Kulinarika.net - zdravje: Poprova meta

Poprova meta

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Na poprovo meto se lahko zanesemo, kadar nas muči vzdražen želodec ali manjše prebavne motnje. Olja, ki jih vsebuje, zlasti mentol in menton, sprostijo gladke mišice, ki obdajajo prebavni trak in blažijo krče.

Eno najboljših zdravil za prebavo

Listi poprove mete so po zaslugi prijetnega vonja zelo priljubljena začimba, zaradi številnih blagodejnih učinkov na zdravje pa se veliko uporabljajo tudi v zdravilstvu in farmaciji. Mentol sprošča tudi dihalne poti in tanjša sluz, zaradi česar je primerno zdravilo za zdravljenje prehlada in kašlja. Meta je odlična tudi v domačih zdravilih za blaženje srbečice in draženje kože. Ureja težave z vetrovi, izboljšuje tek, pospešuje nastanek in izločanje prebavnih sokov ter izločanje žolča. Priporočljivo jo je uživati ob slabosti, saj umirja želodec. Delovanje na živčne končiče ji omogoča učinkovito blaženje bolečin. V deželah s toplim podnebjem v najbolj vročih dneh pijejo čaj iz poprove mete, saj ta spodbuja potenje.

Poprova meta je eno najboljših zdravil za prebavo.

Korenine v zgodovini

Poprova meta (Mentha x piperita) je znana že iz antičnih časov. Stari Egipčani in Grki so jo gojili v zdravilne namene, saj je bilo že tedaj znano njeno blagodejno delovanje na živce. V grški mitologiji je poprova meta začarana nimfa, Plutonova ljubica, ki jo je iz ljubosumnosti v rastlino, ki jo lahko vsak zmečka, spremenila Plutonova žena Persefona. Pluton, ki ni mogel odčarati ženinega uroka, je rastlino obdaril s privlačnim vonjem, ki zadehti vsakokrat, ko zmečkamo njene liste.

poprova_meta.jpg

Odlična poletna osvežitev

Pitje ledeno mrzle limonade s poprovo meto je najboljša izbira na vroč, sončen dan. Zaradi svojega prijetnega okusa je poprova meta ena najbolj pogosto uporabljenih rastlin.

Skrajni čas, da posadite sadiko mete

Ker je poprova meta hibrid, je ni mogoče razmnoževati s semeni, ampak le s potaknjenci ali živicami (podzemna preobražena stebla). V oktobru je treba izkopati potaknjence/živice in jih posaditi v 1-2 vrsti ter pokriti s 10-12 cm zemlje. Poprova meta rabi veliko vode, sonca in tople vremenske razmere. Bolje uspeva v dobro izsušeni zemlji z mehko teksturo in mnogo organskimi snovmi.

Vzgoja poprove mete je povsem enostavna, še več, zelo hitro se razraste čez cel vrt.

Najraje ima zemljo z rahlo kislim pH (6'5 in 7) dobro pa uspeva tudi v srednje kisli zemlji (pH od 6'1 do 6'5), v nevtralni zemlji (pH 6'6–7'5) in srednje bazični zemlji (pH 7'6–7'8). Na tleh, ki niso preveč bogata, sredi sezone rastišče prekrijte z organsko snovjo in uporabite organsko gnojilo. Glede na to, da se razmnožuje z živicami, se poprova meta na vrtu hitro razširi. Zelo je primerna za okrasno prekrivanje tal. Če jo sadite v bližini tlakovanih tal, lahko sčasoma poškoduje tlak. Poprova meta odlično odganja bolhače in mravlje.

Meto lahko posadite tudi v lončke

Mnogi se zaradi hitrega širjenja rastline rajši odločajo za gojenje v lončkih. Kar se tiče vrste zemlje veljajo v lončku ali koritih enaka pravila kot pri sajenju zunaj. Če boste lonček postavili na prosto, poskrbite, da bo rastlina v vročih dneh dobro zalita, sicer pa ji podnebje pri nas navadno prinaša dovolj vode. Pri meti v lončku, ki ste ga postavili v zaprt prostor, poskrbite, da bo imela ravno prav vlage in svetlobe. Ker se izjemno hitro širi, boste rastlino morali redno redčiti ali obrezovati.

Metine liste lahko posušite ali zamrznete, odvisno od tega, kako nameravate rastlino uporabiti.

Med tegobami, ki rade pestijo meto, je rja. Rjo boste prepoznali po majhnih oranžnih pikicah, ki se pojavijo na spodnji strani listov. V primeru rje poškropite rastlino z organskim fungicidom. Poskrbite, da se bo zemlja med enim in drugim zalivanjem popolnoma posušila. Da rastline ne bi napadle uši, jo vsake toliko poškropite s prevretkom iz kopriv.


Število ogledov strani: 9847

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »