Kulinarika.net - zdravje: Gorčica

Gorčica

gorčica, bela gorčica, črna gorčica, gorčično olje

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Gorčíca, tudi górčica oz. gorčična semena sodijo med najstarejše začimbe. Gorčična semena, ta drobnozrnata darila narave, so omenjena že v Bibliji, Hebrejci so uporabljali gorčico za kuhanje, ohranjeni so sumerski, babilonski, kitajski ter egipčanski zapiski, ki govorijo o uporabi gorčičnih semen, vendar ne toliko kot začimbo, ampak kot zdravilo.

Črna in bela gorčica

Črna gorčica ima bolj oster vonj ter okus in se pogosto uporablja v indijski kuhinji. Še prav posebno vrednost ji daje dejstvo, da je dobro odvajalo (pomaga pri hujšanju ter prečiščevanju telesa), zadnje študije pa so pokazale na povezavo med osnovno sestavino črne gorčice ter zaviranjem rakastih celic.

Gorčično olje je danes pravi hit.

Bela gorčica, visoka do 60 cm, sprva ne peče, toda po desetih minutah v topli vodi dobi ostre sestavine. Ker se arome izgubljajo, jo moramo hitro uporabiti. Črna gorčica, visoka do 100 cm, pa daje takoj oster ter pekoč okus. Mokrota ji okus celo okrepi.

gorica.jpg

Zdravilne učinkovine odkrili že Stari Egipčani

Naši predniki so z gorčico zdravili praktično vse. Njena semena so uporabljali egipčanski, sumerski in kitajski zdravilci. Stari grški zdravnik Dioskorid je dejal, da bo gorčica pozdravila različne bolezni, od epilepsije do vnetja mandljev. Stari Rimljani so semena žvečili ob zobobolu in z gorčičnimi mazili blažili posledice pikov. Najbolj znano zdravilo iz gorčice je obkladek iz časa Hipokrata, očeta medicine. Z njim je zdravil pljučne bolezni in revmatizem. Uspeh njegovega obkladka potrjuje dejstvo, da so ga zdravilci po celem svetu uporabljali tudi pozneje in to za zdravljenje cele vrste bolezni.

Zakaj gorčica peče?

Gorčična semena so polna fitohranil, imenovanih glukosinotali in zaradi njih gorčica peče. Ob enem so dober vir maščobnih kislin omega 3, triptofana, selena in magnezija. Toda če želimo izkoristiti njihov zdravilni učinek, moramo zaužiti kar dve žlički gorčičnih semen.

Gorčica vas bo dodobra pogrela

Gorčica stimulira cirkulacijo, ki povzroči občutek topline, ko jo namažemo na kožo. Podobno kot kajenski poper naj bi iz živčnih celic črpala substanco P, ki prenaša bolečinske signale do možganov. Če stopala namočite v toplo vodo z nekaj gorčičnega praška, bomo dobili izjemno vsestransko zdravilo: misli se zbistrijo in lažje bomo premagali vročino, glavobol bo popustil – saj bo kri stekla v stopala. S tem bomo zmanjšali pritisk na žile v glavi, zamašenost bo izginila in prekrvavitev se bo izboljšala.

Z gorčičnim obkladkom pozdravimo zamašen nos.

Zelo staro, pravzaprav tradicionalno zdravilo za zamašen nos, je obkladek iz gorčičnih semen. Pripravimo si ga lahko sami. Stremo nekaj žlic gorčičnih semen in jim dodamo skodelico moke ali koruznega zdroba ter nekaj vode. Vode dodamo toliko, da nastane mazljiva snov, ki jo namažemo na prsni koš. Vonj odmaši nos, medtem ko vročina izboljša prekrvavitev v prsnem košu in olajša dihanje. A pozor, obkladka na prsih ne pustite predolgo – ne dlje kot 15 minut, saj bo sicer lahko prišlo do opeklin na koži. Ko si mazilo sperete, si temeljito umijte tudi roke, saj lahko pride do alergijskih reakcij, če se z neumitimi rokami dotaknemo ust, nosa in oči. Prav tako obkladki iz gorčičnih semen niso primerni za daljše zdravljenje. Daljše zdravljenje lahko poškoduje ne le kožo, pač pa tudi živce, zato jih ne uporabljajte dlje kot dva tedna

Nikar ne pretiravajte

Gorčična semena imajo odvajalni učinek, zato z njimi nikar ne pretiravajte, saj lahko pride do močnega bruhanja. Prav tako pa bodite pozorni, da si z rokami, preden si jih ne umijete, ne sedate po očeh, ustih in nosu.


Število ogledov strani: 6686

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »