Kulinarika.net - zdravje: Temna čokolada – edina čokolada po kateri lahko posežete brez slabe vesti

Temna čokolada – edina čokolada po kateri lahko posežete brez slabe vesti

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Veste katera je najpogostejša in najbolj razširjena sladica na svetu? Točno, to je čokolada! Gre za najbolj priljubljeno sladico tako mladih kot starejših.

Res lahko uživamo čokolado? Saj je vendar škodljiva?!

Res drži, mlečne čokolade nikakor ne priporočamo. Bela in mlečna čokolada vsebujeta kar precej sladkorja, zato lahko vsakodnevno uživanje povzroča debelost, zobni karies, tudi mozoljavost. Drugače pa je s temno čokolado. Dnevno uživanje temne čokolade pomaga pri odpravljanju utrujenosti. Zmerno in v manjših količinah telesu koristi, ga varuje ter vzpodbudi njegovo delovanje. Znanstveniki priporočajo do 50 g temne čokolade na dan, saj naj bi ta količina še imela pozitivne vplive na telo, ki tako prevladajo nad možnimi negativnimi učinki.

Dnevno uživanje temne čokolade, pomaga pri odpravljanju utrujenosti.

Temna čokolada je zaradi velikega deleža kakava prava zakladnica flavonoidov, gre za vrsto polifenolov, ki delujejo kot antioksidanti in antimutageni, ti preprečujejo mutacijo celic, enega izmed prvih korakov za nastanek raka in drugih kroničnih bolezni. Poleg tega imajo zmožnost, da absorbirajo ultravijolično svetlobo, varujejo DNK in učinkujejo na rakotvorne snovi. Flavonoidi se nahajajo tudi v grozdju, čebuli, zelenem čaju, rdečem vinu, pomarančah in stročnicah, medtem ko jih je v beli čokoladi le za odtenek. Kot informacijo naj omenimo, da med temne čokolade štejemo tiste s 65 odstotki kakava ali več.

Ni skrivnost, da so sestavine v pravi in kakovostni temni čokoladi dobre kot sestavine v sadju, zato jo označujemo tudi kot superhrano.

temna_okolada.jpg

 Vendar ne pozabite, da čokolada vsebuje veliko več maščob in sladkorja kot sadje.

Čokolada je prav tako psihoaktivna hrana, ki blagodejno deluje na naše možgane ter pozitivno vpliva na naše počutje.

Kako prepoznamo kvalitetno temno čokolado?

Pravilo je preprosto. Večji kot je delež kakavovega praha v čokoladi, bolj je čokolada kakovostna. V temni čokoladi mora biti med 55 in 99 % kakavovega prahu in kar je najbolj pomembno, kakavov prah je dober vir železa, bakra in magnezija. To pa ni vse. Kakavov prah vsebuje magnezij in železo, ki prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, cink pa varuje celice pred oksidativnim stresom in prispeva k ohranjanju zdravih las, nohtov in kože.

Kakav je eno najčudovitejših superživil.

Kakav je eno najčudovitejših superživil, ki nam jih ponuja narava, saj je polno kakovostnih hranilnih snovi, ki pa jih prepogosto uničimo s previsoko toplotno obdelavo.

Če imate možnost, izberite čokolado, ki je narejena iz presnega kakava v prahu. Presni kakav v prahu je narejen iz stiskanja presnih celih kakavovih zrn, ki jim odvzamejo maščobe, da ostane le čokoladni prah. To naredijo s hladnim stiskanjem, kjer temperature skrbno spremljajo, da ne presežejo 49ºC in se navadno gibljejo okoli 40ºC. V tem procesu se izloči kakavovo maslo, suhe sestavine, ki pa ostanejo, pa zopet s hladnim postopkom zmeljejo, da nastane kakovosten kakav v prahu, ki je lahko prebavljiv in omogoča dobro vsrkanje antioksidantov.


Število ogledov strani: 5739

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Kaj danes za zajtrkgligor
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »