Šisandra

Sadež petih okusov

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Šisandra je poznana kot sadež petih okusov (sladko, slano, kislo, grenko in pikantno) in po naukih tradicionalne kitajske medicine varuje pet najpomembnejših človeških organov – srce, pljuča, jetra, vranico in ledvice.

 

Schisandra je pri nas poznana pod imeni šisandra ali šizandra.

Šisandra je grm, ki zraste do 10 metrov visoko in obrodi živordeče sadeže in izvira iz severa Kitajske. Njene jagode niso navadne jagode. So jagode z dodano vrednostjo, saj v sebi skrivajo sestavine, s katerimi poskrbijo za naše zdravje in dobro počutje. Imajo zelo širok spekter delovanja, saj učinkujejo kot adaptogen, ki uravnava delovanje telesnih procesov ter podpira telo, kjer je to najbolj šibko.

Šisandra razstruplja organizem, ščiti jetra in zgornje dihalne organe.

isanda.jpgVsestranska šisandra

Kitajska šisandra krepi imunost, uravnava telesne funkcije, krepi organizem po operaciji, normalizira delovanje organizma (uravnava krvni sladkor, krvni tlak, nivo holesterola), povečuje sposobnost prenašanja stresov in vzdržljivost organizma, vpliva na učinkovitost pri delu, krepi splošno stanje in zmanjšuje utrujenost, ščiti pred obolenjem urinarnega trakta, povečuje izkoriščenost kisika, pomaga pri alergijah, avtoimunih boleznih, ščiti pred infekcijami, izboljšuje splošno stanje pri astmi, ledvičnih boleznih (najpogosteje pri boleznih, ki so žilnega izvora), pozitivno vpliva na delovanje nadledvične žleze, ščiti pred škodljivimi vplivi okolice, pomaga pri potovalni slabosti in morski bolezni ter izboljšuje vid. ščiti nas tudi pred stranskimi učinki kemoterapije in sevanja ter pospešuje obnovo celic, ker stimulira funkcijo molekul RNK in DNK oziroma daje energijo tem molekulam za obnovo celic. Kitajska šizandra je v Rusiji registrirano zdravilo za težave z vidom.

Šisandra pomaga pri živčnih težavah kot so nespečnost, glavoboli, vrtoglavica in zamegljen vid.

Kot kaže šisandra povečuje delovno sposobnost, zmožnost telesne vadbe in izboljšuje prilagodljivost na strese iz okolja. Čeprav lahko deluje pomirjujoče in pomaga celo blažiti bolečine, jo smatrajo kot stimulans živčevja. Kljub temu, da na živčevje deluje spodbujevalno, pa pri tem ne ustvarja živčnosti. Mnogi smatrajo šisandro kot blago »pomirjajočo«, ki pa hkrati povečuje budnost in izboljšuje sposobnost osredotočanja. Izboljšuje koncentracijo in spomin ter povečuje čuječnost.

Šisandra blaži posledice kronične utrujenosti, živčne izčrpanosti in pomanjkanja energije.

Koliko šisandre je priporočljivo zaužiti?

Eno do dve čajni žlički dnevno umešajte v čaj, vodo, sok. Lahko jo dodajate tako slanim kot sladkim jedem.

Ni primerna za nosečnice, epileptike in tiste, ki so pred kratkim doživeli možganske poškodbe.


Število ogledov strani: 5917

Nagradna igra

Kaj vas najbolj prepriča pri opravljanju nakupov? (možnih je več odgovorov)

Izdelki so (vedno) na voljo na enakem, predvidljivem mestu
Široka izbira izdelkov visoke kakovosti v eni trgovini
Brezplačno parkirno mesto v bližini trgovine
Blagajne brez dolgih čakalnih vrst
Vedno ugodne cene brez kartic zvestobe in zbiranja točk

O POKROVITELJU »
O NAGRADAH »
POGOJI SODELOVANJA »

Število odgovorov:

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?mamka
MOJ vrtAnemiilat
malo za hecrajko0028
Kaj danes za zajtrksijasaja
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »