Ghee maslo

ghee maslo, gi maslo, žonta

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Ghee maslo, marsikdo ga imenuje tudi gi maslo, je tudi v Sloveniji vse bolj cenjeno, predvsem zaradi pozitivnih učinkovin, ki jih skriva v sebi. In da ne boste mislili, da je ghee maslo nekaj povsem novega. Poznan je že zelo dolgo, predvsem pod imenom žonta oziroma kuhano ali prečiščeno maslo.

Ghee v vsakdanji prehrani pripomore k ohranjanju optimalnega počutja. Pod imenom žonta ali kuhano oz. prečiščeno maslo so ga poznale že naše praprababice. Ozemlje sedanje Slovenije ga pozna še iz časov davno pred hladilnimi napravami. Takrat, ko so še razmišljali, kako za najdalj časa shraniti najboljše (esenco) kar mleko daje, je ob ognju nastal nepokvarljivi gi.

Njegova uporaba je univerzalno vsestranska; mazanje, pečenje, cvrtje, praženje, v testo, namaze, priloge, za več vrst nege telesa in še kaj.

Ghee v vsakdanji prehrani pripomore k ohranjanju optimalnega počutja.

Kaj pravi ljudsko izročilo?

Ghee maslo so ženske zbirale dalj časa, ga zbirale in nato združeno podarile mladi mamici, da bi si ta čim hitreje okrepila in povrnila moči ter imela najboljše mleko za novorojenčka.

Z njim so na podeželju mazali sklepe, ozebline, suho kožo, vnete ritke otrok, razpokane ustnice, izdelovali kreme in si ga kapnili v oči za boljši vid (tako tudi preverjamo njegovo kvaliteto). Ghee so v kmečkih kuhinjah uporabljali le ob prazničnih ali slavnostnih dneh, na mestnih tržnicah pa je to bila prva stvar, ki je bila že zjutraj razprodana in hkrati najdražja od dobrot na stojnicah. Ghee je odličen vir maslene in kaprilne kisline, zato so ga v preteklosti tradicionalno uporabljali v preventivo kot tudi pri težavah s črevesjem.

gree_maslo.jpg

Začetki čaščenja zdravilnih lastnosti te hrane segajo v indijsko (ajurvedsko) medicino, torej izročilo, staro skoraj pet tisoč let. V ajurvedi maslu ghee pripisujejo krepčilne sposobnosti na ojas, našo vitalno energijsko blazinico in koren našega dobrega počutja in odpornosti.

Imena, pod katerimi je znano kuhano maslo: Ghee, gi, ghi (različice zapisov), prečiščeno maslo, žonta, masunek, maslo, ajurvedski medij, kulinarično zlato, kuhano maslo, kraljeva hrana oz. terapija.

Kako nastaja?

Ghee maslo, ki je priljubljeno predvsem v kulinariki Južne Azije (v Indiji, Bangladešu, Pakistanu in Nepalu), pridobivajo tako, da običajno maslo počasi segrevajo na visokih temperaturah, tako da postane tekoče oblike. V procesu pridelave se iz masla izločijo mlečna laktoza in drugi mlečni dodatki, zato ta vrsta masla vsebuje bolj skoncentrirano maščobo.

Pod imenom žonta ali kuhano oz. prečiščeno maslo so ga poznale že naše praprababice.

Prednosti ghee masla

Ghee je glavni tokovni prenašalec najfinejših biološko pomembnih substanc v vsa telesna tkiva. Maslo ghee daje moč in upočasnjuje proces staranja telesnih tkiv. Povečuje oploditveno sposobnost, seme in testise. Poboljšuje glas in grlo.

Ghee maslo ne vsebuje mlečne laktoze.

Če ghee maslo primerjamo z navadnim maslom, ima ghee maslo veliko več zdravstvenih koristi. Ena od prednosti je, da ghee maslo ne vsebuje mlečne laktoze, zato ga lahko uporabljajo tudi vsi, ki so na njo alergični. Zanimivo je, da redno uživanje lahko pripomore celo k zmanjševanju tveganja za srčno – žilne bolezni, vendar le v primeru, da ghee maslo ne predstavlja več kot 10% celodnevnega kaloričnega vnosa določene osebe.

Ghee maslo je bogato z vitaminom A, ki prispeva k zdravi sluznici, očem in koži, ter vitaminoma D in K, ki sta pomembna gradnika zdravih kosti in vezivnega tkiva.

Ghee maslo vsebuje pretežno kratkoverižne maščobne kisline, ki prispevajo k zdravemu črevesju, telo varujejo pred bakterijami, omogočajo normalno delovanje sluznice prebavnega sistema, optimalno vsrkavanje magnezija ter železa itd.

V kleti ali hladilniku ga lahko hranite leta in leta, dolgo pa je obstojen tudi na sobni temperaturi.

Idealen je seveda tudi za pripravo sladkih jedi, pravo odkritje pa je za tiste, ki radi pripravljajo slastne piškote, biskvite, mufine in ostale slaščice. Ghee maslo je tudi veliko bolj polnega okusa, saj se ena žlica masla po okusu lahko primerja s kar tremi žlicami navadnega masla.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtvegetar
Kaj danes za zajtrkArijanna
malo za hecvegetar
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »