Kulinarika.net - zdravje: Kapre

Kapre

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Ko zagledate to čudo od rastline, ki se kot slap bohoti na vročih kamnitih zidovih, ne morete verjeti, kako je to mogoče. Kako lahko rastlina s tako širokimi listi preživi brez prsti, brez sence in brez vode?

Ker lahko kaprovec preživi najtežje pogoje – vročino, skalnato podlago, malo vlage, pravimo, da je utelešenje brezskrbnosti. Zakaj bi ga skrbelo materialno pomanjkanje, ko pa zmore brez vsega tega. Ravno zaradi vsega naštetega lahko kapre veliko naredijo za naše telo, saj veljajo za močan protistrup. Kapre namreč preprečujejo zakisanost telesa. Telo namreč hitro alkalizirajo in mu ob tem posredujejo veliko sočnega valovanja, obenem pa so tudi močni antioksidanti, ki uspešno ustvarjajo proste radikale.

Kaj so kapre?

Kapre so cvetni popki nizkorastočega grmička kaprovca. Prepoznamo ga po okroglih, precej mesnatih listih. Divjerasli grm vsebuje trnje, ki pa danes pri sodobnem načinu gojenja te rastline ni več prisotno. Belo-rožnati cvetovi imajo precej dolge, rdeče-vijolično obarvane prašnike. Če jih opazite, boste nad njihovo lepoto močno očarani. Je pa res, da je cvetove težko videti v živo, sploh tam, kjer kapre pridelujejo, saj nabiralci pridno utrgajo vsak popek.

Kapre odlično uspevajo predvsem v Sredozemlju.

Kar poznamo in uživamo pod imenom kapre, so v sol, kis ali slanico vloženi cvetni popki. Nekoliko manj znane, vendar prav tako užitne so kaprne jagode. Surovi popki niso užitni.

kapre.jpg

Kapre kupimo vložene. Ko jih odpremo, pazimo, da so vedno prekrite s tekočino ali soljo, sicer izgubijo svojo aromo.

Kapre vsebujejo ogromno naravnih antioksidantov, ki bi lahko bili v pomoč tudi pri današnji industrijski obdelavi hrane. Zanimivo pa je tudi to, da lahko antioksidanti iz kaper nevtralizirajo škodljive stranske produkte, ki se ustvarijo pri prebavi mesa. Vsekakor je to pomembno za vse ljubitelje mastnega in zlasti rdečega mesa.

Kapre delujejo protiglivično in protivnetno ter ščitijo jetra pred določenimi strupi.

Kot smo že omenili, so kapre znane kot močan protistrup, hkrati pa delujejo protialergijsko ter nevtralizirajo vnetje v sklepu (artritis) ter ščitijo in regenerirajo hrustančne celice. Alkoholni izvleček kaper zmanjšuje tudi vnetje pri revmatoidnem artritisu. Kapre so uspešne tudi pri sistemski sklerozi ali sklerodermiji. To je redka vnetna, avtoimuna bolezen, pri kateri so prizadeti koža, tkiva, lahko pa tudi pomembni notranji organi.

Kapre so prepoznane kot varna začimba.

Kot zanimivost lahko poudarimo, da v tradicionalni arabski medicini, kapre uporabljajo za pospešitev mesečnega perila pri ženskah. Zato naj bi se jo v večjih količinah izogibale nosečnice, saj lahko sprožijo splav. Manjšo količino kaper pa lahko ženske zaužijejo tudi med dojenjem.

Ko gre za način vlaganja, veljajo tiste, ki so vložene v soli, za najbolj kakovostne, saj ohranjajo največ okusa in zdravilnih snovi.

Pri uživanju kaper morajo biti pazljivi tisti, ki imajo nizek krvni pritisk in osebe, ki uživajo zdravila za zniževanje le-tega. Prav tako morajo biti pri uživanju kaper pozorni sladkorni bolniki, saj kapre znižujejo tudi krvni sladkor.


Število ogledov strani: 32553

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecrenata69
MOJ vrtvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »