Zdravilne učinkovine zelenega čaja

Marketinška poteza ali resnica?

zdravje: hrana in zdravje, avtor: Svet čaja

Star slovenski pregovor pravi: »Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran«. Kitajski pregovor pa pravi: »Vsak dan ena šalica čaja prežene zdravnika stran.« Kateri pregovor torej bolj drži? Neizpodbitno dejstvo je, da je zavedanje o zdravilnih učinkovinah čaja, predvsem zelenega čaja, vedno večje, in da ga tudi uradno priznana medicina vedno bolj priporoča. Zakaj?

zeleni_caj.png

Če se najprej spoprimemo s t.i. civilizacijskimi boleznimi, kot so debelost, holesterol, diabetes, bolezni srca in visok krvni tlak in učinki zelenega čaja ob rednem uživanju. Ob rednem uživanju zelenega čaja (seveda je tukaj pomembna tudi zdrava prehrana in redna telesna vadba), namreč zeleni čaj zaustavi pretok glukoze v maščobnih celicah, zmanjša raven slabega holesterola, preprečuje zvišanje ravni sladkorja v krvi, preprečuje odmiranje celic in pospešuje njihovo obnavljanje po srčni kapi in pomaga uravnavati krvni tlak.

Zgoraj zapisane besede se morda slišijo prenapihnjene in malo verjetne, vendar poglejmo dejstva. Zeleni čaj je bogat vir polifenolov, predvsem flavonoidov, ki so glavni krivci za zdravilne učinkovine zelenega čaja. Čaj vsebuje tudi antioksidante, ki so 100-krat bolj učinkoviti kot vitamin C in 25-krat bolj učinkovit kot vitamin E. Namreč uspešno nevtralizirajo proste radikale v telesu, kar pomeni, da zeleni čaj pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka in pa seveda zmanjšuje možnost nastanka civilizacijskih bolezni. To dokazujejo tudi izsledki raziskav in vitro in in vivo, katerih izsledki dokazujejo, da imajo antioksidanti v zelenem čaju večjo učinkovitost kot antioksidanti v česnu, ohrovtu, špinači in brstičnem ohrovtu. Zeleni čaj tudi topi maščobe in spodbuja metabolizem v telesu.

Za boljše počutje in kot pripomoček k izboljšanju vašega zdravja torej ni potrebno storiti veliko. Skodelica ali dve na dan zelenega čaja sta dovolj, da sprožite v telesu procese, ki bodo pripomogli k boljšemu zdravju. Na tem mestu je umestno pripomniti še to, da zeleni čaj pijte brez dodatkov mleka, saj mleko uniči flavonoide v čaju, kar pomeni, da čaj izgubi svoje zdravilne učinkovine. In mogoče za konec še en kitajski pregovor o čaju, ki vas bo prepričal o zdravilnih učinkovinah zelenega čaja: »Kakor se čistimo z vodo od zunaj, se s čajem od znotraj«.

Vir: Čajnica Chai
Več informacij na www.svetcaja.com


Število ogledov strani: 4259

Nagradna igra

Kaj vas najbolj prepriča pri opravljanju nakupov? (možnih je več odgovorov)

Izdelki so (vedno) na voljo na enakem, predvidljivem mestu
Široka izbira izdelkov visoke kakovosti v eni trgovini
Brezplačno parkirno mesto v bližini trgovine
Blagajne brez dolgih čakalnih vrst
Vedno ugodne cene brez kartic zvestobe in zbiranja točk

O POKROVITELJU »
O NAGRADAH »
POGOJI SODELOVANJA »

Število odgovorov:

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
malo za hecrajko0028
Kaj danes za zajtrksijasaja
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »