Pomladimo se z rdečo peso

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Rdečo peso so že od nekdaj uporabljali tako v prehrani kot tudi v zdravilstvu, saj izjemna mešanica mineralov in fitokemikalij, ki se skriva v njej, zdravi obolenja krvi, jeter in imunskega sistema, kljubuje okužbam in pospešuje oksigenacijo celic.

Rdeča pesa je torej prava pomlajevalka in zato tudi idealno sredstvo za pomladitev starih in obnemoglih telesnih celic. Rdeča pesa je zelo hranilna, lahko prebavljiva in bogat vir mineralov. Vsebuje namreč betain, ki uravnava pH želodca in olajšuje prebavo.

RDEČA PESA JE PRAVO KOZMETIČNO SREDSTVO

Pesa je bogata z vitamini in minerali in ugodno deluje na jetra. V njej se skrivajo vitamini A, B in C, železo, mangan, kalij, cink in silicij. Pozabiti pa ne smemo še na asparagin, betain, bioflavonoide in sladkor.

Kot že rečeno, jo odlikuje visoka vsebnost silicija, ki je pravo kozmetično sredstvo, saj utrjuje tonus kože, preprečuje celulit in plešavost. Gradi tudi vezivna tkiva in pomaga pri okvarjenih medvretenčnih ploščicah. Dodati pa je treba še, da silicij razstruplja, saj dobro veže kovinske strupe iz tkiv in organov. Pametno je, da si privoščimo čim več pese, saj naše telo silicija ne more izkoristiti iz mesa, medtem ko iz rdeče pese posrka tako rekoč vsega.

rdea_pesa.jpg

BOGATA S FOLNO KISLINO URAVNAVA pH TELESA

Rdeča pesa je bogata tudi s folno kislino, ki odločilno sodeluje pri delitvi celic, rasti tkiv in nastajanju krvi, zato je tako pomembna za nosečnice. Folna kislina vpliva tudi na tvorbo hormonov, zato izrazito pomanjkanje folne kisline občutimo s tem, da smo slabo razpoloženi in da je naš optimizem nizek.

Z uživanjem rdeče pese poskrbimo za to, da naše srce, mišice in živčevje ostanejo v dobri kondiciji.

Z njo pa naj bi uničevali tudi rakave celice, zato bi si jo morali privoščiti rakavi bolniki, saj bi si tako lahko tako izboljšali in podaljšali življenje. Rdeča pesa pa tudi uravnava pH telesa (kislinsko – bazično ravnovesje), kar je vitalnega pomena za dobro delovanje imunskega sistema.

POSPEŠUJE DELOVANJE JETER

Z rdečo peso lahko zdravimo kronične okužbe, raka (zlasti levkemijo), kožne težave, sindrom kronične utrujenosti, vnetje črevesja, obolenja jeter. Hkrati pa lahko preprečujemo nastanek srčnih bolezni in revmatoidnega artritisa, pospešuje pa tudi metabolizem maščob in delovanje jeter.

Rdeča pesa nima stranskih učinkov in jo zato večinoma dobro prenašamo.

rdea_pesa2.jpg

Če želimo izboljšati naše splošno zdravstveno stanje, vitalnost in kronična obolenja, jo moramo uživati daljše obdobje, pri čemer je povprečni odmerek en srednje velik gomolj na dan.

OČISTIMO SI KRI S SOKOM IZ RDEČE PESE

Rdeča pesa učinkuje enako, ne glede na način priprave. Uživamo jo lahko surovo, sesekljano ali naribano v solatah. Pijemo lahko tudi pesin sok, skuhamo in jemo pa lahko tudi zeleno perje.

Pigment betanin, ki je v rdeči pesi, lahko rdeče obarva urin in blato, vendar pa ta učinek ni nevaren in mine, ko prenehamo uživati rdečo peso. Tisti pa, ki trpijo za ledvičnimi kamni ali artritisom, bi se morali zaradi vsebnosti oksalne kisline izogibati uživanja perja rdeče pese.

Za čiščenje krvi si lahko pripravimo sok. V sokovniku naredimo sok iz enakih delov rdeče pese, korenja, zelene in paradižnika ter dodamo sok ene limone. Nato ga pijemo tri tedne vsak dan 1 – 2 vinska kozarca.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkmafita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »