Češnje

Prvi sadež poletja

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

V času zorenja češenj si privoščite češnjevo kuro in jih kak teden uživajte redno vsaj pol kilograma na dan. Odvečni kilogrami bodo kopneli, saj češnje maščobam v črevesju onemogočajo prodor skozi črevesno sluznico v kri.

Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši...

Češnje izvirajo iz Male Azije in imajo za seboj dolgo in pestro zgodovino. Uspevajo povsod v zmernem podnebju, obstaja pa ogromno vrst in barv češenj, saj obstajajo tako bledo rumene kot tako temno rdeče, da so že skoraj črne. Glede na vrsto so češnje sladke ali kisle, meso pa je čvrsto in sočno. Svetle češnje so po okusu bolj sladke, temne pa bolj kisle. Najboljše so debele češnje s svetlečo, nepoškodovano kožo. Češnje moramo porabiti čim prej, saj v hladilniku počakajo le nekaj dni. Sadežev ne smemo izpostavljati prevelikim temperaturnim razlikam, ker hitro splesnijo. Češnje kupujemo samo poleti, ko je njihova sezona, ker so zelo občutljive in slabo prenašajo daljši transport.

cesnje.jpg

Čistijo in delujejo preventivno

Češnje so bogate z vitamini in minerali, predvsem železom, silicijem, kalijem, magnezijem, kalcijem, fosforjem, vitamini skupine B in vitaminom A ter C. Vsebujejo približno 15 odstotkov sladkorja.

Pohvalijo se lahko tudi z zavidanja vredno količino antioksidativnih snovi, ki telo čistijo škodljivih prostih radikalov in delujejo preventivno. Antocianinska barvila, ki češnje obarvajo rdeče, delujejo kot antioksidanti, ki nase vežejo zdravju nevarne snovi in nas varujejo pred ultravijoličnim sevanjem. Antociani oziroma rastlinska barvila v njih poleg tega ne samo obnavljajo poškodovana vezivna tkiva, temveč tudi odstranjujejo in nevtralizirajo vse škodljive presnovne odpadke, ki povzročajo poškodbe vezivnih tkiv v sklepih. Pri tem rastlinskim barvilom v češnjah pomagata predvsem vitamin C in cink. Beljakovine se vežejo s kolagenom, kar tkivom stalno vrača prožnost. Tako lahko za češnje rečemo, da učinkovito preprečujejo, pa tudi zdravijo in blažijo vse vrste vnetij vezivnih tkiv, pa tudi razli��ne vrste revmatičnih težav. 

Nad protin s češnjevo kuro

Z vsakoletno nekajdnevno češnjevo kuro se lahko uspešno varujemo pred protinom. Zaradi te presnovne bolezni oziroma odlaganja odvečne sečne kisline v obliki kristalov v sklepe in vezivna tkiva, so prizadeti predvsem starejši ljudje. Na nevarnosti, ki jih prinaša prevelika količina sečne kisline, moramo misliti že zgodaj, v srednjih letih, če se hočemo izogniti kasnejšim težavam. Češnjeva kura je učinkovita tudi, če je že prišlo do poškodb vezivnega tkiva.

Pomagajo tudi pri težavah s kožo

Češnje spodbujajo delovanje ledvic, jeter in celotnega črevesja, uravnavajo prebavo in močno pospešujejo izločanje odpadnih snovi iz telesa. Pozitivni učinki bodo vidni tudi pri težavah s kožo, poleg nje pa se bo očistila in izboljšala tudi kri. Dobrodejno delujejo celo na paradontozo.

Ne smemo pa pozabiti na melatonin v češnjah, prav tako antioksidant, ki deluje izredno razstrupljevalno, krepi imunski sistem, znižuje nivo škodljivega holesterola in pomaga proti nespečnosti.

Privoščite si jih naravnost z drevesa

Najboljše so češnje, ki jih utrgamo naravnost z drevesa. Čudovite so presne, iz njih pa lahko pripravimo tudi odlične sadne solate, marmelade, džeme, kompote, sokove, likerje, najrazličnejše sladice ... Okusne so v kombinaciji s sladkastimi začimbami in čokolado.


Število ogledov strani: 7217

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?NENA58
MOJ vrttedyka
Kaj danes za zajtrkŠpelais
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »