Kulinarika.net - zdravje: Uživajmo sezonsko in svežo zelenjavo

Uživajmo sezonsko in svežo zelenjavo

zdravje: hrana in zdravje, avtor: Stanko Volk

Ali ste vedeli, da skoraj 50 % analiziranih vzorcev zelenjave vsebuje ostanke pesticidov, mnogi vsebujejo celo več različnih pesticidov? Pogosto se niti ne zavedamo, kakšna hrana pristane na naših krožnikih. Zaradi tega za zagotavljanje zdrave prehrane danes ne zadošča, da uvrščamo na jedilnik dosti zelenjave. Pomembno je, da izbiramo živila in zelenjavo višje kakovosti, iz integrirane in ekološke pridelave.

Z vsakodnevnim vključevanjem sveže in kakovostne zelenjave v našo prehrano bomo bolje zaščitili naš organizem, mu pomagali pri obnavljanju celic in poskrbeli za zdravje.

Na prehranski piramidi ima zelenjava posebno mesto, saj je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, s katerimi nam pomaga krepiti našo odpornost. Je tudi bogat vir vlaknin, ki so nujno potrebne za zdrav prebavni trakt. Strokovnjaki za prehrano priporočajo, da bi naj dnevno zaužili vsaj 250 do 450 gramov zelenjave. 

Največ vitaminov in mineralov pa vsebuje prav sveža zelenjava, ki jo poberemo z vrta in takoj pripravimo za uživanje. Takoj po tem, ko smo jo pobrali na vrtu ali na njivi, začne hitro izgubljati vitamine in minerale. Med predelavo pa jih izgubi še več. Lahko si predstavljamo, kako siromašna s hranilnimi snovmi je zelenjava na prodajnih policah, ki je pripotovala od daleč, in ki ni pridelana v letnem času primernem zanjo (npr. paradižnik ali paprika v zimskih mesecih).

IMG_5119-190x142IMG_2486-190x142IMG_1458-190x142

Ker večinoma nimamo možnosti, da bi si pridelali zelenjavo na svojem vrtu, kupujmo sezonsko in lokalno pridelano zelenjavo, saj je ta najbolj sveža in zato bolje ohrani svoje hranilne vrednosti.

Zelenjava pridelana v domači zemlji je bolj sveža in je lahko na prodajnih policah v manj kot 24 urah. Transportna pot od njive do prodajnih polic je krajša, zaradi česar je zelenjava sveža, vsebuje več hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, hkrati pa je tudi bolj polnega okusa. Znano je, da obstaja za vsako vrsto zelenjave pravi letni čas, ko je sveža in prehransko najbolj bogata.

Pri nakupu zelenjave je pomembno tudi, kakšno zelenjavo izbiramo. Posegajmo raje po zelenjavi višje kakovosti, iz integrirane in ekološke pridelave! Integrirana pridelava zelenjave je za kupca zagotovilo, da je poleg lepega videza ta zelenjava tudi kakovostna. Glavna skrb pri integrirani pridelavi hrane je posvečena obravnavanju kmetije kot celote in uravnoteženemu kroženju snovi, obvezno je gnojenje na podlagi analize tal in potreb rastlin, ohranjanju in dvigovanju rodovitnosti tal, kolobarjenju, izboru odpornih sort in izboru okolju prijaznih načinov pridelave. Hkrati je v integrirani pridelavi prepovedana uporaba gensko spremenjenih organizmov. Integrirana pridelava poteka ves čas pod nadzorom neodvisnih organizacij. 

Upoštevajmo nekaj nasvetov za pripravo zelenjave

  • S kuhanjem, zamrzovanjem, shranjevanjem in pripravo zelenjave lahko izgubljamo precej vitaminov. S shranjevanjem in kuhanjem se izgubljajo predvsem vitamini B in C ter bioflavonoidi. Da bi zagotovili našemu telesu več vitaminov, uživajmo čim bolj presno, svežo in sezonsko zelenjavo, saj zelenjava z vsakim dnem transporta in na prodajni polici izgublja dragocene vitamine.
  • Prav tako namakajmo zelenjavo v vodi čim krajši čas, saj pretirano namakanje odplavi vodotopne vitamine.
  • Pri sveži zelenjavi namenjeni za shranjevanje je priporočljivo zelenjavo čim prej shraniti na hladen in temen prostor, da preprečimo izgubo hranilnih snovi in vitaminov.
  • Da bi ohranili zadostno količino hranilnih snovi v zelenjavi, jo kuhajmo na pari in čim krajši čas.
  • Eden od razlogov za izgubo vitaminov pri kuhanju so tudi prevelike količine maščobe. Če pražimo zelenjavo, uporabljajmo čim manj maščobe in jo pražimo čim krajši čas. Prav tako ne cvrimo zelenjave, saj se pri tem izgubljajo betakaroten, vitamin E in K.

IMG_2542-142x190IMG_2540-142x190IMG_2485-142x190

Le s premišljeno izbiro živil, ki jih zaužijemo vsak dan, lahko dosežemo ustrezne pogoje za zdrav način življenja. Kakšna bo naša prehrana, je odvisno od nas samih. Prizadevajmo si za zdrav način življenja z izbrano zelenjavo višje kakovosti.

 


Število ogledov strani: 5221

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecrenata69
MOJ vrtvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »