Kulinarika.net - zdravje: Ananas - zakladnica zdravja

Ananas - zakladnica zdravja

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Ananas izvira iz Južne Amerike, kjer so ga domačini poimenovali nana oz. anana, kar pomeni »odličen sadež«. Ananas je neverjetno bogat sadež z vitamini in encimi, ki preprečujejo strjevanje krvi. V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb, vendar pa zaradi podnebja, kakršno je v Evropi, sadež tu ne uspeva najbolje.

Privlačil vas bo slasten okus

Ananas je bogat z vitamini in minerali, obožujejo pa ga tako otroci kot odrasli. Otroke privlači predvsem zanimiv videz in slasten okus, ki ga lahko kombiniramo z različnimi sladko – kislimi jedmi, katerih svojevrsten okus je všeč mnogim otrokom. To je posebej vzpodbudno tudi zato, ker lahko v sladko-kislo kombinacijo »podtaknete« razno zelenjavo, ki sama po sebi ne zaide rada in prav pogosto v otroška usta (npr. zelje, korenje, koruza, gobe, paprika, …). Sicer pa je ananas poln vitamina C in znano je, da pomaga pri zaprtju in želodčnih težavah, lajša katar in artritis. Je prava zakladnica bromelaina, čudežnega encima, ki preprečuje strjevanje krvi in izboljšuje preskrbljenost telesa s krvjo. Vsebuje tudi veliko biotina, vitaminov – največ je vitaminov E, B12 in C – in več kot 15 mineralnih snovi. V zadnjem času se veliko piše še o encimu bromelainu, ki ga je v ananasu izjemno veliko. Bromelain cepi beljakovine, zato ananas in ananasov sok uporabljajo za mehčanje mesa. Bromelain tudi znižuje krvni tlak in pomaga razgrajevati obloge na notranjih stenah žil. Hkrati je bromelain, ki ga ananas vsebuje učinkovit tudi kot očiščevalec črevesja, kjer uspešno zavre delovanje različnih škodljivih bakterij. Sveži ananas deluje odvajalno in diuretično ter pomaga pri prebavnih težavah. Ljudje, ki imajo občutljiv želodec, morajo ananas uživati previdno, saj vsebuje veliko kisline. Prav tako ananas ni najbolj priporočljiv za nosečnice. Ananasov sok je primeren tudi za zunanjo uporabo, saj je učinkovito sredstvo za odstranjevanje starostnih peg.

 ananas

Kako kupiti najboljši ananas?

Ananas je za uživanje primeren skozi celo leto, res pa je, da se nanj bolj pogosto spomnimo v hladnejših mesecih. Konzerviran ananas je glede vsebnosti vitamina C skoraj enakovreden svežemu, res pa je, da se med postopkom konzerviranja uniči veliko bromelaina, zato si, če je le mogoče, privoščite svež ananas. Pri nakupu ananasa bodite pozorni na vonj in liste. Zrel ananas ima namreč močan sladek vonj, sveže zelene liste in je nekoliko temnejši. Z zrelega ananasa boste precej enostavno odluščili trde in navzven izbočene luske. Prav tako vam svetujemo, da ananasa ne puščate v hladilniku, saj enostavno ne prenaša mraza, poleg tega pa mraz uniči tudi številne encime.


Število ogledov strani: 16527

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?anka
MOJ vrtSUZANAZ
malo za hecVrana
Kaj danes za zajtrkŠpelais
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »