Ozavestite svoje gibe s pilatesom

zdravje: gibanje in športna prehrana / Gibanje, avtor: hlebpet 

Pilates je posebna vrsta vaj, s katerimi krepimo naše telesne mišice. Izumitelj pilatesa, Joseph Pilates, je vadbo razvil s predpostavko, da moramo pri izvajanju vaj s pomočjo našega duha nadzorovati naše mišice.

Obstaja veliko različnih šol tehnik pilatesa, med katerimi je najbolj znana kanadska šola, sledita ji angleška in ameriška. Vsem pa je skupno, da se strogo držijo osnovnih izhodišč, ki jih je postavil Joseph Pilates.

VADBA, KI POUDARJA TEŽJE DOSTOPNE MIŠICE

To je celostna telesna vadba, ki še posebno poudarja težje dostopne, manjše in šibkejše mišice, ki so pomembne za zdravo in pravilno telesno držo, ki krepijo ostale mišice, srce in ožilje. Deluje iz notranjosti telesa proti mišicam na površju in se sistematično ukvarja s tistimi manjšimi mišičnimi sistemi, ki so pri klasičnem treningu pogosto premalo ali napačno obremenjene.

Pilates pogosto zahteva spremembo starih gibalnih vzorcev in je proces, ki nima konca. Vedno lahko namreč svoj cilj premaknemo še malo višje.

SPREMENITI MORAMO STARE GIBALNE VZORCE S POMOČJO TREH STOPENJ

Odprava napačno izvedenih gibov je dolgotrajen proces, predvsem zato, ker so ti ponavljajoči se gibi močno vtisnjeni v mišični spomin. Pilates je zato idealen, saj gibalni vzorci pri pilatesu zahtevajo novo spoznavanje lastnega telesa, ki se skozi tri stopnje procesa učenja nauči novih in pravilnih gibalnih vzorcev.

pilates.jpg

Pri prvi stopnji se začnemo zavedati pravilnega in dobrega giba, ki ga nato na drugi stopnji vztrajno in dolgotrajno ponavljamo. Na tretji stopnji gib postane avtomatičen, saj se spremeni v rutino in pridemo do fenomena »mislečega telesa«.

ZAJEMA KAR 500 RAZLIČNIH VAJ

S pilatesom si tudi izboljšamo telesno pripravljenost in koordinacijo, povečamo pa še zavedanje o našem telesu, saj trening pilatesa vključuje tudi vaje za moč, dihanje in raztezanje, kar ga uvršča med najprimernejše vadbe za rehabilitacijo po poškodbah.

Pilates zajema kar 500 različnih vaj, s katerimi krepimo in raztezamo mišice.

Vaje so osredotočene na mišice spodnjega dela trupa – hrbtne, trebušne in medenične oziroma na tako imenovani telesni center. Če si okrepimo te mišice, si okrepimo tudi hrbet in ublažimo bolečine v teh predelih telesa.

S POČASNIMI VAJAMI PRIDOBIMO LEPO OBLIKOVANE MIŠICE

Z vajami, ki jih priporoča pilates, si uravnotežimo mišično - skeletni sistem, izboljšamo telesno držo in pridobimo močne in gibčne mišice, ki so lepo oblikovane in ravno prav tonizirane. Pilates zato priporočajo mnogi fizioterapevti in ortopedi.

Vaje se izvajajo premišljeno, počasi in tekoče, zato je takšna vadba izjemno blagodejna za mišice in členke. S takšnim načinom vadbe pa se okrepijo tudi najmanjše mišice, uravnovesimo telo in duha, saj smo pozorni na celotno telo.

KLJUČNEGA POMENA JE PRAVILNO DIHANJE

Pri vadbi je ključnega pomena tudi pravilno dihanje, s katerim še okrepimo pozitivne učinke pilatesa. Zavestno dihanje pomaga pri napetostih in zvišuje zavedanje celega telesa, zato je pri pilatesu pravilno dihanje s prepono.

Ta poseben način dihanja poveča napetost v globokih trebušnih mišicah, ki, če jih tako okrepimo, razbremenijo spodnje hrbtne mišice in delujejo preventivno – tako se lahko izognemo tudi poškodbam in bolečinam v spodnjem delu hrbta.

Z ZAVEDNIM SPROŠČANJEM SPROSTIMO ZATEGNJENE MIŠICE

Pri vadbi pilatesa je pomembno tudi zavedno sproščanje, ki pomaga sprostiti zategnjene mišice, in tekoče, kontinuirano gibanje, kjer se vaje izvajajo brez dolgih premorov in nenadnih izoliranih gibov.

Znanje, ki ga pridobimo med vadbo pilatesa, pa lahko enostavno prenesemo tudi v ostale športe, kjer je naše gibanje posledično bolj ozaveščeno, natančno in varno.


Število ogledov strani: 3129

Nagradna anketa

Kolikšni del redne ponudbe svežega mesa je v HOFERju slovenskega porekla?

O POKROVITELJU »
O NAGRADAH »
POGOJI SODELOVANJA »

Število odgovorov:

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtjohana
Kaj danes za zajtrkanasteele
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »