Dieta za nosečnice

zdravje: diete, avtor: hlebpet 

Dietni program za nosečnice priporoča zadostne količine hranilno bogatih živil in napitkov, ki okrepijo zdravje bodoče mamice in malega nadebudneža. Tej dieti so sorodne še dieta s prigrizki, mediteranska prehranska piramida in osebna prehranska piramida. Dobro načrtovana dieta za nosečnice pa je hkrati zdrav način prehranjevanja za ostale člane družine.

 

Od petdesetih let prejšnjega stoletja in naslednjih štirideset let je veljalo prepričanje, da se mora nosečnica zrediti za 12,5 kilogramov zato, da bi pridobila dodatne maščobne obloge, ki jo pripravijo na dojenje.

NE OBSTAJA LE EN POJEM ZAŽELENA NOSEČNIŠKA TEŽA

Danes strokovnjaki menijo, da ne obstaja le en pojem zaželena nosečniška teža, zato sodobna priporočila temeljijo na predporodnem indeksu telesne mase (ITM). Kljub temu se povprečna pričakovana pridobitev kilogramov giblje med 11,5 in 16 kilogrami. Premajhna pridobitev teže med nosečnostjo lahko namreč negativno vpliva na zdravje otroka.

Kako pa pravzaprav deluje dieta za nosečnice? Prehrana med nosečnostjo vpliva na nerojenega otroka, zato bi moral biti cilj vsake nosečnice, da zaužije zadostno količino hranilnih snovi, uživanju določenih hranil pa bi morala posvetiti še posebno pozornost.

dieta_za_nosecnice.jpg

POMEMBNI SO FOLATI, FOLNA KISLINA IN KALCIJ

Folati in folna kislina so pomembne sestavine živil za nosečnice. Uživanje tega, bodisi s hrano, bodisi s prehranskimi dodatki, pred in med nosečnostjo je izrednega pomena preprečitev anomalij nevralne cevi v zarodku. Še posebej pa je to pomembno v prvih nekaj tednih nosečnosti.

Za rast močnih kosti je nujno potreben kalcij, zato se absorbcija tega minerala med nosečnostjo poveča. Dodaten vnos beljakovin omogoča zarodku, da raste, medtem ko je dodatno železo potrebno zaradi povečanja krvnega volumna.

TRIJE GLAVNI OBROKI IN TRIJE HRANILNO BOGATI PRIGRIZKI

Med glavnimi obroki bi si nosečnice morale privoščiti tri hranilno bogate prigrizke, s čimer bi zmanjšale potrebo po prevelikih glavnih obrokih. To pa je še posebej pomembno v prvem trimesečju, ko ženske pogosto mučita zgaga in slabost.

Pomembno opozorilo torej velja pri pretiranem uživanju velikih, mastnih morskih rib, ki vsebujejo večje količine strupenega živega srebra. Izogibati pa bi se morale še mečaricam, morskim psom in drugim večjim ribam z vrha prehranjevalne verige. Prav tako naj ne bi uživale surovih ali premalo kuhanih rib in lupinarjev.

grenivka_2.jpg

ČIM VEČ Z ŽELEZOM IN VITAMINOM C BOGATIH ŽIVIL

Privoščiti bi si morale čim več živil, bogatih z železom, in živil ali napitkov z vitaminom C, saj to poveča absorbcijo železa. Uživati bi morale tudi živila in napitke, bogate s kalcijem in folati ter se izogibati mehkim sirom, kot sta brie in feta.

Dieta za nosečnice je bogata s hranljivimi snovmi, kot so folati, kalcij, železo in beljakovine. Občutek sitosti zagotavljajo trije glavni obroki in trije prigrizki. Paziti pa morajo, da si ne bodo privoščile prevelikih porcij, saj bi s tem v telo vnesle preveč kalorij in s tem povzročile preveliko poporodno težo.

Z ZDRAVO PREHRANO BI MORALI NADALJEVATI TUDI PO PORODU

Dejstvo pa je, da bi morali z zdravo hrano nadaljevati tudi po porodu. Lahko se zgodi, da bo uživanje več obrokov mnogim ženskam izziv, predvsem zaradi slabosti. Ta dietni program je sicer namenjen nosečnicam, vendar pa je zaradi zdravih živil primeren tudi za večino žensk in moških.

Vsa živila, ki jih priporoča dieta za nosečnice, se lahko zlahka dobijo v trgovini s prehrano in na tržnici, saj niso potrebna posebna živila in napitki. S to dieto pa lahko spremenimo tudi svoj življenjski slog, saj bomo uživali hrano bolj pogosto, vendar v obliki manjših in hranilno bolj bogatih obrokov in prigrizkov, ne da bi presegli zdravo mero vnosa kalorij.

Literatura: Dr. Judith C. Rodriguez: Vse diete sveta.


Število ogledov strani: 10407

Nagradna anketa

Kolikšni del redne ponudbe svežega mesa je v HOFERju slovenskega porekla?





O POKROVITELJU »
O NAGRADAH »
POGOJI SODELOVANJA »

Število odgovorov:

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtjohana
Kaj danes za zajtrkanasteele
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »