Kulinarika.net - zdravje: Dieta brez prehranskih dodatkov

Dieta brez prehranskih dodatkov

zdravje: diete, avtor: hlebpet 

Dieta brez prehranskih dodatkov izključuje uživanje prehranskih dodatkov – aditivov. Od našega okusa pa je odvisno, ali izključimo enega ali več dodatkov. Ta dieta je sorodna izločevalni dieti, njeni jedilniki pa temeljijo na svežih, doma pripravljenih jedeh.

PRILJUBLJEN JE FEINGOLDOV PROGRAM

Ena izmed najbolj priljubljenih diet brez dodatkov je Feingoldov program, s to dieto pa si lahko pomagamo pri zdravljenju alergij in intolerance na prehranske dodatke. Prehranski dodatek je katerakoli snov oziroma substanca, ki je dodana živilom, čeprav se med posameznimi državami njihove pravne razlage razlikujejo.

V Veliki Britaniji je prehranski dodatek snov, ki vpliva na značilnosti živila. Mednje pa spadajo tudi snovi, ki jih proizvajalci hrani dodajajo med proizvodnjo, predelovanjem, obdelovanjem, pakiranjem, prevozom ali skladiščenjem.

PREHRANSKI DODATKI SO TUDI SOL, ZAČIMBE IN KIS

Nekatere prehranske dodatke uporabljamo že tako dolgo, da jih sploh več ne dojemamo kot prehranske dodatke. To so na primer sol, zelišča, začimbe, sladkor in kis. Kategorije prehranskih dodatkov vključujejo neposredne dodatke (recimo umetna sladila), posredne dodatke (snovi, ki jih uporabljajo med pakiranjem živil) in barvne dodatke.

Dodatke v prehrani uporabljajo predvsem za ohranitev usklajenosti izdelka s predpisi, za izboljšanje ali vzdrževanje hranilne vrednosti, za ohranjanje okusa in polnosti okusa, za potrebe kvašenja ali nadzorovanja kislosti in bazičnosti ter za obogatitev okusa ali obarvanje izdelka.

dieta_brez_prehranskih_dodatkov.jpg

Z DIETO SI LAHKO POMAGAMO PRI ALERGIJAH

Ta dietni program se pogosto predpiše pri lajšanju hiperaktivnosti in motnjah zbranosti, vendar pa znanost še ni ponudila jasnih zaključkov o njeni učinkovitosti. Obstajajo pa trdni dokazi, da takšna dieta pomaga pri zdravljenju prehranskih alergij ali intolerance na posamezen prehranski dodatek.

Če s to dieto zdravimo alergijo na določeno vrsto hrane, bo prenehanje uživanja le – te prineslo izboljšanje ali konec simptomov. Mnoga živila, ki nosijo oznako »brez prehranskih dodatkov« so zdrava in hranilno bogata, ponudba le-teh pa je široka tudi v naših trgovinah.

Z DIETO SE ZOŽI IZBOR DOVOLJENIH ŽIVIL

Problem tega dietnega programa je, da pogosto omeji vnos hranilnih snovi in kalorij ter zmanjša izbor dovoljenih živil, še posebno sadja in zelenjave. Če želimo pričeti s to dieto, se moramo najprej posvetovati z osebnim zdravnikom. Z zdravnikom bi se morali posvetovati tudi v primeru, če bi se za to dieto odločili otroci, najstniki, nosečnice, doječe matere in starejši ljudje.

Da se naučimo, katere vrste hrane vsebujejo določene dodatke, nam lahko vzame kar nekaj časa. S to dieto pa si bomo pravzaprav zaprli vrata skoraj vseh restavracij, saj se tam ne bi mogli izogibati prehranskim dodatkom.

Literatura: Dr. Judith C. Rodriguez: Vse diete sveta.


Število ogledov strani: 5162

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »