Shujšajte brez odrekanja z dieto z nizkim glikemičnim indeksom

zdravje: diete, avtor: hlebpet 

Shujšati brez stradanja in odrekanja? Poskusite z dieto z nizkim glikemičnim indeksom, ki poleg vitkejše postave zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, možnost kapi, sladkorno bolezen tipa 2 ter raka na debelem črevesu in prostati.

DIETA S PRECEJŠNO KILOMETRINO

Dieto z nizkim glikemičnim indeksom je v 80. letih prejšnjega stoletja razvil dr. David Jenkins z univerze v Torontu. Ukvarjal se je z opazovanjem prehrane za ljudi s sladkorno boleznijo. Opazoval je, s kolikšno hitrostjo telo razgrajuje živila v glukozo, ki je njegov glavni vir energije. Da bi izmeril potencial dviganja krvnega sladkorja pri enostavnih in kompleksnih ogljikovih hidratih, je sestavil glikemični indeks.

Ogljikovi hidrati s počasnim sproščanjem energije in živila z majhnim glikemičnim indeksom (GI) dajejo občutek sitosti ter preprečujejo napade lakote. Glikemični indeks opredeljuje ogljikove hidrate in sega od nizkega (npr. polnozrnati kruh) do visokega (bel kruh). Glikemična obremenitev živila predstavlja zmnožek glikemičnega indeksa in količine ogljikovih hidratov v porciji.

SKRIVNOST JE V NIZKEM GLIKEMIČNEM INDEKSU

Živila z nizkim glikemičnim indeksom se po navadi počasi prebavljajo, kar telesu enakomerno dovaja energijo in skrbi za bolj uravnoteženo raven krvnega sladkorja in inzulina.

Med živila z nizkim glikemičnim indeksom sodijo polnovredne ali mešane žitarice, stročnice, manj mastni mlečni izdelki ter določene vrste sadja in zelenjave. Ogljikovi hidrati v teh živilih se v telesu razgrajujejo počasi ter tako postopno sproščajo glukozo v krvni obtok, zato je njihov glikemični indeks nizek.

SPREMENITE SVOJE PREHRANJEVALNE NAVADE

Dieta z nizkim glikemičnim indeksom svetuje, da uživamo živila, ki počasi sproščajo sladkor v krvni obtok, kar našemu telesu zagotavlja enakomerno dovajanje energije, nam pa daje občutek sitosti. Ta dieta ni le prehransko zdrava in krepilna za zdravje, temveč dovoljuje tudi uživanje raznolikih živil.

Če se odločite za to dieto, se boste morali držati njenega zlatega pravila, ki pravi, da vam ni treba stradati in se odrekati hrani, potrebovali boste le nekaj volje, da spremenite nekatere svoje prehranjevalne navade. Cilj je torej izogibanje hrani z visokim glikemičnim indeksom, saj morate poskrbeti, da je raven inzulina v vašem telesu nizka, če želite shujšati.

 gi_dieta2.jpg

ZMANJŠUJE TVEGANJE ZA BOLEZNI SRCA IN OŽILJA

Dieta z nizkim glikemičnim indeksom zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja, možnost kapi, sladkorno bolezen tipa 2 in raka na debelem črevesu in prostati. Ta dieta lahko postane vaša stalna spremljevalka, saj se lahko do konca življenja prehranjujete po njenih načelih. Vsa živila, ki jih ta dieta priporoča, lahko kupite v trgovinah in na tržnici. Pozabiti pa ne smete tudi na telesno aktivnost, ki vam bo pomagala k še boljšemu počutju.

ZMERNO Z MLEČNIMI IZDELKI

Pri tej dieti lahko jeste neomejene količine skoraj vsega mesa (razen nekaterih vrst mesa in perutnine), vse ribe in školjke, jajca, sir, vse nenasičene maščobe, olja in maslo, začimbe, nizkokalorične negazirane pijače in čaj.

Dieta z nizkim glikemičnim indeksom priporoča zmernost pri večini zelenjave (razen pri krompirju, pastinaku in korenju), večini sadja (razen pri bananah), mlečnih izdelkih (kot sta mleko in jogurt), naravnih sadnih sokovih, stročnicah (grahu, fižolu in leči), kavi, rdečem ter belem suhem vinu.

IZOGIBAJTE SE KRUHU

Priporoča pa tudi, da se izogibate kruhu, rižu, testeninam, moki, gomoljasti zelenjavi (krompir, pastinak), nekaterim žitaricam, pivu, sladkim belim vinom, sherryju in portovcu.

Iz svoje prehrane pa črtajte vse torte, bonbone, piškote, pite in pecivo. Pozabite tudi na čips in ocvrt krompirček.

Literatura: Dr. Judith C. Rodriguez: Vse diete sveta


Število ogledov strani: 22848

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtvrtnica
malo za hecrajko0028
Kaj danes za zajtrkCinnamon Stick
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »