Lakota v svetu obilja ali zakaj je več pogosto manj

zdravje: hrana in zdravje, avtor: Nika Kožar, dipl. kineziologinja

Živimo v zanimivem času. Kljub temu, da vsi živimo na istem planetu, se zdi, da vsak izmed nas živi v nekem svojem svetu. Počasi se začenjamo zavedati, da je več pogosto manj in da pravzaprav za zadovoljno življenje ne potrebujemo veliko. Potrebujemo zelo malo, vendar to malo mora biti tisto pravo. Najsi gre za odnose s seboj ali z drugimi, materialne dobrine, način in okolje v katerem živimo ali kaj drugega, mora biti pristno, iskreno in kvalitetno. Mora imeti neko višjo vrednost.

Podobno je pri hrani. Danes je na voljo veliko več hrane kot je je bilo v času naših prednikov. Kljub veliki količini, pa je veliko te hrane »prazne«. Zaradi izčrpanosti zemlje taka hrana namreč nima več toliko hranil kot jih je imela včasih. Torej kljub temu, da običajno zaužijemo več hrane kot so je zaužili naši predniki, pravzaprav zaužijemo manj, za zdravje in dobro počutje, koristnih hranil.

»Podhranjenost« ali bolje osiromašenost telesa s hranili, tako ni le problem revščine, pomanjkanja ali celo preteklosti, temveč je zelo aktualna in pogosta težava tudi v današnjem svetu izobilja. Skupaj z drugimi dejavniki kot so premalo gibanja in časa preživetega v naravi ter kakovostnega spanca, je osiromašenost telesa s kakovostnimi in ključnimi hranili, osnova slabega počutja in najrazličnejših bolezni.

Kljub temu, pa s kakovostno prehrano in dodatnimi hranili, lahko še vedno poskrbimo, da naše telo dobi vse kar potrebuje. Ni potrebno posegati po najnovejših modnih muhah ali pogosto dragih eksotičnih živilih, povsem dovolj je, da najprej uredimo osnovno prehrano. To pomeni, da uživamo čim bolj nepredelano, lokalno, ekološko in sezonsko hrano.

Tako prehrano lahko obogatimo z dopolnili, vendar je tu potrebna previdnost. Priporočljivo je uporabiti dopolnila, ki so popolnoma naravna, ne vsebujejo škodljivih dodatkov in v telesu delujejo kot hranilo. Poenostavljeno povedano, tudi dopolnilo naj bo hrana. Med taka dopolnila sodijo predvsem pripravki narejeni iz zelišč, začimb, medicinskih gob, medu, sadja in zelenjave, ki vsebujejo veliko aktivnih učinkovin.

Da lahko vsa hranila zaužita s kakovostno prehrano ter kakovostnimi dopolnili lažje pridejo do celic je pomembno, da globlje zadihamo in hitreje poženemo kri po žilah. To zelo učinkovito storimo z gibanjem. Gibanje namreč pospeši ritem srca in ritem našega dihanja, posledično pa se pospeši tudi pretok krvi bogate s kisikom in hranili ter »dostava« kisika in hranil do vsake naše celice. Naj torej poleg kakovostne prehrane tudi gibanje postane del osebne higiene.

Vredno je vlagati vase. Šele ko smo zdravi in se dobro počutimo, namreč lahko v svojem življenju in v življenju drugih naredimo nekaj dobrega. Naj nas v to ne prisili bolezen, temveč veselje in želja do Življenja.

Nika Kožar, dipl. kineziologinja

»Skrivnost sreče ni v stremljenju po še več, ampak v razvoju sposobnosti za uživanje tistega manj.«

Socrates

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »