Nageljnove žbice (klinčki)

lat.: Caryophyllus aromatricus, ang.: cloves, nem.: Gewürznelke

Vedno zeleno tropsko drevo klinčevec zraste do 20 metrov visoko. Kot začimbo uporabljamo suhe, zaprte popke, ki jih zaradi klinaste oblike imenujemo klinčki. Z njimi začinjamo kekse, medenjake, sadno pecivo, kompote, vloženo sadje in kuhano vino.

Želite »poslati« svojo fotografijo začimbe?

Opis

Vedno zeleno tropsko drevo klinčevec zraste do 20 metrov visoko, na plantažah pa samo kakih 5 metrov, ker ga obrežejo. Košato razraščeni elipsasti listi so najprej rožnati, nato pa temno zeleni. Cvetovi v grozdih pa so rožnato zelene barve. Plodovi imajo izrazit, oster, žgoč okus. Vsebujejo do 25% eteričnega olja, predvsem fenol eugenol. Eterično olje vsebujejo tudi listi in stebelca, toda malo.

Gojenje

V glavnem razmnožujejo drevo s semeni. Dve leti stare, počasi rastoče sadike presadijo v glinasto zemljo vulkanskega izvora. Drevesa rastejo do nadmorske višine 800 metrov in rodijo prvič po sedmih letih. Odrasli klinčevci rodijo vsako leto kakih 35 kg posušenih klinčkov. Ker zorijo vse leto, jih večkrat na leto oberejo. Nabirajo jih tik preden popolnoma dozorijo, ker začne zatem aroma upadati. Popke najprej posušijo na rogoznicah in soncu. Ko po nekaj dneh postanejo glavice popolnoma rjave, izgubijo tri četrtine svoje teže.

Uporaba

Kot začimbo uporabljamo suhe, zaprte popke, ki jih zaradi klinaste oblike imenujemo klinčki. Z njimi začinjamo kekse, medenjake, sadno pecivo, kompote, vloženo sadje in kuhano vino. Prilagamo jih tudi k nekaterim slanim jedem, pečenkam, ragujem, temnim juham in likerjem.

Zgodovina

Klinčki izvirajo iz Moluških otokov, toda že pred 2000 leti so se razširili na Kitajsko. Med dinastijo Han so dvorjani žvečili klinčke, da jim ne bi smrdelo iz ust. V 4. stoletju so prodrli v Evropo. Portugalci pa so imeli na Moluških otokih monopol in so prepovedovali izvoz sadik. Kasneje so ta monopol prevzeli Nizozemci. Uničili so vsa klinčeva drevesa na Moluških otokih razen na otoki Ambon.

Zdravilni učinki

Ker klinčki vsebujejo veliko eugenola, imajo protiseptični učinek. Včasih so jih uporabljali za izboljšanje prebave in proti bolečinam pri zobobolu. V srednjem veku so verovali, da klinčki varujejo ljudi pred kugo. Iz njih so kuhali »ljubezenski napoj«.

Zanimivosti

Kadilci iz Jave že 150 let mešajo mlete klinčke s tobakom v razmerju 2:1. Ročno zvitim cigaretam pravijo »kretek« zaradi praskanja med žarenjem. V Indoneziji je povpraševanje po kreteku veliko. Kar celotni njihov pridelek klinčkov naj bi šel v odišavljene cigarete, poleg tega pa jih še uvažajo.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti