Izpod peke

aknelab  

član od: 22.11.2006

sporočila: 288

tema odprta - 30. apr 2007 12:30 | ogledi: 23.917 | odgovori: 14

Zanima me, če imate kakšne izkušnje s pripravo hrane izpod peke. Predvsem kakšen dober recept, nasvet in izkušnja so dobrodošli.

aknelab

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

30. apr 2007 17:12

KAr na nekaj temah na forumu je bila debata o tem in natresli so vleiko nasvetov, ampak ne najdem linka. KO mu uspe, ti ga pripnem.

V bazi receptov je pa hobotnica izpod peke.

 

V saću se najbolj obnese kak večji kos teletine in jaganjetina, na večje kose zrezan krompir in zelenjava. Seveda pa tudi perutnina in drugo meso, da o hobotnici ne govorimo.

 Receptov je toliko, kot lastnikov posode za peko na ta način, osnova pa meso, krompir in zelenjava ter začimbe. Izkušnje pa prinesejo svoje, izkusila na lastni koži.

 

Eni pod peko pečejo tudi kruh, gibanico in še kaj.

 

Grem zdaj iskat kak pameten recept. Mamamia

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

30. apr 2007 19:44

ati zlati in siba, kje sta????' rimljanka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

1. maj 2007 18:30

Med čakanjem na atija zlatija in sibo je mamamia stestirala - na doačem improviziranem kurišču (slike bodo ob receptu, ki je na poti v bazo) - sać, ki so mi ga lani prinesli izSarajeva. Rožno tolčeno železo z vsem kar sodi zraven.

 

Teletino sem narezala na tri kose, vsak je tehtal okoli 60 dag, zraven sem dodala še kilogramski kos jagnječjega hrbta. Jedlo nas je namreč deset.

NA osebo sem računala po dva krompirja, vsak velik za pest. Plus nekaj čebul, česna, sol, poper, rožmarin, ena mešanica začimb iz mlinčka, vino, rožmarin.

 

Najprej sem pripravila posodo (zavrela vodo s soljo, jo naoljila, segrela naoljeno, da se je pokadilo, obrisala, ponovno zavrela vodo, tokrat brez soli, temeljito obrisla in gremo dalje).

 

Posodo sem dala na stojalo nad žerjavico, dolila olja, da je bilo dno pokrito, in ko je bilo primerne temperature, sem meso najprej opekla z vseh strani. Najprej nekaj minut kar odkrito, da sem ga sproti obračala, da se je lepo zapeklo na površini. Potem sem ga  okoli četrt ure pekla lepo pokrito. Žerjavico sem seveda natresla tudi po pokrovu.

 

Meso sem prej začinila, in sicer sem ga temeljito premazala z oljem, solila in poprala ter namlela po njem eno super mešanico iz mlinčka (kupila v A, mislim pa da je mešanica česna, rožmarina, popra in še morda česa). Meso sem začinjeno pustila na sobni temperaturi okoli tri ure.

 

Ko se je meso pokrito peklo okoli četrt ure, sem v posodo dodala na četrtinke razrezan krompir. Tega sem premešala z na polmesece narezano čebulo, več stroki česna (kar celega), dodala semnekaj večjih kosov korenja. Vse sem premešala z enako začimbo kot sem jo namlela po mesu, potem pa za na vrh potresla s čisto malo vegete (pravoverni lahko to tudi izpustijo). Krompir  sem naložila po tleh, prej pa sem pod meso podlila malo vina in vode (oboje toplo). Potem sem po krompirju razporedila meso, pokrila s pokrovom in pekla do konca. Vmes sem dvigovala pokrov in dvakrat zalila, ker je zmanjovalo soka. Pokrov gre s posebno lopatko zlahka dvignit, žerjavica mi sploh ni padala z njega - imam menda mirno roko.

 

Po dobri uri je bilo meso pečeno, krompir pa prepojen s sokovi. Meso sem zrezala na razine in ga dala v sok, ki se je nabral v posodi, med krompir. Pokrito sem pustila še kakšnih pet minut, potem sem nesla na mizo in po kakih petih minutah ni bilo v posodi ničesar več. Pri mizi pa nekaj popikanih rok, ker smo se zbadali, ko smo iskali šezadnje kose krompirja...

 

No, zdaj pa čakamo tiste prave mojstre, izkušene,  da popravijo moje napake oziroma dajo še kak napotek. Mamamia

mamamia

aknelab  

član od: 22.11.2006

sporočila: 288

1. maj 2007 20:13

No, pa še prva izkušnja neizkušenih. Delali smo tako oz. podobno kot mamamia. Priprava posode je res trajajoč proces! Pripravili smo govejo ribico (1 kg) in svinjsko kračo (cca 1,5 kg) v kosu. Meso sem samo posolila, nato ga je mož popekel z vseh strani, nakar sva na dno posode dodala krompir (prej osoljen in naoljen), celo čebulo, česen, rdečo papriko, korenje in rožmarin ter majaron. Na vrhu je bilo meso. Zalila sem z mešanico vode in vina (cca 3dcl). Po prvi pol ure sva pokukala, nato pa še čez pol ure. Krompir se je že "topil", meso pa še ne, zato smo meso narezali, dolili še tekočino in čez pol ure je bilo vse lepo zapečeno. Krompir je zakon! Nasvete sem poiskala tudi na drugih internetnih straneh, kjer so omenjali, da se 2,5 kg mesa v kosu peče cca 1ura in 15 minut. Izkušnja: absolutno premalo. Verjetno je odvisno tudi od vrste mesa (piščanec je verjetno prej, kot svinjina?!). Še bomo preizkušali in pokušali! aknelab

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

2. maj 2007 10:27

Se opravičujem moji nevednosti ampak za tole 'pod peko' prvič slišim. Lahko kdo pove kaj več prosim!!! V kašni posodi pa to pečete? Če sem prav razumela je tu zraven žerjavica. Ali to posodo zakopljete vanjo, ali je to mišljeno kot kuhanje v kotlu nad ognjem? marelica Sporočilo je spremenil(a) marelica dne 02. maj 2007 10:30:18

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

2. maj 2007 15:16

hvala za odgovore. marelica

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

2. maj 2007 19:47

Verjamem, da ni enako, je pa neprimerno manj zamudno, bolj enostavno in priročno. Namreč jaz za podoben efekt - namreč pečenje npr. 2 kg kosa kareja, ki je sicer sam po sebi neizmerno borov kos mesa, uporabim prozorno folijo za pečenje. Vanjo dam cel začinjen kos mesa, več celih krompirjev, celo papriko, cel paradižnik, nekaj celih čebul,...ter tri žlice vode. Vse skupaj se peče v lastnem soku in meso je sočno, krompir naravnost božanski, zelenjava pa tudi. Zadevo pečeš v pečici, ker je folija prozorna ni problem preverjat stanja in skratka morda bolj primerno za začetnike ali tiste, ki si podoben efekt želijo kar v domači kuhinji. lp, vanjatajnsek

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

3. maj 2007 6:47

Vsak mora najti svoj stil pečenja pod peko.Meni najbolj odgovarja več vrst mesa pečenih skupaj,brez zelenjave.Nazadnje sem pekel govedino,piščanca,svinjska rebra,svinjsko in puranjo kračo naenkrat.Zaradi stiske z prostorom sem dodal krompir napol kuhan proti koncu.Pri takih mesnih kombinacijah odsvetujem dodajanje zelenjave,pri peki ene ali dveh vrst mesa,pa je čebula,korenje,paprika in krompir dobrodošel dodatek.Za začetek ti svetujem:piščanca in svinjsko kračo(mesar ti jo naj prežaga po dolgem)dobro osoli,v pladenj naloži na krhlje narezan krompir,čebulo in papriko,ter 2 uri pečenja pod peko.Po eni uri meso obrni,zelenjavo pa narahlo premešaj.Dokler nimaš potrebne prakse občasno dvigni pokrov in preveri,da se meso ne zažiga.V idealnih razmerah je peka pečena v uri in pol,vendar bomo v praksi po navadi pekli 2-3 ure,lahko pa še več.Tudi večja količina hrane podaljša čas pečenja. ati zlati

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti