14. apr 2007 7:46
pa še jaz ( enkrat je o rižu bila debata, vendar sedaj ne vem kje ):
riž je lahko kratkozrnati ali dolgozrnati. Kratkozrnati je značilan po tem, da se rad razkuha in postane " pocast " zato se uporablja za mlečni riž in za suši ( ker se lima, in suši ne razpade ).
Jaz imam zmeraj " na zalogi " dolgozrnate basmati in jasminov riž in ponavadi enga " italijanskega " kratkozrnatega ( enih par znancev me zaradi tega imajo za čudaka " ). Basmati in jasminov riž so aromatični ( rekel bi nežni ) vrsti riža in so čudoviti za zelenjavne riže ali " beli " riž z ne premočnimi omakami, da aromatičnost riža pride do izraza.
Riž se kuha na več načinov in vsi so pravilni, če ste zadovoljni z rezultatom. V eni ( starejši ) kuharski knjigi piše tako: riž spiramo pod tekočo vodo dokler ne postane bistra, ali ga speremo v petih vodah. do tukaj se vse kuharske knjige ujemajo, naprej so razlike.
V novejših kuharskih knjigah piše, da riž ( nekateri ) ni treba spirat z vodo.
Jaz za kuhanje uporabljam " absorpcijsko " metodo. Gre pa takole:
Riž sperem do bistre vode ( cca petkrat zamenjati vodo ). Odliti vodo in pustiti riž pokrit v skledi vsaj 30 nim. Na dve merici riža vzeti tri merice tekočine ( vode ali recimo vode in tekočine od konzerve graha za recimo rizi bizi ). Vse dati na močen ogen, da zavre, pokrito s pokrovom, ki dobro tesni ( tako ponavadi piše v knjigah, vendar navaden pokrov zadostuje ), po potrebi premešati ( če ni le riž ), zmanjšati ogenj na minimum, in tako pokrito, brez odpiranja in mešanja kuhati 9 - 14 min, točen čas ugotoviti za posamezni riž in po okusu, jaz ponavadi kuham 11 min. Potem riž odstaviti z ognja in počakati še pet min in na mizo. Ko to metodo " obvladaš " pol lahko, odvisno od vrste riža in okusa tudi količino vode rahlo spremeniš ).
Riž se lahko soli ali pa ne, stvar okusa in kuhinje ( tajska, indijska, japonska, se razlikujejo ). O rižotah bi se itak dalo napisati............
Nekatere omenjajo " paraboiled " riž, meni osebno ni všeč, mi je " brez okusa " je pa prej termično obdelan in se ne razkuha pa če niste zahtevni ali ljubitelji riža lahko ga tudi uporabiš ( vendar pol nikoli ne boste postali " ljubitelji " riža ).
Pa ne zdej rečt: saj sem le za nasvet vprašala, on se pa " razpričo "................
ežoj