Mački

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

22. apr 2011 11:30

Bravo tudi tebi Multi, podobno razmišljava, se strinjam s tem. Tudi jaz bi rešila kakšno več pa se mi po eni strani zdi, da tolčem prazno slamo in ni glih nekega efekta, zato probam vsaj verbalno nekaj stvari miselnih spremenit, ni nekega vidnega efekta, moram pa rečt, da se to pozna na dolgi rok a kaj, ko imajo mačke dvakrat na leto mladiče in se tako nikakor ne izide pa še človeški možgani delujejo tako" bo že soseda poskrbela za to". Nekaj nas, ne bo rešila globalnega problema, mi je žal. Rada bi pa videla, da bi inšpekcijske službe bile bolj učinkovite v realnosti in ne samo z napisanim zakonom. franciska

neznan uporabnik

22. apr 2011 11:43

Franciska draga, kako na splošno delujejo inšpekcijske službe in tam zaposleni, se je lepo pokazalo na unem modelu - menda se Brezovar piše. On ni nič delal, poleg tega pa je še skasiral v lasten žep s predavanji 20 jurjev letno. Kar se seveda njemu ni zdelo sporno in je bil zanga drobiž. No, tako nekako funkcionirajo inšpekcijske službe v naši nam presvetli Sloveniji. In vlada se sesuva, al se je že itak sesula pa nikomu ništa.

Tak to nekako gre pr nas. Če si padovoliš,kot navadni državljan sunik klobaso v trgovini te pa na sodišče prpeljejo vklenjenega v sado-mazo ketne. Tak, kot onega, ki je eno Hildo v jok spravil. Njega sado-mazo ketne, ona potoči par solza pa se arogantno sprehaja okoli naprej.

 

p.s. - včeraj al kdaj sem tako ploskal onemu tipu, ki hrani malega medveda in je inšpektorja zalimal na gobec. Verjetno bodo tud tega peljali na sodišče v ketnah sado-mazo style.

 

 

Moram it vzet Lekadol.

 

Multivitamin

multivitamin

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

22. apr 2011 11:56

Ja, oprosti s tem se niti ne strinjam, da imajo inšpektorji probleme pri izvajanju zakonskega določila, Moti me pa to, ker ljudje ne vemo, da je služba služba in delo delo, zato se vse dela nekaj počez, ne glede na žrtve. Moji prijatelji niso moji ,če izkoriščajo mojo službo za svoj dobrobit. franciska

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

22. apr 2011 12:31

Multivitamin, moj zadnjih stavek je bil mišljen na splošno, čeprav si seveda tudi ti padel not. Seveda vem, da si ljudje ne moremo privoščiti stroškov pregleda in  zdravljenja za vsakega mačjega prišleka.  Zato pa so zavetišča. Če se maček več dni potika po bližnji okolici ali če se pusti ujeti, pokličeš zavetišče, tam ga pregledajo, kastrirajo/sterilizirajo in oddajo novim skrbnikom.

Če pa jih samo hranimo in ne ukrenemo nič, so posledica neštevilna nova legla, za katera ne bo poskrbljeno, in bodo marsikdaj izpostavljena grdo kruti usodi. Zato pa: bodite usmiljeni s premislekom!

Cila

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

22. apr 2011 12:37

Umi je napisal/a:
No, pa ponovno odpiram tole mačjo temo. Težave, težave...

Prosila bi za nasvet, če slučajno kdo ve kako ravnati v tej situaciji.

...
Mož je seveda znorel, sosed je takoj predlagal rešitev s puško (še dobro, da z možem nisva takšna). Sedaj me pa zanima, ali lahko koga pokličem, da pride po takšno agresivno mačko. Ker predvidevam, da jo bo skoraj nemogoče ujeti oz. oseba, ki se bo lotila tega podviga bo morala biti izredno dobro "zavarovana". Ali se lahko obrnem na kakšno zavetišče, pokličem policijo?

Umi

Umi, ne glede na to, ali je najdena žival agresivna ali prijazna, je po Zakonu o zaščiti živali dolžnost vsakega državljana RS (ki se pač ne odloči sam posvojiti take živali), da o najdbi zavržene oz. izgubljene živali obvesti pristojno zavetišče.

Če ne veš, katero zavetišče je pristojno za občino, kjer bivaš, vprašaj na občini in jim povej o tej mački. Zakonsko je skrb za zavržene živali dolžnost lokalne skupnosti (občine), ki mora plačati pristojnemu zavetišču stroške osnovno veterinarsko oskrbo, kastracije oz. sterilizacije, 30 dnevno oskrbo in morebitno vrnitev v okolje (če gre za kolonijo prostoživečih mačk, za katere se presodi, da so nesocializirane oz. preveč vajene svojega okolja, da bi jih bilo smiselno zadrževati v zavetišču oz. dajati v posvojitev).

Pokličeš torej v zavetišče, od tam bodo praviloma prošli s posebno napravo za "ulov" mačke - t.i. "živolovko" - kletko, v katero se nastavi hrana, ki zvabi mačko noter, potem pa se kletka zapre in mačka je varno "spakirana" za tansport do zavetišča.

Če bi vedela, od kod si, bi ti lahko svetovala se durštvo, ki  na vašem koncu deluje v interesu zaščite živali. Tovrstna društva sicer nimamo pristojnosti odlova, namestitve in podobnih postopkov v zvezi z zavrženimi živalmi, seveda pa občanom lahko koristimo tako, da mu pomagamo z informacijami, pri komunikaciji s pristojnimi (občina, zavetišče, VURS ...).

 

Lepo prosim, da poveš tistemu, ki je omenjal puško (sosedu), da Zakon o zaščiti živali RS, ki smo ga dolžni spoštovati vsi državljani RS, strogo prepoveduje usmrtitev vsake živali, razen v izrednih primerih, ko sme humano usmrtitev zaradi hudih poškodb živali itd. izvesti pristojni veterinar oz. druga pristojna oseba!

Evo - za "pogumnega" soseda:

3. člen

Nihče ne sme brez utemeljenega razloga povzročiti živali trpljenja, bolezni ali smrti.

4. člen

Mučenje živali je:

– vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje, ali škodi njenemu zdravju;

– nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali.

Vir:

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=20

Nespoštovanje zakona je seveda kaznivo, to naj bo gospodu jasno!

 

Pa še nekaj napotkov vsem, ki vas doleti najdba zapuščene oz. izgubljene živali:

http://www.zverca.si/pomembno/426-kaj-storiti-ko-n

 

Tukaj pa je seznam zavetišč za živali v Sloveniji:

http://www.zverca.si/pomembno/656-seznam-vseh-zave

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

22. apr 2011 12:44

Multivitamin in ostali, ki vam je mar za usodo ubogih zapuščenih mačk, preberite si ta članka - dobili boste dovolj informacij, da boste lahko pomagali, ko bo potrebno in tudi, da boste vedeli, da v svoji skrbi za živalce niste sami ... država mora poskrbeti za njih.

http://www.mojpes.net/modules/pomoc/article.php?sto

... tule so posebej obravnavane prostoživeče mačke:
http://www.mojpes.net/modules/pomoc/article.php?sto

 

Hvala, ker vam ni vseeno!



Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 22. 2011 12:50

neznan uporabnik

22. apr 2011 13:04

Hvala tebi. Jaz to vse vem. Ker pa živim na območju, kjer je iredno veliko potepuhic in potepuhov, ne morem za vsakega in vsako klicarit.

 

Ej, ko sem prebral ono o sosedu in puški, sem rabil dva dni,da sem se resetiral od jeze. Jaz sploh ne morem verjet, da taki norci svobodno hodijo po državi. Ni mi jasno. Al sem pa jaz totalka glup.

 @Cila- saj sem predvideval potem,da ni direkt name letelo. Naj bo pa to vsem opozorilo, kako ravnati v takih zadevah.

 

Multi

multivitamin

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

22. apr 2011 14:56

Sama sem že klicala na najbližje zavetišče pa so mi odgovorili, da naša občina nima pogodbe z njimi in se ne bodo vtikali, ker so prostoživeče mačke težko posvojitvene. Verjetno se je pritožila še soseda, ki ima male otroke in verjetnojim je dobro argumentirala ali pa jih malo ustrašila. Prišel je nekdo, ne vem ali veterinar ali konjederec in jih je z zanko na palici polovil ene sedem. Ko sem to videla, to divjanje preplašenih mačk sem izgubila vso voljo do obveščanja inštitucij, saj po tem kar sem doživela se kar nekaj časa nisem spravila k sebi in sem se počutila zelo krivo za tašno smrt. Jim pa že rajši privoščim enega preciznega lovcakot pa vso travmo preganjanja(tudi po stenah prostora). Patron se mi zdi milina proti takemu načinu. franciska

neznan uporabnik

22. apr 2011 15:27

Franciska, ne eno, ne drogo ni okej. Al mamo v naš državi policijo al ne. In zakone. Da ne bi zgublal besed o starših, ki otroke opozarjajo,da ne smejo pobožati potepuške mačke ali psa. Ma, kaj, celo jim prepovedo psa pobožat, ki je na povodcu in bez bolh. Sem o tem že pisal pa zbrisal pol. V stilu, da so kužne živali pa take oslarije.

 

 

Multi

multivitamin

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

22. apr 2011 15:35

Tudi v tem bi se dalo govoriti in mislim, da imaš prav. Če poveš na glas, ti pa rečejo, če ti je več do živali kot do otroka pa si spet tam. Moje mnenje je, da moramo živeti v sožitju in brez ocenjevanja do koga ti je več. Če bi se ljudje zgledovali po naravi in po živalih, bi se marsikaj naučili. franciska

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti