Uši

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

21. feb 2007 14:41

Mi smo se s tem ubadali pol leta, potem pa smo otroka postrigli čistio na kratko in potresli glavo s pitroidom. In samo to je pomagalo, prej pa nobeni šamponi: ne specialni, celo iz Izrazela uvoženi, ne elektronski glavniki (redno česanje večkrat na dan, da se menda že gnide ugonobijo - aha, veš da...), ne redno stiskanje z nohti, ne kis, ne lak za lase, še petrolej smo po nekem nasvetu zlili otroku an glavo...

 

Ampak pitroid, to pa je delovalo. Tako nam je namreč svetovala frizterka.

 

Je pa odvisno tud9 od lasišča - ena so pravo gojišče za uši, v drugih se pa uš ne zaredi, pa če bi ji plačali. Pri nas jih je imela le hčera, nekaj jih je potem "dobil" še sin a po enem pranju s specilanim šamponom je bilo vse v redu in se niso več pojavile. Od nas odraslih ind drugih otrok v hiši jih ni dobil nihče.

 

Tako da, balu, kar  v apoteko. Mamamia

mamamia

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

4. jan 2015 23:55

Tole z ušmi je noro, nikoli si ne bi mislila, da me bodo takole povozile uši, ki se jih ne moremo znebiti!

 

Imamo jih že dober mesec, najstarejši jih je prinsel iz šole (ni mi dal obvestila!) in sem jih opazila pravzaprav šele na mlajši hčeri potem, kmalu sem jih dobila tudi sama. Na kratko, kupila sem že sedem šaponov vmes po cele dneve sem sebi in malim gor izmenično dajala olje in razčesavala (naj bi zadušilo uš) ter nerazredčen kis, pa je bilo bolje, pa se mi zdi, da smo bili nekaj časa brez in spet so se razvila dokler nisem zadnjič čisto popenila in si na vato dalo Biokil ter s tem po laseh in potem še konice pošpricala : ne pomaga! Zase sem že v druge kupila Paranit, ki ga moraš imeti gor osem ur, ne pomaga, vse razčesavanje etc...niente. S tem, da sem že ne vem v katero prekuhala pojsteljnino, odeje, blazine za spanje, 'kovtre'  sesala kavče, jogije in našpricala vse pohištvo z Biokilom, preprala plašče, jakne, zmrznila kape, še mačka zapiram v drugo sobo, ker ga imam na sumu, da mi nosi nekaj. Pri hčerki je težava, ker se ji sedaj tako lušči lasišče, da niti ne vem več ali je še kje kakšna gnida ali ne več....in kar mi je najbolj čudno, nobene uši ne najdem. Na začetku vedno, ko sem kaj uporabila smo kaj našli, sedaj pa že dest dni ni uši na tistem glavniku na nobeni glavi ne glede kaj uporabim.

Takoj zjutraj grem po Pitroid, na internetu najdem sprej ali pa prašek Neo Pitroid, vendar le na hrvaških straneh, ga pri nas več ni ali je pod katerim drugim imenom? Še kakšen nasvet kako uporabiti prašek in ali je sprej isto? Biokila sem dala za vzorec na lase, morda premalo vendar se nisem upala kaj več, ali se stem lahko dodobra poškropim? 

 

In še mimogrede, barva z peroksidom: ne pomaga, v mesecu in pol sem kupila dvakrat in si rekla pa sigurno gredo stran.....ne!

 

 



terakota

Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 05. 2015 00:03

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12654

5. jan 2015 1:36

    Pozdravljena, terakota, vem, da so uši zelo huda nadloga.  Tudi moja otroka sta jih imela pred mnogimi leti ,pa tudi sama sem jih imela , kot otrok,  se še dobro spomnim,  kakšno delo je imela z njimi mami, saj včasih ni bilo takšnih pripravkov,  kot so sedaj na razpolago v lekarnah. Uši  so vedno bile in vedno bodo. Pravijo, da se najrajši zadržujejo na čistih laseh. Sem pa našla tale članek , če ti bo kaj pomagal. 

vir: 24 ur-vizita.si

http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/kako-i

http://parasidose.si/?gclid=CjwKEAiA5qOlBRDAn8K5qe

https://www.lekarna24ur.com/si/zdravila-in-izdelki-brez-r

 

 

Upam, da se jih boste čimhitreje znebili, ker mesec in pol, kot praviš je pa res že predolga doba. 

 



mopsika

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 05. 2015 01:47

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

5. jan 2015 6:09

terakota je napisal/a:

 Pri hčerki je težava, ker se ji sedaj tako lušči lasišče, da niti ne vem več ali je še kje kakšna gnida ali ne več....in kar mi je najbolj čudno, nobene uši ne najdem. Na začetku vedno, ko sem kaj uporabila smo kaj našli, sedaj pa že dest dni ni uši na tistem glavniku na nobeni glavi ne glede kaj uporabim.

Po čem torej sodiš, da uši še imate? Daj vsaj en teden mir s tvojnimi postopki in pusti, da se lasišča on lasje umirijo, potem boš pa videla, če je kak ukrep sploh še potreben.



rimljanka

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

5. jan 2015 8:10

Mopsika, hvala za prispevek, linke in dobre želje! Iz tvojih ust....)

 

Rimljanka, pozdravljena, to je sicer ideja, da jih kar ni več, a ena od stvari kako vem: čutim jih:). Nekdo je napisal na ta forum, da se jih posipa s praškom potem pa se prične 'ušji ples' in zelo dobro vem kaj misli. Je pa to tudi vprašanje za vse, ki ste jih imeli, ali jih čutiš in srbi tudi, ko jih ni več?

Pri malih pa vidim tako, da pride do vnovičnih gnid. Te postopke uporabljam tri dni recimo, češemo, mažemo, nanašamo, cel družinski fokus na tem, vmes ven vlečemo gnide kar imajo, zadeva se reši, umiri, dva dni vse pustim da miruje in samo pregledujem lasišče, zopet vse preperem, razkužim in čez nekaj dni so spet gnide ali pa vmes je tudi bilo, da sem kakšno uško tako odkrila. Sedaj niti ne vem več ali jih ponovno dobi v vrtcu (niso še vsi brez čisto, čeprav naj bi se sedaj med počitnicami vsi sčistili in se bo pričelo otroke z gnidami pošiljati domov), saj vmes je brez, ali jih dobi od mene, ali sem vmes res brez, jih dobi od starejšega....

 

Tako, da zaenkrat je moj plan tak, da  pokličem v zadrugo, če imajo Pitroid in vzamem še Biokil ter uporabim eno ali drugo izdatno na sebi, otrokom pa zopet s šamponi in pripravki vse sćistim in imeti jih doma dokler se ne reši. Sem pa morala pri hčerki za en dan uporabiti samo lasno olje, da se ji lasišče neha luščit, ker ko je vse belo od suhega lasišča nič ne vidiš. 

 

Zanimivo, ko sem se prvič srečala z ušmi pri najstarejšem leta nazaj jih je imel samo on, takoj sem ukrepala, samo enkrat ga umila s šamponom in razčesala in to je bilo to. Od takrat se mi je zdelo, da uši niso neka reč. Sedaj pa tole.....:(

 

Če komu prav pride sem našla še neke variante in opise kako se jih znebiti in opise kaj sploh so, cikler etc še iz časa socialzma. Ha, iz časa, ko si moral uši prijavit: http://www.obzornikzdravstvenenege.si/Celoten_clanek.aspx?ID=d00b04

 

 



terakota

Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 05. 2015 21:54

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

5. jan 2015 9:13

Pri nas je pred leti, ko sta bili hčeri še v OŠ in jih je domov prinesla mlajša pomagal edino Eurax http://www.ivz.si/register/1048.HTM in česanje z elektičnim glavnikom. Pomaga pa edino dobro sodelovanje s šolo ter "molitev, da bodo vsi starši pristopili k reševanju problema". Kajti nič ne pomaga, če ti odstraniš vse gnide in uši, če jih nekdo drug ne. Vse punce v razredu so bile dolgolaske in sploh v nižjih razredih še precej tiščijo glave skupaj in je tako prnos uši dokaj lahek. Pri nas se jih je mlajša dokončno "losala", ko so se začele poletne počitnice.

   

http://www.mojalbum.com/tajda

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

5. jan 2015 10:45

Kot sem napisala pred nekaj leti - frizerka nam je povedala, da ima naš otrok pač idelano lasišče za uši. Mesece je trajalo, da smo se jih znebili, na koncu s pitroid prahom. Je bila tudi ves teden pred tem doma, ni šla v vrtec, kjer je bilo kar nekaj otrok z ušmi (deklica z najbolj gostimi in dolgimi jih ni imela ...), a so starši trdili, da jih njihov otrok pač nima in tudi mama deklice, ki je bila ušiva, je rekla, da ona svoje hčerke zaradi uši res ne bo postrigla .. No, otrok se tudi po enem tednu bivanja doma in vsem ukrepom navkljub ni rešil uši, vsi smo bili že na robu živčnega zloma, bližal se je odhod na morje s skupino iz vrtca ... Tudi od tam je prišla ušiva, ne samo ona. Potem pa smo jo ostrgli čisto na kratko, kot sem že zapisala,  potresli s pitroidom, zavili plenico na glavo in pustili več ur. Od takrat je bil z ušmi mir.

 

Noben šampon, noben električni glavnik, ne kis, ne redno ročno odstranjevanje, ne prekuhavanje posteljnine in brisač, nič ni pomagalo. Insekticid pa ja. Smo bili pač težji primer, za kakšno drugo lasišče morda zadostuje že šampon.

 

mamamia

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

5. jan 2015 11:33

Zakaj pa mačka zapirate drugam? A ni tako, da so to različne vrste uši, in se ne prenašajo med ljudmi in mačkami?

Vesnuska

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

5. jan 2015 11:42

Vesnuska je napisal/a:

Zakaj pa mačka zapirate drugam? A ni tako, da so to različne vrste uši, in se ne prenašajo med ljudmi in mačkami?



Vesnuska

 

 

Vesnuska, če te enkrat kača ugrizne, se tudi črva bojiš.

SMARTY1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti