Solate

renata.zagmajster@kabelnet.net  

član od: 2.11.2006

sporočila: 133

tema odprta - 15. feb 2007 6:46 | ogledi: 13.156 | odgovori: 13

V kratkem imamo praznovanje rojstnega dne(okrog 60 povabljenih) in moja

naloga je,da naredim solate.Glavna jed bosta pečeni odojek in ocvrti

piščanec.Kaj mi priporočate?

renata.zagmajster@kabelnet.net

bojanam  

član od: 18.7.2003

sporočila: 598

15. feb 2007 6:57

Pozdravljena!

 Lahko ti pošljem na mail 40 strani receptov za solate...je pred nekaj časa to krožilo pa mailu...Mogoče najdeš kaj uporabnega za zraven.

 

lp

 

Bojanca

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

15. feb 2007 9:43

jaz bi naredila vsaj eno testeninsko in/ali riževo solato, to lahko narediš dan prej in nimaš na danD nobenega dela, ker so te solate itak boljše, ko se prepojijo. Če so za klasiko, lahko narediš tudi francosko. Sicer je pri nas obvezna šobska ali grška solata (paprika, paradižnik, zelena solata, olive, olivno olje in kis in feta sir, nekateri dajo še čebulo, mi ne).

 

Če bi rada bila boj eksotična, se ti splača pogledat knjigo Solate od Učil, jo imam doma in zgledajo kar zanimivo, nekatere sem že probala, veliko pa ne, ker ne jeva pogosto solat. Je pa pogosto not pomaranča ali grenivka, recimo za bolj zvedave gurmane. Tako bi jaz naredila kvečjemu eno, ker niso vsi ljubitelji sadja v solati, čeprav ni vedno slabo. 

 

Sicer pa jaz od vseh daleč najbolj prisegam na sadno solato

Veri

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

15. feb 2007 10:45

Večino stvari so ti že povedali, kar se tiče v naprejšnje priprave, jaz bi dodala še pečene rdeče paprike v solati (olivno olje, kis, česen, peteršilj) ter na žaru pečene bučke in melancane v enaki zgodbi. Pa morda kak kozarec pese, kakšno srbsko za ljubitelje zelo kislega. Kot priloga so dobre tudi s skuto nadevane pečene paprike. Drugače pa lahko narediš neko vrsto solatnega bara in nekaj polivk pa naj si mešajo sami, za 60 ljudi zlepa ne bo dovolj. Očistiš radič, rdeč radič, endivijo, kako kristalko, mehko solato odsvetujem, ker v tem letnem času je tako umetna da takoj pade dol, v posodice potem dodaš še trdo kuhana jajca, olive, koruzo, fižol (vse lahko iz konzerve), koruzne storžke, morda male mocarelice, kuhan brstični ohrovt, popečene šampinjone, kuhano mešanico korenje/grah.... Malo si oglej kak dobro založen solatni bar, za še kako idejo. Zraven postaviš v vrču klasično mešanico kis olje, lahko z dodatkom česna, pa še en jogurtov preliv in je. V posodah lahko daš tudi zgoraj navedene solate kot dodatek.

To sicer pomeni, da bodo ljudje rabili samostojne krožnike za solato oz. skodelice, vendar to je vse stvar tega, kako ste si pogostitev zamislili. Če se želite temu izogniti potem raje ostani pri francoski, krompirjevi, riževi...solati, ki se jo da kar zraven mesa.

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15823

15. feb 2007 11:07

Čebulo nareži na tanke kolopbarje in jozmešaj s kislo smetano in bučnim oljem, dobro premešaj. Se lepo poda k odojku.

 

Pa koruzo prepraži na maslu in malo olivnega olja, na majhnem ognju, da se ne zapeče. Dodaj žlicio vina, pa curryja, dobro premešaj, soli in popraj. Ko se ohladi, lahko vmešaš še kislo smetano, ni pa nujno. Solato lahko pripraviš tudi naprej.

 

Brokoli, cvetačo in korenje skuhaj na pari, potem pa še mlačno prelij z marinado iz olivnega olja, malo balzamica, belega vina, strtega česna in različnih sesekljanih zelišč ter soli in popra, pretresi in solata je gotova. Tudi lahko v pokriti posodi pustiš čez noč, je naslednji dan še boljša, ker zelenjava vpije marinado.

 

V skeldo stresi kihano čičeriko, bel, rdeč in rjavi fižol, sesekljaj na kocke zeleno papriko, premešaj s ksiom, bučnim oljem, soljo in poprom.

 

Ajdova kaša v solati - recept je v bazi pod ajdova kaša z zelenjavo.

 

Mamamia

 

 

mamamia

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

15. feb 2007 12:12

K svinjini se zelo lepo poda tudi radič, narezan na tanke rezance, v katerega vmešaš na kocke narezan mango. V tem primeru začini z limoninim sokom.

Odlična je tudi solata iz rjave leče, v katero vmešaš čebulo, popečene šampinjone, na koncu pa še rukolo. Leča je lahko še malo topla, vendar moraš v tem primeru solato postreči takoj, da rukola ne pade skupaj.

fresh

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

15. feb 2007 12:48

Rjavo lečo sem jaz jedla v solati skupaj s paradižnikom, zabeljena pa je bila z bučnim oljem. za dol past. Loni Makaroni

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

15. feb 2007 12:58

Zraven tega mesa ne sme manjkati narezana čebula, sveža paprika in paradižnik. Ostalih idej pa je že itak toliko da je dovolj.

 

lp Vesna

CARLY  

član od: 13.9.2005

sporočila: 136

15. feb 2007 12:59

Jes sem zadnič pri kolegici jedla solato iz naribanega zelja, naribanega korenja, pa hren pa kuhano jajce pa vse skupaj okisano, je bila zelo dobra. Pa lahko jo pripraviš že dan prej in imaš v hladilniku, se ni za bati, da bi bila postana. CARLY

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

16. feb 2007 0:54

Še en predlog za prilogo. Zadnjič smo ob kotletih jedli omako narejeno iz majoneze, malce kisle smetane in na majhne koščke narezanega česna. Zelo dobro :)

 

Kar se tiče pa solat, pa glede na to, da je zima in paradižnik ni najboljši, ga ne bi ponujala samega, čeprav se strinjam, da ni boljše priloge k pečenemu odojku! Kakšna grška solata vedno zažge, potem pa ne bi bila slaba kakšna iz pire ali kuskusa z zelenjavo in majonezno-jogurtovim prelivom. Zadnijič sem taki dve solati sprobala pri kolegicah in moram rečt, da sta bili čudoviti. Recepta sicer še nisem dobila, ampak zagotovo se kaj takega skriva v zakladnici receptov na teh straneh.

 

tinca: kakršna koli zelena solata je pozimi prav obupna. Grem raje kar stran, ko jo v trgovini zagledam. Drugače pa obožujem solato. Še posebej mehko... Mmmmmmm... Kje je še pomlad...

Urša Sporočilo je spremenil(a) urssa dne 16. feb 2007 00:55:16

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

16. feb 2007 5:03

k odojku tudi paše domač ajvar ali pa recimo paprika v senfu in ajvarju. To je samo kot ideja, ostale pa so ti že dale dovolj idej za solate. Ker je zimski čas, je fina tudi solata iz kislega zelja in fižola z bučnim oljem, ali pa motovilec z fižolom in trdo kuhano jajčko, mogoče rdeči radič z ocvirki ali pa kitajsko zelje s prepraženimi pinjolami. Kyara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti