1. Tudi ce se odlocis za s.p. se odloci za dvostavno vodenje racunovodstva. Je bistveno bolj pregledno. Obstajajo tudi racunovodski servisi, ki ti enostavnega sploh nocejo voditi. Tu torej ni razlike med d.o.o. in s.p.
2. Tudi ce te ni bo treba biti davcni zavezance (ne bos presegla cca 20.000 Eur) se odloci, da bos. Razen v redkih izjemah, kjer se splaca - ce so tvoji koncni kupci vecinoma fizicne osebe. Tu torej tudi ni razlike.
3. Poslovanje s.p. je boljse, ker lahko bolj svobodno razpolagas z denarjem. In ce nisi discipliniran imas lahko nepregledno situacijo, kaj je tvoj denar, kaj sluzben, ... ponavadi se rezultat pozna pri napovedi dohodnine, ko placas za vse tisto, kar ti je bilo z lahkoto spraviti v svoj zep. Torej sp bolj svoboden, doo bolj transparenten.
4. Glede sodelovanja z bankami je bistveno bolj biti d.o.o.
5. Glede zaupanja pri poslovanju je spet odissno kaj bos delala - ce bos prodajala fizicnim osebam se opazila ne bos. Ce pa bodo stranke - je vec zaupanja v d.o.o.
6. To ti mora pa racunovodja razloziti - tega jaz takole ne znam dobro - pri doo ju dobis placo, kot sedaj ko delas. Pri sp ju pa samo prispevke placujes, denar pa jemljes po domace. In na koncu ugotovijo, za koliko "place" si placala prispevke, potem ti pa ostalo kot "dobicek" opilijo pri dohodnini. Zato tudi regresa, bozicnice, ... nimas.
7. Potni stroski, malice je isto pri enih in drugih.
8. Pri s.p. jamcis s svojim premozenjem.
9. Nic proti s.p. - sam pravkar spreminjam obliko iz sp v doo - ampak zaradi drugih razlogov. Odvisno kaj zelis in predvsem, kako zelis ravnati z denarjem.
Ce se mislis resno lotiti dela in ti ne bo potrebno pretirano mutiti z denarjem bi ti jaz vsekakor priporocil doo. V nasprtotnem primeru, pa malo zracunaj koliko bos zasluzila, kaj bi rada z denarjem. Pri tem upostevaj tudi rast v naslednjih letih.
10. Glede papirjev za ustanovitev se pa ne obremenjuj. Postopek ustanavljanja opravis samo 1x in da bi se na podlagi tega odlocala za delovanje nadaljnih 10 let. Po moje ni racionalno. Nobena ustanovitev ni toliko tezja od druge. Raje se odloci, kaj bi rada, potem pa papirje v roke, pa je.
Veliko uspea
mato