Ali obstaja?

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

28. jun 2007 13:47

Seveda obstaja,vendar ga pridobivajo v zanemarljivo majhnih količinah.Tudi cena je temu primerna.40 eurov za liter hladno stiskanega olja nisem pripravljen odšteti.Kar se okusa tiče mi je klasično bučno olje neprimerno boljše.Kaj se pa tiče reklamnih sporočil pa imajo vsake oči svojga malarja. ati zlati

neznan uporabnik

28. jun 2007 16:09

torto najlažje prerežeš z navadnim sukancem...preverjeno pred 10 minutami... lovebeyba

koki  

član od: 8.1.2002

sporočila: 17

29. jun 2007 22:25

ja kok si pa stara da ne veš da obstaja bučno olje? Vitoslav Kališnik

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

30. jun 2007 7:11

koki, o hladno stiskanem bučnem olju je tekla beseda......................... rimljanka

MissLady  

član od: 1.7.2005

sporočila: 811

4. jul 2007 22:41

Cena pri takšni kvaliteti ne sme biti problem. Samo pomislimo, kaj z oljem naredi tremična obdelava: iz nenasičenih maščobnih kislin se tvorijo večkrat nasičene, izgubijo se vsi vitamini, skoraj vsi minerali ... Klasično bučno olje je prežgana maščoba, ki pa ima, temu ne oporekam, dober okus, vonj. Ampak je res vredno tvegati težave s holesterolom, visokim krvnim pritiskom... Te namreč povzroča navadno bučno olje, kar pa se seveda ne promovira. Tudi zdravljenje prostatičnih težav je najbolj učinkovito s hladno stiskanim bučnim oljem. Včasih se splača vedeti več, preden se odločiš. Je cena res prevelika? Kadar je zdravje pod vprašajem? Po mojem ne. Predvsem je poštena.

MissLady Sporočilo je spremenil(a) MissLady dne 04. jul 2007 22:45:11

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

4. jul 2007 23:06

Tole se pa skoraj kot agitacija bere......................... 

Kam se izgubijo minerali? Ne pretiravaj, no.......... Rastlinska olja pač nimajo holesterola............in zakaj bi ravno bučno olje povzročalo visok krvni tlak in težave s holestrolom? Pojasni, prosim. Količine, v katreih onbičajni smrtniki konzumiramo bučno olje pač ne morejo povzročiti toliko težav.

Najbolj učinkovito zdravljenje prostatičnih težav je običajno z operacijo.............

rimljanka

MissLady  

član od: 1.7.2005

sporočila: 811

5. jul 2007 22:10

Rastlinska olja sproščajo v telesu HDL "dobri" holesterol.

 

Vrste holesterola

Maščobe niso topne ne v vodi ne v krvi, zato se molekule maščob (lipidov) v plazmi vežejo na beljakovine, kar jim omogoča, da dosežejo vse dele telesa.

LDL(low density lipoproteins) so lipoproteini nizke gostote, ki vsebujejo malo beljakovin in veliko maščob. Z njimi se prenaša dve tretjini holesterola.

HDL(high density lipoproteins), torej lipoproteini visoke gostote - pri njih prevladuje beljakovinski del.

HDL holesterolu pravimo tudi dobri holesterol, LDL holesterol pa velja za slabega. Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki imajo velik delež HDL holesterola v krvi dobro zavarovani pred atero sklerozo, medtem ko jo LDL pospešuje.Nasprotno pa majhna količina HDL pove, da je povečano tveganje za zdravje.HDL lahko iz arterij in tkiv pobira prebiten holesterol ter ga odnaša nazaj do jeter, ki ga razgradijo in izločijo iz telesa.

Novejše teorije pravijo, da je LDL holesterol nevaren pravzaprav zato, ker se zaradi pristnosti prostih radikalov spremeni v oksiholesterol.Prosti radikali se v krvi srečujejo z maščobnimi molekulami LDL holesterola in jih oksidirajo.V takem stanju ga hitro pogoltnejo celice, imenovane makrofagi.Ko so makrofagi nabiti z maščobnimi kroglicami, se razrastejo v usodne maščobne celice.Te se vtihotapijo v stene arterij in tako sprožijo uničevalni proces.Vedno več je dokazov, da je mogoče toksično transformacijo LDL holesterola ustaviti.To se lahko doseže s primerno prehrano, ki vsebujejo antioksidante in druge aktivne snovi.

 

MissLady Sporočilo je spremenil(a) MissLady dne 08. jul 2007 17:12:34

MissLady  

član od: 1.7.2005

sporočila: 811

5. jul 2007 22:13

Povišan holesterol

Kaj je holesterol?

Holesterol je voskasta, maščobi podobna snov, ki je normalno navzoča v vsaki telesni celici. Je sestavina celičnih membran, iz njega so zgrajene žolčne kisline in spolni hormoni in tudi predstopnja vitamina D. Največ ga torej najdemo v celicah, le približno 7 % ga kroži v krvnem serumu. Poznamo več vrst holesterola, najpomembnejša sta dobri holesterol HDL in slabi holesterol LDL. Čezmeren LDL se nabira na žilnih stenah, jim zmanjša prožnost in privede do ateroskleroze, ki ji lahko sledita srčni infarkt in možganska kap. HDL pa v nasprotju z LDL odstranjuje holesterol iz žilne stene in ga prenese v jetra, preko katerih se odstrani iz telesa.

Ciljne vrednosti

Povišan holesterol je eden od dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja. Dokazali so, da je koronarna bolezen tem pogostejša, čim višja je koncentracija holesterola v krvi. Na podlagi raziskav so ugotovili, da je tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja najmanjše, če je skupna koncentracija holesterola manj kot 5 mmol/l, LDL-a manj kot 3 mmol/l, trigliceridov manj kot 2 mmol/l, koncentracija HDL-a pa je večja od 1 mmol/l.

Kako ukrepati pri povišanem holesterolu?

Pri nekaterih skupinah ljudi je tveganje za povišan holesterol večje. Bolj ogroženi so starejši ljudje, kadilci, bolniki s sladkorno boleznijo in s povišanim krvnim tlakom. Zvišane vrednosti holesterola je treba znižati pod prej navedene ciljne vrednosti. Le tako lahko napredovanje ateroskleroze ustavite in bolezen celo omilite.

Zdravljenje se vedno začne z nefarmakološkimi ukrepi:

* zmanjšajte telesno težo do normalne vrednosti, * zmanjšajte vnos nasičenih maščobnih kislin in holesterola s prehrano, * prenehajte kaditi in * bodite telesno dejavni (hitra hoja, tek, plavanje, kolesarjenje).

 

Vir Pomurske lekarne ;) 

MissLady

MissLady  

član od: 1.7.2005

sporočila: 811

5. jul 2007 22:19

Vir: med.over.net 

 

Tudi rastlinske maščobe so lahko škodljive

Ljudje povečini nismo nič boljši kot otroci, ki jim radi dopovedujemo, da morajo slišati na prvo besedo. Kolikokrat smo že prebrali ali slišali, da je pretiravanje z maščobami v hrani škodljivo?! Da užitek ob mastnem krofu, pečenki ali žgancih z ocvirki ne odtehta težav, s katerimi na daljši rok obremenimo svoje telo. Po desetinah, stotinah takih "užitkov" se bomo - če nič drugega - začeli izogibati ogledalu v kopalnici in se ubadati z dietami. Če pa že trpimo zaradi bolezni srca ali ožilja, so lahko posledice hujše, celo kritične.

Pa ne le svinjska mast in večina maščob živalskega izvora, tudi med rastlinskimi maščobami so take, ki vam jih odsvetujemo. Še tako zdravo olje lahko pokvarimo in nam bo škodilo, če na njem pečemo tako, da se žge in kadi... Številne raziskave o vplivu različnih hranilnih snovi so potrdile, da vpliva na človekovo zdravje ne samo količina zaužitih maščob, ampak tudi maščobno-kislinska sestava teh maščob. Rastlinska olja, bogata z nenasičenimi (enkrat - in večkratnenasičenimi maščobnimi kislinami), znižujejo raven holesterola v krvi. Toda tudi nenasičene maščobne kisline so lahko nevarne za človekovo zdravje. To so tako imenovane transnenasičene maščobne kisline, ki nastanejo s trdenjem rastlinskih olj (delno hidrogenacijo) pri proizvodnji margarine ali rastlinske masti in pri cvrenju živil, kjer pride do segrevanja. Margarina lahko vsebuje tudi do 50 odstotkov transnenasičenih maščobnih kislin. Bogat vir škodljivih maščobnih kislin je tudi ocvrto meso, čips, ocvrt krompirček (pomfri), pokovka in hitra hrana. Hidrogenacija nenasičenih maščob poteka tudi pod vplivom bakterijske flore v vampu, zato so prisotne v mleku, mesu prežvekovalcev in loju. V naravnih, surovih rastlinskih oljih transnenasičenih maščobnih kislin ni, najdemo pa jih v določenih živalskih masteh. Goveji loj tako vsebuje 6 - 8 odstotkov transnenasičenih maščobnih kislin. Iz hrane živalskega izvora lahko dobi človek 17 - 50 odstotkov vseh zaužitih transnenasičenih maščobnih kislin.

Vpliv transmaščobnih kislin na nastanek bolezni srca in ožilja Od koncentracije holesterola v plazmi so odvisni dejavniki, ki lahko povzročijo zadebelitev sten arterij (aterosklerozo), ki je vzrok številnih srčno-žilnih bolezni. Dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja je povišana koncentracija skupnega plazemskega holesterola in LDL - holesterola ("slabega holesterola"), ki pospešuje odlaganje presnovnih snovi na žilne stene. Tveganje se zmanjša s povečano koncentracijo HDL-holesterola (ťdobrega holesterolaŤ), ki preprečuje odlaganje presnovnih snovi na žilne stene. Znano je, da se celokupni plazemski holesterol sorazmerno povečuje s povečano količino nasičenih maščobnih kislin v hrani in nesorazmerno znižuje z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami. Rezultati zadnjih raziskav pa potrjujejo, da so transnenasičene maščobne kisline še škodljivejše od nasičenih maščobnih kislin, ker imajo negativen vpliv na razmerje LDL/HDL in koncentracijo aterogenega Lp(a). Uživanje transmaščobnih kislin, v količini od 2 do 7 odstotkov dnevno zaužite energije, lahko močno poviša razmerje LDL/HDL. HDL-holesterol se pri tem zmanjša, LDL-holesterol pa poveča, medtem ko nasičene maščobne kisline samo povišajo LDLholesterol v krvi, na zmanjšanje HDL-holesterola pa ne vplivajo.

Rezultati norveške študije prikazujejo, da uživanje margarine iz delno hidrogeniranega ribjega olja v količini 7 odstotkov energijskega vnosa poveča razmerje LDL/HDL bolj kot maslo. Vpliv transoblik maščobnih kislin na LDL- in HDL-holesterol je v sorazmerju z zaužito količino. Sedem do devet gramov transoblik maščobnih kislin zaužitih na dan poveča tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja za 7 odstotkov. Po priporočilih za zdravo prehrano Svetovne zdravstvene organizacije naj ne bi zaužili dnevno več kot enega odstotka transnenasičenih maščobnih kislin (SZO, Draft, 2002).

Vpliv transmaščobnih kislin na pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin Transnenasičene maščobne kisline vplivajo tudi na presnovo esencialnih maščobnih kislin, kar se izraža v neravnotežju eikozanoidov - tkivnih hormonov, kar pa lahko vpliva na nastanek različnih civilizacijskih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, rak in povišan krvni tlak. Kaj so esencialne maščobne kisline? Esencialne maščobne kisline ali njihovi derivati so snovi, ki jih telo samo ne more tvoriti in jih moramo vnesti v organizem s hrano. Esencialni maščobni kislini sta linolna (omega - 6) ali alfa - linolenska (omega - 3), ki imata pomembno vlogo v rasti in razvoju možganov, živčevja in očesne mrežnice ter pri delovanju bioloških membran. Esencialne maščobne kisline so nujne za normalno delovanje imunskega sistema, zato njihovo pomanjkanje poveča možnosti okužbe in vnetne procese. Esencialne maščobne kisline imajo velik biološki pomen, tako v prenatalnem obdobju kot tudi med nosečnostjo in v času dojenja. Transmaščobne kisline prehajajo skozi placento v zarodek. Njihova količina v zarodku in materinem mleku je odvisna od količine hrane, ki jo zaužije mati. Uživanje hrane z visoko vsebnostjo transmaščobnih kislin povzroča pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin, predvsem arahidonske maščobne kisline (AA) in dokozaheksaenojske maščobne kisline (DHA), kar povzroča velike probleme med nosečnostjo in dojenjem. DHA in AA sta esencialni sestavini strukturnih lipidov možganov fetusa. Njihova oskrba in presnova imata velik pomen pri hitri rasti in diferenciaciji živčnega sistema zarodka v zadnji tretjini nosečnosti in med prvim letom življenja. Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin v zgodnjem obdobju razvoja ima lahko škodljive posledice za razvoj živčevja tudi v kasnejšem obdobju. Raziskave na ljudeh in živalih so pokazale, da uživanje trans maščobnih kislin v obdobju nosečnosti vpliva na nižjo porodno težo.

Transmaščobne kisline in rak Rezultati epidemioloških raziskav so pokazali povezavo med uživanjem večjih količin trans maščobnih kislin in povečanim tveganjem za raka dojke. Rezultati raziskav o vplivu transmaščobnih kislin na nastanek raka na črevesju so različni. Nekatere raziskave niso pokazale razlik o vplivu trans- in cismaščobnih kislin na nastanek raka debelega črevesa pri živalih. Nove epidemiološke raziskave pa kažejo, da uživanje trans maščobnih kislin povzroča raka na debelem črevesju (Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 2002).

Čemu se lahko izognemo? Ko govorimo o zaužitih maščobah in škodljivih vplivih na zdravje, je vedno treba upoštevati tudi vrsto maščobe oziroma maščobne kisline, in ne samo delež skupnih maščob, pa tudi ali je bila maščoba izpostavljena visokim temperaturam ali ne. Le tako se lahko izognemo škodljivim vplivom, ki jih lahko imajo posamezne vrste maščobnih kislin. Med rastlinskimi maščobami so primerna olja, predvsem bučno in repično olje, ki vsebujeta največji delež enkrat nenasičenih maščobnih kislin. Pri drugih oljih, ki vsebujejo veliko večkrat nenasičenih in esencialnih maščobnih kislin, ki hitro oksidirajo, je potrebno paziti, da se uživajo surova, če se uporabljajo za pripravo hrane. Izogibamo se seveda tudi prepogostemu uživanju ocvrtih živil, čipsa, ocvrtega krompirčka, pokovke in hitre hrane!

MissLady

MissLady  

član od: 1.7.2005

sporočila: 811

5. jul 2007 22:20

rimljanka, pa presodi sama.

 

Kar se pa operacij tiče ... :) 

 

MissLady

Sporočilo je spremenil(a) MissLady dne 05. jul 2007 22:22:47

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti