Ne vem za koliko zahtevno družbo kuhaš - če so to vsakodnevni prijatelji iz bolj delavskega kroga ljudi, je vsekakor bolje, da ne kompliciraš z jedilnikom. Saj veš kakšen žrebičkov karpacho na rukuli prelit s kisom namočenim v med kot hladna predjed,... lahko, da se ga sploh ne bodo upali dotakniti, ker pač niso navajeni takšne hrane,...
No kot nam je pripravila moja mama (dobro jo je kdaj pa kdaj upoštevati):
- predjed:še najraje biftek z prepečencem in margarino, pa kakšna domača salama, pršut, sir,...
- glavna jed za silvestrovo:
riž z vinsko omako
kuhana govedina, svinska pečenka ("prašič rine z rilcem naprej"),..
sezonska solata (radič, zelena solata, korenje, zelje, koruza, grah, fižol,...)
sladica
penina
- za rajanje pozno v noč:
pohanje - piščanec, puran ("kura brca nazaj"),
francoska solata
suho ali kakšno drugo pecivo, sadje,
- in moje najslajše:
prvega, (ko se zbudite) za kosilo - sarma!! ali kašna štajerska kisla juha (čeprav "tapravih" (upam, da me zaradi te besece ne bo naskočil kakšen kuharski fondumentalist) se skoraj več ne kuha).
Važno, da ti je dogodek silvesterskega večera zabava in druženje z prijatelji, ne pa tistih 30. min večerje, ko zmečejo gosti hrano v sebe, na trud kuharja pa pozabijo še v tistem trenutku, ko vstanejo od mize, ti kot kuhar pa dva dni prej in kasneje zafrustrirana in zamorjena, kakšna bo izpadla večerja, ali bodo gosti zadovoljni, zakaj me niso celo noč hvalili, mogoče je bila solata mrzla,.. ; )
- no, to zadnje je bilo mišljeno kot šala!.
Pa lp, bp - MP