ariela,
Če boš imela tanko narezane bučke potem ni potrebno. ker so tako nežne , da bodo same od sebe v 50 min skuhano pečene. Jaz jih nebi. Če bodo pa bolj na debelo, bi jih pa.
Krompir dam jaz surov, za spodnji del dam malo debelejšega cca 4 mm, za vmes dam pa tako tankega kot za čips, na vrhu- zadnjo plast dam pa spet debelega 4-5mm.
Meso prepraži...olje , čebula česen začimbe, posoli, tako da bo meso slano . In to je edina sol, ki jo daš na musako, če boš solila še krompir, pa bučke, se bo sol pri peki skoncentrirala in bo jed preveč slana.
Bešamel naredim takoj, ko dam jed v pečico, zakaj...ker daš ko je ohlajeno notri tudi jajce, če je bešamel vroč, bo jajce zakrknilo.
Kako ga narediš....v ponev daš margarino ..kar zajetno žlico, še preden začne cvrčat, toliko , da se stopi, dodaj moko, malo premešaj, moke mora biti toliko, da je še tekoče, ne smejo se naredit kepice. ob stalnem mešanju dodaj mleko in to toliko, da bo omaka še vedno zelo zelo tekoča,MEŠAJ, lahko z metlico, pusti to nekaj časa na srednji temperaturi, da se moka prekuha, ob tem mešaj, ko boš videla, da se tekočina počasi gosti ( moka)....ugasni in pusti , da se ohladi....tačas se musaka peče.
Tik preden boš bešamel ( bešamel se je že ohladil) vlila na musako, dodaj jajce, ga dobro vmešaj v omako, posoli( malo), poper...jaz dam ogromno petršilja .
Zliješ po musaki, z vilicami naredi omaki prostor, da gre tudi v notranjost..peči še cca 10 min...poglej, ko bo bešamel zakrknil in se malo zapekel bo musaka za jed.
Bešamel daš gor takrat, ko probaš krompir in vidiš, da je jed fizično že za jest( krompir je mehek)...samo še finale z bešamelom.
Petra 1
Sporočilo je spremenil(a) Petra 1 dne 09. sep 2006 11:29:05