član od 20044272 sporočil
Kuhanje nad paro pomeni, da postaviš dva lonca enega na oz. v drugega, tako da se tesno stikata, da vmes ne uhaja para. V spodnjega natočiš vodo in jo segreješ do vrenja, v zgornjega daš tisto, kar pač moraš stepat. Potem daš zgornjega nad paro (večinoma pravijo, da se dno zgornjega lonca ne sme dotikat vode, odvisno od tega, koliko je tvoja stvar občutljiva na temperaturo) in veselo stepaš, to je vsa umetnost.
Če boš delala jajčno kremo (predvidevam, glede na to da sprašuješ to pri šarloti), zna to stepanje kar dolgo trajat, da se stvar dovolj zgosti, jaz sem delala to tudi že nad plinom, da je šlo hitreje, ampak če delaš prvič, ne priporočam, ker se je recimo moji mami taista zadeva večkrat sesirila (loči se trdi in vodeni del, ker beljakovine v jajcu zakrknejo in s tistim nimaš več kaj dosti za počet), isto se je zgodilo tudi mamamii, ko je lani delala šarloto in je to zelo lepo opisala na enem forumu, ne vem več kateri, probaj poiskat, mislim, da je melo tudi šarlota v naslovu. Tako da pazi, da ne pregreješ, če pa premalo kuhaš, se pa krema ne bo dovolj zgostila in bo preveč tekoča. Ta čas, ko je lih ok, pa vsi tarnajo, da je prekratek, jaz ti iz svojih izkušenj ne morem rečt, da bi se mi zdelo to problematično, ker se mi še nikoli ni sesirilo, čeprav velikokrat delam to jajčno kremo za sladolede:) Tako da le pogumno! Samo ne pregrej prehitro, pa bo.
Veri