član od 20044272 sporočil
Stavr se ti je sesirila, kot se reče! Stvar je v tem, da moraš to stepat nad soparo, čim se pa zgosti in naraste, moraš TAKOJ ohladit! Pri nas na ta način delamo sladoled čačača in je vedno triki! Včasih ne rata, če zamudiš tisti trenutek!
Torej v principu učijo takole: ko masa pokrije hrbet žlice, če jo pomočiš not, daj vse skup v ledeno mrzlo vodo (voda + kocke ledu) in stepaj, dokler se ne ohladi!
Torej masa je gosto tekoča, ampak iz hrpta žlice ne gre, ne da bi jo tresla. Malo manj tekoča kot za moj biskvit. na koncu itak želatina zgosit do konca - to prej je zato, da je šarlota penasta in rahla.
Želatino pa moraš vmešat v še toplo, ampak ne vrelo zmes, vsekakor, sicer se ti ne bo stopila. jaz bi jo verjetno tik predno se čisto zgosi, to pa zato, da je ne kuhaš predolgo, ker je želatina na to občutljiva, kot veš:) in ne čisto na koncu, zato da se še lepo zmeša med vse skup, ker če boš želatino dala takrat, ko že odstavljaš in daješ v hladno vodo, se ti bo na robovih na hitro strdila, če še ne bo dobro vmešana. Ampak nisem nek strašen strokovnjak za tole, tako pač sklepam. pošlji recept, pa probam:)
Beljak raje dodaj, ko bo že vse skup hladno - vsaj na sobni temperaturi. če boš hladila v ledeni vodi (lahko vmes zamenjaš vodo)in seveda stepala med tem, bo to kar hitro 8cca 15-20 min)!
Upam, da sem kaj pomagala, saj pravim, nisem ravno stručko, vem samo da je ta jajčne krema zelo haklih, mami je vedno penila, ker dostikrat ni ratalo:)
Veri