Z vsem se strinjam z Anomis, dodajam pa še to, da vsak, ki bi želel borovnice iz nekogaršnje hoste, bi moral prej vsaj vprašati... Če sme nabirat...
Ker mi ponavadi niti utegnemo nabrati, ker je zrastlo, ker je vse izropano... Saj tudi po vrtovih nabiramo zelenjavo in sadje, ko se nam zljubi. V lastnem gozdu pa kostanje poberejo, ko so praktično še na drevesu... Jaz sem jih potem prisiljena kupovat, pa je krog sklenjen, ne? Prav pa ni...
Borovnice
Katasterski dohodek se plačuje od gozda in ne od tistega, kar zraste pod drevesi, da ne bo pomote. Tisto je javno dobro, seveda pa naj se ne bi gozda uničevalo.
LP
| galyka je napisal/a: | ||
|
Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije| Anomis je napisal/a: |
| Ja, Jernej je pač tako, da za vsako posest, ki jo imaš, plačaš davek, katastr. Moraš jo obdelovati, zanjo skrbeti. Je pač tvoja, jo podeduješ, kupiš, kakorkoli.... tako kot avto, hišo, vikend.... kako bi se počutil, če bi lahko vsak prišel na tvoj vrt ali balkon malo rožic natrgat? pa jih potem še cvetličarni prodal? za pločnike in cesto, parke, skratka javne površine skrbi država, gre iz žepa nas vseh, zato nanje vsi pazimo, za privat lastnino pa mora vsak sam, zakaj bi potem lahko gor kar vsak prišel in pobral, celo uničeval? ne veš, kako lahko izgleda gmajna po tem, ko ena ali dve družini kompletno z otroci, ki jim je zelo dolgčas in z vsemi hišnimi ljubljenčki, pa avtomobili, cel dan malo manj kot kampirajo notri. pa kako težko je pokositi travnik, kjer gruča pohodnikov potepta vso travo, da bi prišli do jagod, češenj in kako nabirajo gobe z grabljami, potem pa jih prodajajo v Italijo, kjer dosežejo vrtoglave cene. sploh pa ni poanta v tem, kaj kdo ima, ampak v tem, da se plodovi, nabrani na tuji zemlji, ne bi smeli oz. naj se ne bi prodajali naprej in za to država,zakon prav nič ne naredijo. Lep pozdravček, S. |
Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije| lidka je napisal/a: |
| Z vsem se strinjam z Anomis, dodajam pa še to, da vsak, ki bi želel borovnice iz nekogaršnje hoste, bi moral prej vsaj vprašati... Če sme nabirat... Ker mi ponavadi niti utegnemo nabrati, ker je zrastlo, ker je vse izropano... Saj tudi po vrtovih nabiramo zelenjavo in sadje, ko se nam zljubi. V lastnem gozdu pa kostanje poberejo, ko so praktično še na drevesu... Jaz sem jih potem prisiljena kupovat, pa je krog sklenjen, ne? Prav pa ni... |
Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije| jernej je napisal/a: |
Ker na koncu bo še zrak privaten.
Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije |
Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije Okej, Jernej, te razumem. Ampak vem, kako je pri moji mami, kako nam grejo na živce vsi mestni dolgočasneži, ki pridejo ob vikendih v naravo, vzdihujejo, kako je lepo, on oh in sploh, postrežejo si pa z vsem, kar vidijo. Hodijo po cesti z otroci, pa se ne umaknejo, ko pridem z avtom v TOO MUCH hrib, ker oni so pač na oddihu, na sprehodu, na relaksu. Mi vzdržujemo to, kar imajo oni za relaksacijo...
Saj na vrtovih v vaseh tudi ne piše kaj in od koga je, pa se vseeno kar ne pobira z njih.
Na sadovnjaku tudi ne piše kaj in od koga je, pa si kak že upa odtrgat jabolko in potem še reče, Joj, so tok lepe, sem moral eno odtrgat...
Jaz tole podajam samo v razmislek, da bi se kdo ozavedel, če je že kaj podobnega počel. Ker, kako bi se zdelo njemu, da bi si nekdo malce postregel recimo v njegovem hladilniku v njegovem mestnem stanovanju? Boste rekli, slaba primerjava, hja, pa smo spet pri tem, kdaj kaj ima...
Lidka, moti me le: moje, moje, moje, moje moje... A ti mene razumeš? Veš, me ne. Vi imate pač gozd (očitno) v lasti, pa bi najraje očitno pregnali vse mestneže, ki pridemo konec tedna na sprehod k vam.
In kaj naj jaz zdaj napišem? Da me nervirajo podeželci, ki pridejo v "naš" City park konec tedna in ga zabašejo do amena, da še voziček komaj rinem? Daj no, to je otročje.
Ampak gozd pa res ni isto kot hladilnik in isto kot vrt, kjer je jasno od koga je, lahko potrkaš in vprašaš, če lahko vzameš eno jabolko. V gozdu pa ne piše, katera cerkev je lastnica, ne? In kaj naj potem po katastru iščem dovoljenje, da smem otroka sprehoditi, ker ni moj gozd? Da ja ne bi kakšen sadež z gozda odtrgal?
Sem pa proti tistim ki uničujejo in zlorabljajo gozd, vsi vemo kaj pomeni eno in drugo. Samo najprej je to, da se ne nabira gob in borovnic... Do zdaj je bil govor o sadežih, ti bi kot vidim prepovedala tudi vikend izlete v naravo... Ampak vsak dan ne moremo hoditi v naravo, ker delamo po službah. Nimamo pa vsi toliko $$$, da bi si kupili še en hektar gozda.
Najbolj noro se mi pa zdi, da se bom moral kmalu še opravičevati, da hodim v naravo. Potem bo še država svojo tehlologijo priključila. Aha gospod, v naravi ste bili. Imate svoj gozd? Nimate. Imate potrdilo od lastnika? Ha, nimate. V katerem gozdi ste bili? Pa niti dovolilnice nimate. To bo pa kazen, dragi moji. 10 ur dela v gozdu, po katerem ste hodili.
Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije
Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije Lidka, se mi zdi, da vseeno malo pretiravaš, ali pa imate take nekulturne nedeljske obiskovalce. Ljudje so taki in drugačni in vedno bo tako. Sama tudi živim na vasi, pa še nisem videla, da bi kakšen mimoidoči iz mesta prišel v vrt ali sadovnjak. Sem pa že videla v tujem sadovnjaku, ki ni ograjen, pobirat jabolka in to bližnjega soseda.
Imam še prav dobro v spominu zgodnjo mladost, ko sem hodila iz mesta v bližnjo vas po mleko. Ob poti so bile jablane in so visele na cesto. Joj prejoj, če je kmet videl, da si s ceste pobral obtočeno jabolko. S sestro sva se ravno zadnjič o tem pogovarjali. Na njivi je spulila eno svinjsko repo in se je kmetica prišla domov k nam kregat. Zdajle mi je prišlo na misel, kako se ji je ljubilo zaradi ene repe od tisočih ljubilo priti caa pol ure daleč
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum se prijavite ali vpišite.
Prijavite se lahko tudi z Google računom.