član od 20031175 sporočil
Čao,
o, a iz okolice Litije ste, pa iz V. vrha dobite borovničke? Ja, potem pa gotovo od mnoje sosede, iz naše hoste, po možnosti. No, lahko povem, da tiste borovničke, ki pridejo iz V. Vrha, v večini niso nabrane v "lastni" hosti, ker tiste gospe, ki jih prodajajo, nimajo hoste. Je namreč samo nekaj lastnikov hoste, kjer rastejo borovnice, "prodajalke" so pa tiste druge. Se pa strinjam - pridejo trume borovničarjev iz vseh koncev, dobesedno izropajo gozd in z sabo pustijo smetišče (no, čisto vsi le ne smetijo, obstjajo tudi "pametni"), potem jim pa v hecu rečeš, da boš dal košrco na vago in trošarino pobral, so pa hudi. No, kaj češ, a naj zaposlimo enega "čuvaja" borovnic, da bo gobarje in borovničarje podil iz hoste? Po moje bi bil lahko vsak toliko pameten, da bi se zavedal. Potem pa greš z vozičkom na sprehod, da boš detecu nabral malo borovničk, pa ni ne duha ne sluha o njih, ker tiste na malo bolj dostopnih terenih itak prve grejo. Ni problem, naj naberejo zase, ampak za prodajo pa... jaz poznam veliko takih, ki prodajajo "tuje pridelke". No, pa bom nehala, ker to ni tema tega foruma.
Je res, cena za kg borovnic je okoli 1200 SIT, moja mama jih je nabirala še za manj. letos se je pa poškodovala, ko je šla prvič po borovničke, pa ni nič. Jaz jih še zase ne grem nabrat, kaj šele za prodajo! No, čeprav sem jih, ko sem bila majhna. Se še spomnit ne smem....
Lep pozdravček, S.