Se gremo igrat?
Hvala, Fakin712. Vprašanje je naslednje:
Kako se imenuje plod rastline, ki je lahko tudi drevo, ki je morala biti nekoč po odloku vladarja posajena ob vsaki hiši, ker je imela zdravilni učinek pri neki tegobi iz tistega časa. Danes je redka, vrtnarji pa se trudijo za ponovno saditev te rastline.
Primera , ki se nanaša plodove te rastline, je slikovit opis suhljate postave: " Suh ko "iskana beseda" .
Frina
Druga možnost je: suh ko grinta.
Iščemo torej tretjo možnost.
Lahko je suh ko poper, trlica, zobotrebec,.......še kakšna bolj slikovita primerjava se najde, ampak, se mi nobena ne zdi prava.
Trlica še najbolj, če gre potem za les, iz katerega je narejena. les pa pripada grmu/drevesu, ki ima trd les.......(glog, recimo).
Saj vem, da ni prav, he he.
Ne, do sedaj ni bilo pravilnega odgovora ! Suh ko ?
Meni so, ko sem bila mala, ves čas tako govorili, in sem dolgo mislila, da je spakedranka.
Nasajena je bila na zahtevo vladarja !
FrinaIztok Mlakar pravi:"suh kot štokviš" - ampak ta štokviš je v napačnem kraljestvu, hehe
LP
cervusJetičnik?
Vem, da je rastlina, ampak nicesar drugega.
lp, proxima
Ne,lahko je grm, ki zraste v drevo.
Kaj štokviš, ša mene tudi zanima. Pri nas obstaja še : Suh ko prelca, suh ko trlica. ( Evo ima kulinarično temo!)
FrinaMurva tudi ni, kaj? So jo včasih sadili, menda čaj iz listov znižuje krvni sladkor. Pa sviloprejkine gosenice se z njo hranijo.
Ampak, suh kot murva pa ne gre.
So rekli včasih komu, da je kot suha češplja. Samo, zakaj bi jih po odloku vladarja morali saditi???
A si lahko suh kot skorš? Skorš, oskoruša, Sorbus domestica. Veliko C-vitamina, pomanjkanje je bilo včasih hudo, .........
Idej mi je zmanjaklo, znanja pa sploh.
rimljanka
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Angleški kolač

Praženo zelje s krvavicami in krompirjem