| Veri je napisal/a: |
| jože, daj še napiši tale recept:)
Veri |
Veri, že cca 10 let poskušam priti do recepta za TAHAN HALVO, internet, knjige, spraševanje, nič, totalna nula. Na internetu zaslediš, da je to ena najstarejših sladic, pol pa prideš do komercialnih strani fabrik, ki ponujajo halvo, o receptih pa nič. Nekje sem celo prebral, da je potrebna posebna oprema in da se ne da doma naredit.Ker sem precej potoval po Bosni in Srbiji, vem da ( v Srbiji, včasih ) si v najbolj zanikrnem mesti dobil halvo pri domačem slščičarju ( albancu ) iz njegove kuhinje, pa vem, da ni imel nobene sofisticirane opreme. Sestavine naj bi bile sezamovo seme, sladkor ( med ) pa morda rozine ( v grški različici ). Pol sem si rekel, nisem neumen ( to si večkrat rečem, dobro je za samozavest ) bom že pogruntal. Dam kuhat sladkor, sezamovo seme in mal vode ( češ, verjetno bo seme razpadlo...... ), nič ni ratalo. Pol preberem, da se uporablja tahini pasta. Zmeljem sezam na mlinčku za mak, dodam sladkor, malo vode, kuham, ko se je shladilo, trdo kot beton, s kladivom da razbijaš. Poskusim še enkrat seme prepražim ( meni se zdelo prav, iskazalo se je da preveč ), zmeljem, spet mal vode, sladkor, kuham, kose shladi, spet trdo kot beton pa še zapovrh grenko, neužitno.......Vse vržem stran, vključno s cca 1 kg sezama. Sem zaključil s halvo, bom še naprej kupoval v tisti makedonski štacuni zraven ribarnice v BTC.
Za zadnjega prvega maja, v eni večji družbi, se usedem zraven starejšega možakarja. Iskaže se, da je slaščičar iz Sarajeva z ženo slovenko ( on ima cca 80 let, ona pa kakšno manj , on ne zna nič slovensko, ona pa misli da zna, šla je kot mlada punca v Sarajevo, tam se poročila, zelo poredko hodila v Slovenijo ) Še za povrh, napisal je knjigo o sščičarstvu, ki je menda včasih bila učbenik v šolah za slaščičarje. Seveda, jaz izagrabim bika za roge, možakar ne ve iz glave, obljubi da mi bo poslal recept. Jaz mal slabe volje, spet mi se recept izmika, on trdno obljubi da bo poslal .......... in res sredi maja jaz dobim recept.
Opravičujem se da si mogla čakat, bil je telefon, moram nehat ( nekam nujno grem ), bom pozneje obelodanil recept.
ežoj