Tiny ne bit slabe volje, saj menda ni nihče mislil tako zlobno... Ljudje na tem forumu zelooo radi povejo svoje mnenje brez ovinkov. No, kakšna direktna tudi mora bit, čeprav tudi mene kdaj kakšna pripomba ujezi. Dokler ni kakšnih kosmatih kletvic bo še šlo a ne?

Ob takih problemih jaz vzamem v roke motikco, ker sem take vrste, da popazim na naravo (če se le da), ko pa to ni mogoče je tu Boom efekt (žal). Za gabez, ki se je razrastel v neposredni biližini čebelnjaka ni bilo druge pomoči kot herbicid, ker ga zaradi izredno krhkih korenin sicer ne moreš izkopati, razen če prekoplješ vse naokoli 1 m globoko. Če lepo delaš, uničiš samo rastlino, ki jo namažeš, in ne vse naokoli - tudi čebele mi niso pocrkale. Med sem jedla in sem še živa. Sploh pa se po 1 mesecu herbicid povsem razgradi. Pa še domača logika - herbicid se vpije v rastlino in ga torej s odmrlo rastlino tudi odstraniš a ne? Saj se ne škropi s herbicidom celega zemljišča niti se tega počne pogosto (vsaj upam, da so ljudje toliko pri pameti).
Je pa res, da če začenjaš povsem znova (kot sem razumela Tiny) je najlepše, če zemljo prekoplješ v celoti in spotoma odstraniš vse koreninice, ki se skrivajo notri. Ker moraš s herbicidom zadevo včasih večkrat ponovit, če kaj zrase iz kakšnega kosa korenine. Enoletni pleveli, ki vzklijejo itak niso strašen problem. Pa še krasno prerahljano zemljico imaš potem za sajenje.
Če želiš, da ti pleveli na opleti površini ne rastejo več, bi prišlo pa v poštev kaj drugega, poskusi s plazečim timijanom za razne špranje, ali pa volnatim čišljakom (Stachys byzantina) za omejitev razširjanja plevelov - tega imam za obrobke na mojih gredicah in skozi prikuka le kakšna res zoprna reč.
In se čisto strinjam z Jade - pri vseh strupih, ki jih pojemo...eden gor ali dol. Žalostno, da sem prišla do takega razmišljanja, ampak tako je.
Upam, da nisem nikogar ujezila...
LP,
Staša