Najboljši limonini razpokančki
Kaj pa, če poskusiš z drugim mlekom?
Loni Makaroni50 stopinj v pečici je po mojem mnenju malo preveč - če nastaviš pečico na 50 stopinj, naj lučka še gori, ko jo ugasneš - pečico, namreč. Koristni mikroorganizmi so se scvrknili ![]()
lp
cervusJogurt (kislo mleko po domače) smo delali tako, da smo surovo mleko nalili v lonec, ga podrili s pokrovko in ga cez dan ali dva pojedli. Ponavadi s krompirjevo polento. Čas kisanja je bil in verjetno je še vedno, čisto odvisem od temperature. Ni mi jasno, zakaj je zdaj treba mleko prej prekuhat?
p.s.
Aja! 50 stC na gumbu je lahko preveč, ker je to precej groba nastavitev in dejanska temperatura lahko preseže 60 st.C. To je pa za mnoge mikroorganizme že preveč in ne preživijo.Sergej
Sporočilo je spremenil(a) Sergej C dne 11.okt 2010 09:55Jogurt in kislo mleko nikakor ni eno in isto. Za narediti jogurt so potrebne termofilne bakterije - tipični "jogurtovi" mlečnokislinski bakteriji sta Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb. bulgaricus) in Streptococcus thermophilus (Str. thermophilus) - da ne bo kdo mislil, da sem tako vražje pametna - to sem prekopirala od www.activia.si/jogurt-od-tradicije">tukaj . Termofilno pa pomeni, da ljubijo višjo temperaturo kot tiste mlečnokislinske bakterije, ki naredijo kislo mleko - za te zadošča že sobna temperatura.
lp
cervusElaphus, najlepša hvala za razlago!
Če zdaj prav sklepam, se mleko predhodno skuha zato, da se odstrani konkurenca bakterij.
SergejNe, mleko se skuha zato, da se uničijo morebitne bolezenske bakterije v mleku. Ampak uničijo se tudi vse dobre, zato moramo dodati žličko jogurta, ker tako spet v (ohlajeno na 40 stopinj) mleko vnesemo bakterije, ki bodo iz njega napravile jogurt. Če pa vemo, pri katerm kmetu smo dobili mleko, če vemo, da je neoporečno, ga pa ni treba skuhat.
lp
cervusMleka iz mlekomata seveda NI TREBA skuhati.
E, tudi to Rimljanka - hvala! Torej bi se to mleko verjetno lahko dalo tudi kisat?
Zdaj pri tej temi mi je kislo mleko kar zadišalo. Ga nisem jedel, odkar nimamo več 'konte' pri sosedu. To je pa že olala. Me prav zanima, če mi je tista smetana, ki se dvigne na vrh, še vedno tako dobra.
SergejKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Najboljši limonini razpokančki

Caprese solata s popečenimi svaljki