član od 200517892 sporočil
Julia, najbrž imate na Irskem kakšno forzicijo, ali pa kakšno drugo, spomladi cvetoče grmovje (japonska kutina, katerokoli sadno drevje). Priporočam, da cele vejice namočiš v toplo (ne vročo!) vodo, da se popki malo zbudijo. V vodi jih pusti par ur, lahko čez noč. Jaz jih dam kar v kad v kopalnici, če so prevelike za kako vedro. Na ta način preprečimo, da bi vejice na začetku, ko še niso aktivne, izgubile več vode, kot jo lahko vsrkajo. Morda potem še vsake nekaj dni z ostrim nožem odrežeš kake pol cm vejice, da pride svež les v stik z vodo.
Praviloma take vejice lepo zacvetijo. Lahko pa, če ne boš našla takih, uporabiš katerekoli, bodo pa pognale zelenje. Lepo ozelenijo npr. borovnice, vrbe, pa tudi lipa, dren,.... Nikar pa jih ne imej na pretoplem (po načelu: na toplem bo šlo hitreje, se ne obnese).
Pri nas posejemo tudi božično žito (ki je seveda običajno pšenično seme), taki lepi zeleni vrtički nastanejo. Po običaju sejemo na sv. Barbaro ali sv. Lucijo, pa tudi druge dni, nič ne škodi.
Moja mama še vedno zapisuje vreme od s. Lucije, kot je opisala Reca.
Pa na 1. januarja je treba jesti svinjino, ker svinja rije naprej, ne pa kokošjega, ker kokoš brska nazaj.
Spominjam se, da smo v otroštvu vedno pazili, kaj delamo 1. januarja, ker boš to, kar počneš ta dan, delal celo leto.
Pa na 1. januarja je moral prvi priti k hiši moški, sicer .... (mi je zdajle izpuhtelo iz glave), najbrž bi sicer prišla nesreča v hišo.
Zaenkrat toliko. Lep pozdrav.
rimljanka