Darja pri meni vzdrževanje na gre striktno po knjigi, si ga prilagodim takole:
1. zajtrk je vedno sadje
2. do kosila spijem 1 liter razredčenega sadnega soka (iztisnem 2 ali 3 grenivke s pol limone, ostalo voda (kosilo imam ob 12.30)
3. kosila se vrstijo 4 dni takole: B,Š,B,OH, peti dan je sadje in zelenjava v juhi ali v solati. Vsekakor v obroku ločujem, kakrkoli si pripravim, jem poleg tudi solato, razen kadar je jed na žlico. Izogibam se kruha, če pa že, potem jem tiste stisnjene ploščice.
Na B-dan je obvezno meso ali riba ter solata (zelena, paradižnik, zeljna, kislo zelje).
Na Š-dan: riž s šampinjoni ali z zelenjavo ali v solati z Rio mare tuno; ješprenj ali pasulj brez mesa: zelena ali zeljna solata s fižolom (na skledo solate dam 250g pločevinko fižola v zrnju); krompirjev golaž, tople kumare, špinača s krompirjem; zrnat fižol v solati z eno Rio mare in malo kisa ...Na Š-dan je praktično naveč možnosti, da je jedilnik raznolik, le da ni moke (čisto malo), mleka, smetane. Hrano čimmanj solim, da ne vežem po nepotrebnem vode, prav tako je vsaka zabela zelo skromna.
Na OH-dan so pa itak testenine, največkrat z dobtinami ali z raznimi omakami; zelenjavna pica, palačinke s kečapom...
Včasi dneve tudi zamenjam ali kakšnega dodam in sadje premaknem na 6. ali pa na 4. dan.
4. Večerje imam ponavadi zelo skromne- lahki jogurt z 2-3 ploščicami kruha
včasih pojem tudi kaj od kosila...
Popoldan pojem še kakšno sadje ali oreščke, pijem vodo ali postni ali metin čaj, preko celega dneva seveda ene 3 grenke kave z mlekom (brez tega ne gre) in če nič ne grešim, je to to.
Seveda pa me včasih premami kakšna sladka dobrota, saj veliko tudi pečem in moram kaj poskusiti, potem je tu še čokolada, pa kakšno cvrenje tudi pade. Potem pa prav pridejo lunine mene in stvar izravnam.
Moram pa poudarit, da ni vse tako lahko, kot zgleda, če tole bereš - včasih kilo pridobim mimogrede, ko sploh ne vem, da sem kaj konkretnega pojedla, teža zelo rada niha, še posebej, če ne gibaš dovolj in še malo čez. Komaj čakam toplejših dni, da bom več hodila.
Tehtnica me je skoraj zasvojila, imam občutek, da bom vse pokvarila, če ne bom sproti kontrolirala. Sem se pa v glavnem tega prehranjevanja navadila, niti mi ni enolično po eni strani, po drugi strani pa pod nobenim pogojem ne bi še enkrat začenjala - vem, da ne bi imela moči, pa tudi časa mi bo, glede na emšo, počasi zmanjkovalo - no se hecam - volje in moči pa res ne bi zbrala še enkrat.
Se pa sedaj veliko bolje počutim, bolj sem gibčna,večkrat dobre dobre volje, z veseljem se uredim, da nisem samo v trenirki, zdrava tudi sem - to pa največ šteje.
Uf Darja, upam, da se boš prekopala preko tega nakladanja - joj sem se razpisala - če imaš še kakšno vprašanje - sicer ti pa želim čim lažje vzdrževanje, ko se ga boš lotila - če je to tvoje prvo vzdrževanje, bo še kakšna kilca šla stran - do poletja boš v glavnem "fit".
P.s. Včasih menim, da mi je mogoče zato lažje vse skupaj, ker mi ni treba več v službo, kaj pa vem - včasih bi pa rabila kako spremembo, da ni dan dnevu enak...
Kristalka
Sporočilo je spremenil(a) Kristalka dne 20. feb 2008 15:29:44