Encijan, ti kar pridi, smo se jih usmilili in jih še nismo posmukali - čakamo, da se še malo poredijo, ha, ha. Talne jagode pa nam letos niso dale skoraj nobenih užitkov, lani pa veliko. Smo se pa zato s češnjami bolj sladkali. Sem pa spekla borovničevo pito po tvojem receptu za skutino testo. Testo je počivalo v hladilniku cca 3 ure, valjajo pa se je krasno. Tudi, ko sem robove vlekla ročno, se ni nič trgalo. Dobro in nasitno.
Moram pa povedati, da si ti pravi detektiv - sploh mi ni bilo jasno, ko si delila nasvete za Lady_L, kje si našla tiste testenine in sir... No, ja, saj sem šla potem tudi jaz na temo Kaj danes za kosilo, kjer nam naša draga Lady_L prav pridno dela lušte z dobrimi obroki. Saj Lidija verjetno ve, da testenine in sir ne gredo skupaj pri 3md, za ostale člane družine pa to ni problem. Torej, Lady_L, prav prisrčno pozdravljena tudi v naši družbi. Želim ti uspešno hujšanje, gibanja pa ti ob majhnem otročku verjetno ne manjka.
Lanes, a ti pa spet o premalo gibanja, ko pa te punce iz Santane tako hvalijo. Nekaj ne štima!!!
Lisa, pozdravljena. Se spomnim o tvojih težavah, vendar s tem sama nimam izkušenj, zato nisem odgovarjala. Glavna vzroka za rano na želodcu sta baje stres (ubogi živčki!i in pa nepravilna prehrana. Nekaj sem našla na netu in tukaj kopiram (velja za vse, torej ne vzeti to osebno, ker ne poznam tvojih navad):
Če še niste, nehajte piti kavo, jesti ocvrto in pečeno hrano, še posebej meso . Izogibajte se razhudnikov ( paradižnik, krompir).Iz telesa je treba odstraniti gnilobne snovi, in sicer z balastnimi živili, ki so v sadju, zelenjavi in polnozrnatih žitnih izdelkih.Odreči se je trega živalski maščobi in sladkorju. Uživajte pivski kvas. Hrana naj bo kar se da blaga.
V začetku 90. let prejšnjega stoletja je bilo ugotovljeno, da večino ran na želodcu in okrog povzroča bakterija Helicobacter pyroli. Takoj so se našli antibiotiki, ki v večini primerov zelo hitro pozdravijo vse rane. Vendar pri nekaterih bolnikih tudi antibiotiki ne pomagajo. Zakaj?
S tem vprašanjem se že dolgo časa ukvarja uradna medicina, vendar brez pravih odgovorov. Raziskovalci so na osnovi študij spremljanja razvoja in tretiranja bolezni prišli do izsledkov, da kajenje negative vpliva na zdravljenje. Kajenje namreč za dvakrat zmanjša uspešnost zdravljenja. Možno je, da tobak zmanjša biološko uporabnost antibiotikov. Mogoče pa je zato kriva specifična osebnost kadilcev ….
Torej če se že dalj časa borite z rano na želodcu, za začetek nehajte kaditi.
Trifilon.si
Pa še en nasvet (po spominu izpred mnogo let): žlička olivnega olja zjutraj na tešče baje zaščiti želodčno sluznico.
jankica