Ekološko vino

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

18. dec 2005 19:13

Tudi moj oče je delal bezgovo vino. To je resnično nekaj enkratnega. Alkohola sicer nismo merili, mislim pa da je bil zelo visok. Bezgovo vino naj bi imelo visoko vsebnost železa, zato se priporoča slabokrvnim. Tudi pri nas jih je nekaj poizkušalo to vino pa niso mogli ugotoviti, iz česa je. Še najbolj je podoben okus merlotu. Žal mojega očeta ni več, z njim pa je odšlo tudi to odlično vino.

hetero  

član od: 3.10.2001

sporočila: 273

19. dec 2005 7:11

imate prav-VINO je samo iz grozdja.Ni vsaka pijača vino. Lahko ga imenujete BEZGOVEC (kot jabolčnik). Si pa ne predstavljam narediti iz bezgovih jagod neko alkoholno pijačo (tam okrog 10-12% alk) saj bezgove jagode nimajo bogvekaj sladkorja.Zato morate verjetno (predpostavljam) dodajati sladkor-saharozo, kar pa niti slučajno ni isto kot grozdni sladkor (glukoza in fruktoza). Z veseljem bom prebral vaš odgovor v zvezi s tem. Lepo se imejte HERMAN

mesok  

član od: 7.8.2004

sporočila: 31

19. dec 2005 20:02

Se strinjam da je VINO pridelano edino iz grozdnih jagod,na pripombo Hetera o dodajanju sladkorja bezgovim jagodam pa bi ga vprašal v katerega ga pa ne dodajajo(razen nekaj na Primorske oz. ob izrednih letinah. Spomnil bi ga na Cviček izpred 15-20 let( bil je kisel da ti je kar rit stisnilo),zdaj pa je hit na slovenskem tržišču.Vprašajte se, kje so končale oz,kje končajo cisterne makedonca.V VINU seveda.Da ne govorim o filtriranju,dodajanju odsedalnih sredstev,stabilizatorjev,taninov,da kemičnih sredtvih pri pridelavi grozdja sploh ne omenjam.Ampak to je VINO,pijača pridelana iz samorodnice pa je VINO le pogojno,čeprav je nešpricana ,nežveplana ali pa drugače povedano naravna.Pred nekaj tedni je bil na Valu 202 nedeljski gost slovenski vinogradnik iz Italije ,čigavo vino je prejelo vrsto nagrad ,proizvodnja pa temelji na kvalitetnem grozdju.Vino je motno ,če se ne motim se lahko pojavijo celo usedline(,kar bi bilo za VINO največji greh) žal pa sem glavnino prispevka preslišal.

hetero  

član od: 3.10.2001

sporočila: 273

20. dec 2005 7:02

MESOK koliko sladkorja na liter ste pa porabili.Pravzaprav me zanima celoten postopek, sem slišal, da je ta pijača zdravilna.Sam imam doma precej tega bezga in bi si ga naredil. HERMAN

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

20. dec 2005 19:39

Čeprav je tole vprašanje naslovljeno na Mesok, bom skušala odgovoriti. Recept za bezgovec (se strinjam, bezgovec je bezgovec, cino je vino) je oče našel v knjigi Zdravilne rastline in njih uporaba. Torej v 7l vode stresemo 2 kg sladkorja, zavremo. V mlačno dodamo 3l obranih bezgovih jagod in ponovno segrevamo, vendar ne sme zavreti. Pokrijemo, ohlajeni tekočini dodamo 2 dag zdrobljenega kvasa, dobro premešamo in prelijemo v steklen balon, zamašimo, skozi zamašek postavimo plastično cevko z vodo v kolenu in gazo na koncu. Najprimernejša temperatura za vrenje je 20°C. Vrenje poteka v prvih 8 do 10 dneh zelo burno, v naslednjih 8 do 10 dneh pa se umiri, bezgovec pretočimo v steklenice. Dobro zamašen bezgovec se lahko ohrani več let. Nam se je ohranila samo ena steklenica dve leti, ker je bila skrita za že praznimi.

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

20. dec 2005 19:41

Aha, še nekaj. Oče ga ni izdeloval zaradi radovednosti ampak zato, ker je imel zelo nizek pritisk. Verjemite, ko ga spijete deci ali dva, se vam pritisk izredno popravi pa dobra volja tudi. Hik!

hetero  

član od: 3.10.2001

sporočila: 273

21. dec 2005 7:46

ŽUPCA, hvala za Vaš trud.Jaz sicer iščem recept za bezgovec narejen iz surovih jagod.Torej narejen podobno kot iz grozdja, maceriranje in fermentacija poteka iz surovih zdruzdanih bezgovih jagod,dodane so baje kvasovke (iste kot za vino) in dodan je sladkor v surovo zdruzdano maso in brez vode seveda...ali ima kdo takšen recept HERMAN

mesok  

član od: 7.8.2004

sporočila: 31

21. dec 2005 18:39

Pozor! Hladno pripravljen bezgovec lahko vsebuje HCN , ki je smrtno nevarna! Katarina

kresimir  

član od: 25.1.2002

sporočila: 180

21. dec 2005 22:23

Pozdravljeni Pri navajanju virov za določene informacije, predlagam da, pogledate potpisnika članka in ugotovite njegovo kredibilnost in strokovnost. Sam se naslanjam na ugotovitve stroke na tem področju in na zakon. Sicer pa se z tako debato ločijo laiki od ... Sicer pa:- na portalu slovina (ki je visoko kvaliteten) nisem zasledil informacijo o tej sorti - mladina!?? zbrali so se sami "poznavalci" dvigovanja kozarcev in povedali ... - beseda vino se uporablja SAMO za pijačo iz grozdja lp vsem krešimir

mesok  

član od: 7.8.2004

sporočila: 31

24. dec 2005 10:37

Pred kratkim so imeli na Polnočnem klubu(TVS 1)debato o vinu. Med gosti je bil tudi dr.Protner iz Maribora,ki je ma moje začudenje povedal ,da kemijske analize ne pokažejo večje vsebnosti metanola v Šmarnici(mišljeno proti ostalim vinom).Specifični učinki pitja Šmarnice pa da so verjetno posledica majhnih količin opijatov(torej nisi klasično pijan ampak dejansko omamljen).Kot sem že povedal, sem bil presenečen ,ker so nas v šoli učili (po fohu sem kemik),da je glavni problem Šmarnice prav metanol oz. produkti ,ki nastanejo pri njegovi razgradnji v telesu.Sem pa že slišal od sodelavcev,ki so doma z dolenskih gričev,da obstajajo recepti,ko spremeniš Šmarnico v popolnoma normalno pitno vino.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti