13. feb 2013 12:52
Z recinim, tanjinim in podobnimi testi ob pravilnem gnetenju res ne moreš falit, da ne bi bilo venčka. Tako obdelano testo nima v sebi velikih zračnih mehurčkov, ki bi pri cvrenju obračali ali nagibali krofe.
Pa tudi če malo kiksnemo pri tekočini: pri predzadnji rundi sem prepozno opazila, da je pričela posoda v kruhomatu, kjer stepam in vzhajam testo, puščati. Pod njo je bila kar zajetna lužica, a se na krofih manjko tekočine skoraj ni poznal - le nekoliko bolj kompakti so izpadli. Zadnjo rundo sem zgnetla na roko - po tistem videu, kjer svetujejo gnesti 10 minut (no, jaz sem malo manj) in tudi ti krofi so bili kot običajno: rahlo, dobri, z venčkom.
Temperatura olja 170 °C je pri meni že skoraj preveč. Bolj mi ustreza 160 - 165 °C, ampak to je najbrž odvisno tudi od posode, v kateri cvremo, koliko toplote zadržuje (cvrem v AMC).
Ne razumem pa, ko berem, da vas veliko cvre krofe po 4 minute na vsaki strani. Po mojih izkušnjah je 2 minuti čisto dovolj. Le kadar jih že vnaprej napolnim z marmelado, cvrem najprej 3 minute, potem pa še 2, se pravi skupaj 5. Nikoli niso surovi v sredini. Prenizka temperatura + daljši čas cvrenja = nepotrebno vsrkavanje maščobe.
Cila