Glineni sač

Janban  

član od: 4.11.2021

sporočila: 1

tema odprta - 4. nov 2021 11:13 | ogledi: 1.497 | odgovori: 1

Pozdrav, zanima me kakšne so izkušnje z pečenjem v glinenem saču ali rimskem loncu bolj se nagibam na sač. Kako je za čistiti in kje bi dobil kvalitetnega? Slišal pa sem, da imajo v Bosni Grnčarski sač, ki me zelo zanima. Hvala

Janban

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

4. nov 2021 19:30

Je kar razlika med peko v kovanem in glinenem saću. Imam pravi sać/peko, torej kovinskega, in tudi rimski lonec oziroma glineni pekač ali "zemljani sać".  >Rimski lonec (roemertopf) uporabljam za peko v pečici, kovanega pa seveda le na žerajvici. Za večje kose mesa - na primer celo jagnječje stegno ali pleče, večji kos teletine, cela hobotnica, v glinenem pa pečem z zelenjavo manjše oziroma srednje velike kose, dodam tudi krompir. V roemertopfu delam tudi kak zloženec s fižolom in klobaso na primer, česar v kovanem ne bi delala.

 

Moj glineni pekač je star več kot 35 let, ni več tako lep kot je bil na začetku, a meni je tudi star lep. Kot ženske, ki z leti le pridobivamo na kakovosti in notranji lepoti. 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti