Večna tema, goveja juha. Večinoma jo kuham iz mesnatih govejih kosti, včasih iz zamrznjenih, ker ko jih vidim pri mesarju, kupim take kosti na zalogo. Včasih dodam kos prsi ali reber, tudi trdo kepo mletega mesa dodam včasih, pa kak kos kure (vrat, hrbet ali ostanek prsi, ko odstranim file). Pen nikoli ne pobira, med brbotanjem kar izginejo, juha pa je vedno bistra. Čebulo vedno prerežem na pol in opečem na plošči, dodam nekajs trokov česna, korenje, rumeno korenje, korenino peteršilja, rezino zelene, kos pora, od začimb pa poper v zrnu, muškat, žafraniko in list lovorja. Na pol kg mesa in tri mesnate kosti dam kakih pet korenčkov, tri korenine peteršilja, spodobno rezino zelene. Ko zavre, juho kuham na manjhnem ognju še kaki dve uri do dve uri in pol, kakor nanese. Le solim jo, je dovolj okusna tudi brez kocke (če ni, pač goljufam in dodam eno). Zakuho dam v juho le, če gre ta takoj na mizo, če pa kaže, d abomo koga čakali, potem jo skuham posebej v malo juhe in vode in si potem vsak da sam na krožnik.
Sem pa slišala in brala, da nekateri odlijejo vodo po prvem vretju, ali da poberejo pene. Pojasnil se ne spomnim, sama pa tega ne počnem, niti moja mama niti tašča. Obe pa skuhata perfektno juho, meni je vedno boljša kot moja, njima pa je moja bolj všeč.
Niksem pa še nikoli zaznala vonja po urinu ali čemerkoli drugem, ne glede na to, ali je bila juha zgolj iz kosti ali iz mesa, niti ne opažam razlike ali je meso zamrznjeno ko ga dam v lonec ali ne.
mamamia