Posvojim mucka

Mygrace

sporočila: 6506

13. sep 2017 20:36

Ne glede na kar koli....uni prizori, ko se v casu molze zacnejo okrog hleva zbirati macke...samo do vrat, ne cez prag... meni eni toplejsih spominov 

Mygrace

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

13. sep 2017 21:26

Elaphus, oprosti, sem te narobe razumela. Z veseljem prebiram, da si nadomestna mačja mama... poznam vse podrobnosti tega dela, čeprav se ga za enkrat še nisem lotila, ker trenutno skrbim za 10 mačkonov ob pomoči ostalih članov družine, imam pa na zalogi mleko v prahu, če se pojavi kak nujni primer.

Kar se tiče izraza mačjeljubka - morda imam občutek, da ima beseda negativen prizvok zaradi slabih izkušenj, kaj pa vem. Me veseli, da se vsaj v tvojem primeru motim.

Glede mleka na kmetijah pa je bilo 'smešno' mišljeno v izključno sarkastničnem smislu.

 

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

13. sep 2017 21:55

Miribon,živimo na deželi in noben človek ne bo mačka spodil in mu ne dal jesti.Samo izgleda da ni bil daleč in se je navadil na naš dom,ker je star ene 5 let in smo že mislili nabaviti drugega.Je pa res,da prinas velikega prometa ni.Včasih sedi na sredi ceste in ga grem spditi,čeprav pride avto , se umakne,ampak za vsak primer.Kakšne miške še nisem videla,da bi jo ujel,ima pa rajši ptičke,se opravičujem,pri tem pa ne morem nič.Skoči do pol metra v zrak.

dvorana

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

14. sep 2017 7:11

Glede briketov za mačke: ne dolgo tega so na ZPS testirali mačjo hrano in naslov članka o testu je bil: Mačka bi izbrala miš.  Mišljeno na vsa potrebna hranila, ki jih potrebuje in katerih ima miš veliko več, kot kakršnikoli briketi.  Ampak ... tudi mačke imajo raje nezdravo hrano. Sem sodijo tako  nekvalitetini briketi in konzerve, kot kravje mleko.  Mleko res ni najprimernejše. Dolgo let sploh nisem vedela, da so mačji iztrebki lahko tudi čvrsti ne samo tekoči.  Na kmetih so jih dohranjevali pač s tistim, kar so imeli pri roki. Glavna hrana naj bi jim bile miši. Mačka je v osnovi divja žival, ki si je človeka izbrala izključno zaradi svojih koristi. Da polovi miši in se zraven še malo crklja, če ji paše, je le  kolateralna korist za človeka  . Izjema so pogospodene, pravzaprav degenerirane, pasemske mačke. Nič, res nič nimam proti mačkam, zelo so mi ljube in jh sprejemam take kot so in sprejemam to, kar in kolikor so mi pripravljene dati.  Na kmečkem posestvu brez mačk enostavno ne gre, povsod drugod je pa treba misliti ne samo nase, tudi ma ugodje mačk in sosedov.  No ja, pri slednjem sem si tudi sama napol zatiskala oči, dokler smo pri hiši imeli muce. Saj na začetku ni bil problem, smo bili v širši okolici sami. Ko pa so se na veliko pričeli priseljevati in graditi, smo se morali  hočeš-noče prilagoditi novim pogojem, da bi bilo treba imeti mačke in pse v hiši. 

Cila

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

14. sep 2017 10:01

To, da bi mačka izbrala miš sem že dolgo tega prebrala in velikokrat to rečem mačjim prijateljem. Takrat je bilo razloženo, da je miš popoln obrok za mačko. Ima vse, kar muc potrebuje. Narava je že pred nami poskrbela za vse. Mi pa žal zaradi načina življenja in lepotnih idealov tudi pri živalih posegamo v njihovo življenje in to ne njim v prid, ampak v škodo. To pa je že druga zgodba. Se mi zdi pa prav, da o takih stvareh razpravljamo, vsak kaj pametnega doda in vsi si širimo obzorje.

 

naor

sharonstone  

član od: 14.12.2009

sporočila: 36

14. sep 2017 11:07

No, bom pa še jaz nekaj dodala. Tole glede mleka se mi zdi ena popolna urbana neumnost. Sem s podeželja in kolikor nazaj se spomnim, je bilo mleko glavna mačja hrana, poleg ostankov od kosila. In niso imeli nekih prebavnih motenj. Briketov prej še itak ni bilo. Res pa je, da je mačje stranišče dosti manj ponečedeno, če mačka hranimo izključno z briketi. Sem zagovornica naravne hrane pri živalih, briketi in konzervirana hrana pa so praktični, da so pa bolj zdravi za živali, v to me pa noben ne bo prepričal. Dovolj je, da samo prebereš sestavo. So pa današnje živali tudi postale urbane, imam namreč mačko, ki je skoraj izključno brikete poleg mleka, ki ga obožuje, in seveda miši, ker je odlična lovka. Stara je bila že nekaj mesecev, ko smo jo dobili in je bila očitno tako navajena. Ne dotakne se mačjih konzerv, redko kakšno hrenovko ali mleto surovo meso. Tudi briketi niso vsaki dobri, samo premium variante. Cenenih se ne dotakne, tudi Whiskas in Friskies so slabo sprejeti. V njih je pravzaprav zelo mali procent mesa. Tako da so minili tisti časi, ko si lahko lačnemu mačku vrgel nekaj s pašteto namazanega ali pa v mast namočenega kruha. Za kaj takega dobiš samo užaljen pogled.

sharonstone

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

14. sep 2017 12:52

Mogoče bo to za koga novica, ampak kvalitetne mačje konzerve vsebujejo dejanske kose ribe ali perutnine. Recimo mokra hrana applaws in cosma nature. Tisto, kar prodajajo v živilskih trgovinah, in kar naj bi želele kupiti mačke, pa ni kvalitetna hrana in je seveda slabše od miši. Tudi ostanki človeških obrokov, hrenovke, pašteta in podobno niso primerna hrana za mačke, predvsem zaradi vsebnosti soli in raznih aditivov. Kravje mleko povzroča drisko, seveda pa pri zunanjih mačkah tega ne opazite.

 

 

 

 

RadaJem

Mygrace

sporočila: 6506

14. sep 2017 13:07

Midva z nasim mackom sva jedla surova jetrca, mmmm.... en koscek meni, en koscek njemu (se je skoraj naucil steti )

#ko sem bila se mlada in krvolocna

Aja, pa preden smo potem tapete zamenjali, sem mu popala jetrca na steno na vsak dan vecjo visino, surova jetrca se krasno prilepijo , skratka, ce se prav spomnim, je bil rekord tam nekaj cez meter pa pol

 

Mygrace

Sporočilo je spremenil(a) Mygrace dne 14. sep 2017 13:11

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti