Posvojim mucka

romanad  

član od: 18.1.2006

sporočila: 340

11. sep 2017 6:11

Nas mucek je bil zunaj ce je zelel drugace je bil noter z nami.takoj ko sem sedla na sedezno je ze skocil k meni in se ulegel name se muzal in zadovoljno predel.ce nisem bila na voljo jaz je za blazino uporabil moza ali sina.poleti je bil vec zunaj pozimi pa skoraj ves cas notri.tudi spal je notri vcasih z nama.

romanad

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

11. sep 2017 6:45

Zakaj ne spuščati mačka v okolje?

Na kmetijah in samotnih domačijah to ni problem.  Tam pa, kjer so parcele po par sto metrov, je čisto druga pesem.  Priznam, da tega problema tudi sama nisem poznala, dokler smo še imeli domače muce. Ko je od starosti omagala zadnja, si nove nismo več omislili. Prav zato, ker nočemo, da bi bila zaprta v hiši, če gre ven, pa ne ostane v domačih mejah in nismo hoteli, da naš maček brska, lula in kaka po sosednih parcelah.

Torej: odkar nimamo domače mačke, so pričeli na vrtu kopati, lulati in kakati mački iz okolice. Si mislite, kakšen je občutek, ko greš na vrt po solato in že od daleč vohaš mačji urin, na listu solate pa najdeš mačji kakec. Današnje mačke si namreč ne dajejo več kaj dosti opravka z zakopavanjem iztrebkov. Malo že pobrskajo po zemlji, a brez pravega učinka.  Da ne govorim, da je bila vsaka nova setev takoj razkopana.  Čez gredice  od tedaj polagam protitočno mrežo, kopati ne morejo, kakce puščajo pa kar na mreži. Poleti sem jih uspela pregnati za en čas tako, da sem ves vrt potresla s poprom. Dosedaj je bil mir, ko bodo zavohali, da je dež poper spral v zemljo, bo spet ista pesem.  

Pogrešam domačega mucka, meni so to čudovite živalice, a se mi ne zdi prav, da bi sebi priskrbela  ugodje, drugim pa nadlogo. 

Cila

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

11. sep 2017 12:47

Romanad, na bolhi imaš veliko oglasov- podarim mucka. Prepričana sem, da boš našla takšnega, ki te bo z svojo pojavo osvojil. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

leny  

član od: 9.2.2008

sporočila: 335

11. sep 2017 13:26

Romanad, naši znanci imajo za oddajo kar 4 mlade mucke, če te slučajno zanima, ali pa mogoče še koga drugega. Ne vem pa, od kod si, te mucke so v bližini Kopra, če ti lokacija ni problem. Lep dan.

leny

Mygrace

sporočila: 6506

11. sep 2017 15:50

Zdej jst nisem glih dost pametna...ampak ce mladega macka navadis na stanovanje...kako pa on ve, da je tam zunaj nekaj drugac? Sam prasam  

 

Mygrace

Hinka  

član od: 20.4.2017

sporočila: 45

11. sep 2017 16:06

Tema o muckah mi je blizu, zato se oglašam. Mamo mačkona starga 12 let. Našli smo ga pri kanti, malo dete bi moralo še pri mamici piti. Od takrat je v stanovanju, ne upa se niti na hodnik v bloku, ljudi pa sprejme, če jih dolgo pozna. Skratka, totalno nezaupljiv, za nas domače pa nenadomestljiv. Ja, in pojma nima kakšen je zunanji svet.  Ga tudi ne zanima. Vsako jutro se pride stisnit v posteljo in ne znam si predstavljat jutra brez tega. Kaj sm pa hotla povedat, se pa ne spomnim več... lepo se imejte vsi s svojimi ljubljenčki

 

Hinka

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

11. sep 2017 16:51

Mygrace je napisal/a:

Zdej jst nisem glih dost pametna...ampak ce mladega macka navadis na stanovanje...kako pa on ve, da je tam zunaj nekaj drugac? Sam prasam  

 

Mygrace

 

Tudi otroka lahko navadiš na stanovanje in ne ve, kako je zunaj...

Ljudem je očitno težko, nekaterim nemogoče, sprejeti žival, recimo mačko, za nekaj, kar ni nadomestek otroka, plišaste igračke ali kaj vem česa še in ne spoštuje njene biti, pa lahko še tako skrbi zanjo. Imeti rad pomeni tudi pustiti svobodo in s tem možnost, da se zgodi kaj nepredvidenega,  hudega, žalostnega. Pravzaprav, enako velja tudi za ljudi.

lp

mzm

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

11. sep 2017 17:27

mišzmoke je napisal/a:

 Imeti rad pomeni tudi pustiti svobodo in s tem možnost, da se zgodi kaj nepredvidenega,  hudega, žalostnega. 

 

Pričakovana življenjska doba mačke je 12 ali celo 20 let, življenjska doba prostoživečih mačk v urbanih okoljih pa dve leti.

Realnost je pač taka, da v urbanem okolju prostoživeča mačka nima prav velike možnosti za dostojno in varno življenje. Zavetišča in živalovarstveniki brezdomne mačke spravijo s ceste, jih sterilizirajo/kastrirajo, razbolhajo, razglistijo in jim dajo novo priložnost pri odgovornih lastnikih. Tisti, ki so v imenu neke romantične podobe svobode pripravljeni praskati mačje kadavre s ceste vsaki dve leti ali jih menjavati pogosteje kot zimske škornje, pač niso med njimi. 

Nihče ne pravi, da imajo notranje mačke idealno življenje. Gre pač za manjše zlo. 

Včasih smo tudi kot prvošolci hodili sami iz šole in se cele dneve igrali zunaj brez nadzora, zdaj pa to ni več mogoče. Svet se spreminja, na žalost ne na lepše.

 

RadaJem

Hinka  

član od: 20.4.2017

sporočila: 45

11. sep 2017 17:40

Redko se oglašam, pa verjetno je še to preveč. Da bi našega mačka na silo navajali na okolje zunaj, mi še na misel ni prišlo. Bil je bolhast, glistast, podhranjen, pretepen.. rabil je varnost in to je dobil. .in za to nam je hvaležen. Seveda je pa to samo moje mnenje. Pa brez zamere

Hinka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

11. sep 2017 17:47

Kolikor poznam svobodnih predmestnih mačk, zelo cenijo topla ležišča pozimi v bližini peči, ravno tako pa tudi svobodo zunaj, v mrazu ali vročini, kadar jim pač zapaše. Tako da življenje v bloku v stanovanju ni manjše zlo, pač pa čisto preprosto zlo, ki jim ga naredijo ljudje. Mačka je žival in spada ven, da živi, kakor ji ustreza. Saj tudi ljudje nismo narejeni za življenje v blokih, ampa za razliko od mačk je tako življenje naša izbira. Mačja pa ni. 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti