Jedilniki

Cinija  

član od: 25.8.2010

sporočila: 41

tema odprta - 9. avg 2016 4:15 | ogledi: 9.655 | odgovori: 5

Predlagam novo temo pod Recepti.

Jedilniki (nedeljsko kosilo, čajanka, praznični jedilnik za 4/6/10 oseb, jedilnik za otroško praznovanje, tedenski jedilnik, piknik...). Vem, da je na forumih veliko dobrih idej, naštevanja. Pod postopek bi bilo vpisano časovni okvir (kaj lahko pripravim dan ali dva prej) priprave posameznih jedi, peciva..., količina posameznih sestavinin, ki jih potrebujemo...

Za mene zanimivo predvsem vedenje in znanje izkušenih članov Kulinarike, ki bi delili kako in kdaj pripravimo določeno jed, časovno zaporedje priprave več jedi, peciva hkrati za določeno priložnost.

 

Lep dan!

 

Cinija

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. avg 2016 8:42

S podobnimi temami smo se že ukvarjali, morda palahko s tvojim predlogom nadaljujemo.

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4738

 

Imam kar nekaj izkušenj s pripravo jedi za več gostov, običajno 10 d 12, nekajkrat na leto nas je pri mizi sedelo 14, rekord pa imam 27 v domači dnevni sobi ...

A bi težko napisala, kako se lotim priprave, sem namreč izrazit improvizator.

Vsekakor pa najprej pripravim tisto, kar lahko stoji, ali jed, ki terja nekaj predpriprave, da se potem tik pred zdajci konča. ZA večje ružbe izberem glavno jed, ki se lahko pripravlja v pečici (na primer tole: http://www.kulinarika.net/recepti/12778/mesne-jedi/poca), ali v pečici čaka, da jo postrežem, tako da je dovolj časa za priloge (tudi te zbiram takšne, da lahko brez škode čakajo, da jih postrežem - ajdova kaša, kuskus, krompirjeva rulada z jajčno omleto, rolada iz palačink ...).

 

Na dan svečanega obeda ali ko pride drućba najprej naredim hladno prejed. Ker lahko čaka, in je takoj na mizi, ko gostje sedejo. Vmes tudi topla predjed ali juha čaka na toplem, da mi kot gostiteljici ni treba stat ob štedilniku ampak sem lahko z gosti. Potem pa je itak pavza pri mizi in v času, ko mi nekdo pomaga znosti z mize ostanke predjedi in krožnike, v miru naložim na pladnje glavno jed in priloge. 

 

Sladico vedno pripravim dan prej. Torta in rolade so le za rojstne dneve, tako da za obiske pripravim kakšno pana coto, ali hruške v rdečem vinu, kaj kremastega ... Da se po dobrem glavnem obroku ne nasitimo še s težkii sladicami. 

 

Glede žara pa: če nas je več, meso vedno mariniram dan prej, potem ga vsaj tri ure pred začetkom pečenja dam iz hladilnika. Vedno nekaj spečem v naprej, kose, ki pač lahko malo čakajo v posodi (vratovina, kotleti, na rezine narezana govedina, piščačji file - na dno posode dam vedno na tanko zrezano čebulo in papriko, malo česna, nekaj sesekljanih zelišč, posolim in popram, dodam malo olja. Meso potem na to spusti malo soka in je čebula z dodatki super dodatek pečenmu mesu). Sproti peemo tisto, kar naj ne čaka - steaki, perutničke, sv. ribica v pršutu ali slanini ...). 

 

Tole za začete. Sem pa nevešča pri otroških jedilnikih, mi smo te slavnosti opravili s doma narejenimi hamburgerji, ocvrtini trakci piščačjega fileja, saj se lahko jedo tudi hladni, s "čiken nugtsi", mini picami,  čipsi in smokiji, kar pač manjša in večja mularija rada grizlja na otroških rojstnih dnevih. VSaj na teh res nismo pretiravali z neko kao zdravo hrano. Tam je bolj pomembna igra in druženje, ne pa kaj bodo jedli. 

 

mamamia

Cinija  

član od: 25.8.2010

sporočila: 41

11. avg 2016 5:19

Sem vesela vašega odziva! Mislim, da bi bilo fino vse te super ideje glede jedilnikov, ki so na različnih forumih, postaviti v bolj sistematično obliko.

Mene pa predvsem zanima jedilnik na temo en dan prej brez mesa. Torej vnaprej pripravljene vegetarijanske jedi za prijatelje, ampak tudi kako brez posebnega kuharskega znanja , prostora, časa in denarja

dostojno pogostiti vsejede sorodnike.

Vedno pa rada prebiram in dobim navdih ob zanimivo napisanih forumih, tudi na temo pogostitve in jedilnika.  

Cinija

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. avg 2016 8:18

Brez kuharskega znanja bo šlo, tudi na majhnem prostoru se da kaj naredit, čas in nekaj denarja je pa nekaj, brez česar ne gre.

Dan prej lahko za vegetarijance narediš kakšno enolončnico iz raznobarvnih leč, čičerike, fižola ... te jedi so še boljše naslednji dan po pripravi.

Ali pa kaj takega: 

http://www.kulinarika.net/recepti/20460/predjedi/hitri-

 

Zeljni zavitek lahko naediš, z ajdovo kašo, kuskusom in zelenjavo lahko ustvarjaš, pa z žitaricami in stročnicami. Š mi, ki smo zapriseženi mesojedci, veliko jemo takšne jedi. 

Saj se veliko najde, malo pobrskaj po receptih, pa tudi temo imaš vegetarijanski jedilniki.

 

 

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

11. avg 2016 8:29

Cinija je napisal/a:
 Mislim, da bi bilo fino vse te super ideje glede jedilnikov, ki so na različnih forumih, postaviti v bolj sistematično obliko.

Lahko kar začneš, odpri novo temo in, če ne drugače, lepi vanjo linke do uporabnih jedilikov in drugih reči. Gotovo se ti bo pri delu pridružil še kdo.



rimljanka

Cinija  

član od: 25.8.2010

sporočila: 41

13. avg 2016 8:48

Hvala!

Cinija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti