Junaki obveznega ctiva

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. jul 2015 19:14

Da grem nazaj na osnovno vprašanje (tekom dneva mi je Mygrace razložila the logic behind): Zakaj v naši literaturi ni veliko junakov, ki nam bi bili simpatični, je pa ena dolga vrsta takih ali drugačnih luzerjev. Saj poznate tisti stavek, ko smo obnavljali čtiva, da "junak tragično propade". Ker dejstvo je, da Hlapec Jernej je izvrstno napisana tekst, ampak protagonist je pa luzer (kot je več ali manj vsa Cankarjeva ekipa). Pa tudi z ženskimi liki ni posebej bolje, to se tripi na sto in več načinov. Zakaj v slovenski literaturi ni nastal en zafrkantski lik tipo Bridget Jones, ki sicer zamoči vedno in povsod, ampak na koncu nekako pristane na vseh štirih in gre dalje.  Zgolj zaradi tega, ker se je dar pisanja na teh prostorih malo samoukinil ali je zaradi odnosov, kjer ljudje ne znajo občudovati, ne znajo pohvaliti in jih najbolj radosti, če slehernik trpi, če pa ravno na trpi, je pa totalno nesrečen, samo da tega niti ne ve? Pa saj ni samo v literaturi, poslušajte enkrat novejše slovenske pesmi. Ker, če bo obveljala tista od nove ministrice, jih bomo morali non stop poslušati ..... Eno samo jamranje v stilu: Vsak je sam (Hazard), Kje si ti, sama sem med ljudmi (nekaj od Bilbi),  Raje nič ne vprašam in še naprej trpim (Papir), Lahko mi lažeš v obraz, jaz vse prenesem, znam živet na tleh (Tinkara Kovač)......Bljak in bljak od vsakdanjih dizsastrov. A bi karkoli od ravnokar napisanega želeli zase, učili svojega otroka? Bi rekla, da ne. Ampak s to bivanjsko nedoločnostjo, ko so ljudje neoblikovani, ko se ne uprejo itd itd, živimo vsak dan in postaja normalno. Se kdaj vprašate, kdaj se vam kdo zdi junak ali uspešen in vam je to super - ali pa začnete na tej personi mikroskopsko iskati napake, razmišljat, kako je s kakšno goljufijo do česa prišel, če pa že ne z goljufijo, je imel pa veze... Se spomnim, da mi je enkrat pregorelo, ko je kak mesec po olimpijski medalji Sare Isaković nekdo prijavil, da "lahko njej, ker imajo starši emiratski denar in so lahko to plačali...." Halo? Izvoli se vsak dan ob pol šestih zjutraj vreči v vodo in  popoldne spet in plavaj in po kakih desetih letih govori, prej pa ne, okej?

Je taki zateženosti slovenceljnov do neke mere pripomogla tudi literatura, ki favorizira zatežene protagoniste? Bi rekla, da ja. Sama sem bila že nekajkrat priča, ko so kritiki dvigovali nos, če je nacionalni teater (SNG) izvolil z nezaslišnim, recimo, da je uvrstil komerdijo na program (ki je, dramaturiško gledano, bistveno težja od tragedije). Da komedija pa da ni resna, ker se ljudje smejijo (Slovenceljni so pač nadaljevali tam, kjer je Jorge v Imenu rože odnehal, ker se je zastrupil).

Skratka, je korelacija med nesamozavestjo in nesamozavestmo kulturlo in nesamozavestnimi liki v liiteraturi, če so slednji protagonisti.

Osebno: v osnovki mi je bila najboljša ekipa iz Tajnega društva PGC in Bratovščina sinjega galeba. So otroci sklenili urediti zadeve in so se lotili zadeve in prevzeli odgovornost. Cmeravi liki so mi šli na živce.

Tudi Martin Krpan mi je bil car. Sicer je tržna inšpektorica ugotovila, da je hudič, če je švercer nacionalni junak. Okej, švercal je. Se je pa tudi uprl oblastem in v nadaljevanju dosegel svoje.  Tu se seveda ponuja paralela s slovensko servilnostjo do "Bruslja" in izvolite zaključke narediti sami.

In so mi bili carji tudi Zupanovi liki. Ki so, vsemu kar sem je zgodilo, še vedno znali uživati in jim ni bilo nič tuje. Pa tudi iz Zupanovih zapisov se vidi, da je imel nazraensko veselje do spolnosti - ker opisi seksa od koga drugega so tako štorasti (recimo Jančar), da ti je kar nerodno za pisočega...

Okej, če se ob temu komu kaj porodi, je moje delo na tej temi končano. Enjoy.

Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

27. jul 2015 19:26

Vendy, meni je bilo zanimivo, kar je Miha Mazzini napisal o Martinu Krpanu. 

Vanja

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

27. jul 2015 19:30

No, s tem zapisom se pa ne bi mogla bolj strinjati, še druge podobne paralele bi lahko postavila

Podobno sem brala enkrat v eni kolumni tipa Mazzini, pa se pri najboljši volji ne morem spomniti kdo in kdaj, morda pa celo Mazzini osebno. Pa ko se zazreš vase, ma se najdeš včasih noter, ni kaj.

V tem stilu bi rekla jaz, da je bila Gimnazijka tudi OK.

marjja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

27. jul 2015 19:56

marjja je napisal/a:

 Pa ko se zazreš vase, ma se najdeš včasih noter, ni kaj.


marjja

 

 

marjja bravo. Brez zajebancije. Se bojim, da vsi poznamo ta občutek - ko se zazremo vase, pa ugotovimo, da nas ni notri, ampak nam kaže jezik en zaj... slovencelj.



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 27. 2015 19:57

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

27. jul 2015 20:36

Vendelina jr. je napisal/a:
Tajnega društva PGC in Bratovščina sinjega galeba

 

Pa Pet prijateljev! To so ble poleg obveznega čtiva res super knjige ... Enid Blyton je zakon! Mislim, da sem prebrala vse njene knjige, ki jih je bilo moč najti v šolski knjižnici. Ojoj, nostalgija...

 

Sicer pa je omenjena tematika (less emo, more getting **** done, pa tema prijateljstva in vztrajnosti) precej pogosta v japonskih animacijah (tj. animejih). Predvsem v kreacijah iz 'zlatih' 90-ih let, ko so bli producenti res 'on fire'. Nekaj malega je priculjalo celo k nam (filmi Studia Ghibli, kot na primer Princesa Mononoke in Čudežno potovanje).

Life is war against boredom~

 

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 27. 2015 20:51

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

27. jul 2015 21:26

Obvezno čtivo mi ni nikoli dišalo in sem uspešno privijugala mimo njega. Tako so knjiga mojega poznega otroštva pač ostali Detektivi na jeklenih konjičkih Braneta Dolinarja.

Sonja

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

27. jul 2015 21:53

Aja, da še dopolnim prejšnjo objavo...tole je eden meni najboljših animiranih glasbenih videov ravno na omenjeno temo, in sicer gre pa za prvovrstno animirano serijo žanra komedija/akcija: https://www.youtube.com/watch?v=Gsvm-287TOg

Aja, tale je pa posvečena vendyJR: https://www.youtube.com/watch?v=C0s8V6EJ9xI

No, zdaj pa že smetim..se opravičujem xP

OK, še ena, ampak res zadnja.

Poklon Hayau Miyazakiju in Studiu Ghibli ter njihovim prekrasnim stvaritvam (s peščico ne-Ghibli elementov):

https://www.youtube.com/watch?v=jfeLz1J1umc

 

Zdaj pa res dosti. Ahem. @_@



Life is war against boredom~

 

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 27. 2015 22:39

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

28. jul 2015 7:33

Vendelina jr, zadela si žebljico na glavico!  

Vedno sem se dobro zavedala realnosti življenja in da ga  nikoli ne moremo povsem obvladovati, zato ni bilo bojazni, da bi mi branje zgodb o prebrisanih, pogumnih in s srečo obdarjenih junakih zazibalo v napačne sanje.  Lahko pa podzavestno okrepi  samozavest takrat, ko jo najbolj potrebuješ. 

Cila

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. jul 2015 9:25

Ni sicer bilo obvezno čtivo, ga je pa bilo vredno prebrati: Mate Dolenc - Gorenčev vrag.

Pa še kaj od tega avtorja, Vampir z Gorjancev, Morje v času mrka na primer.

 

 

mamamia

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

29. jul 2015 11:06

Veste kaj, da smo Slovenceljni zafrustrirani in take jokave - preberite Seliškarjeve Mule in liščke pa Tovariše, pa Deklico z junaški srcem pa katero od Desinih Blazno resnih - pa bo slika mal drugačna. Al pa jaz nisem česa zakapirala? 

Lp



cervus

Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 29. 2015 11:09

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti