Katero zelenjavo (in ostala živila) lahko uživamo surovo?

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. apr 2015 10:35

Zakaj bi ajda morala biti nakaljena?

rimljanka

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

15. apr 2015 10:48

Surovo se lahko je bučo in tudi korenje, kolerabice in kolerabo, zeleno, poleg redkvice tudi črno redkev .... in koruza, če je še mlečna.

rdkapica

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12637

15. apr 2015 12:30

  Paradižnik, kisla repa in kislo zelje, čebula , česen..

 

 

 

 

 



mopsika

 

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 16. 2015 12:45

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

15. apr 2015 12:44

Surovo lahko jemo marsikaj in dejansko je bolj vprašanje, česa ne smemo jesti surovega. Nekateri jedo tudi surovo meso in ribe (tatarski biftek, goveji karpačo, suši ...) ali pa školjke. V ponudbi zelenjave z vrta pa ni da ni (vsaj pri nas) od neznanskih količin solate, radiča, rukole, korenja, graha, bučk (naribane na zeleno solato), kumar (samostojno v solati), špinače (dodatek zeleni solati), peteršiljevih korenin, rdečih redkvic (so že zunaj), črne redkve (naribane v solati skupaj z naribanim gomoljem zelene) do zelja (naribanega v solati), cvetov cvetače in brokolija v solati, paprike, paradižnika (najboljši je poleti v hladu jutra, ko ga utrgaš s stebla in zagrizeš vanj brez strahu pred pesticidi, le kakšno packo soka ti lahko pusti na majici) itd. itd. Tu so zdaj šparglji, ki jih lahko pozobaš takoj, ko prilezejo iz zemlje. Le jajčevcev še nisem jedel surovih, pa seveda fižola in krompirja. Zelo previden je treba biti pri gobah. Surove lahko jemo le nekatere, na primer surove sirovke v solati, tudi šampinjone, v nekaterih gostilnah dobimo jurčkov karpačo, ampak v vsakem primeru je bolje gobe prekuhati ali popeči na žaru kot jesti surove.

lp

 

booris

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

15. apr 2015 15:31

Lahko, da se motim, ampak ajda je v glavnem iz škroba. Če pa jo namočimo in s tem sprožimo kaljenje, pa se prične škrob spreminjati v bolj enostavne sladkorje, kar telo lažje izkoristi.

trac

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. apr 2015 16:32

Ne, mislim, da je mlad fižol, temno zelen, se ga lušči in je zrnje. Bila sem popolnoma presenečena, ko so za predjed prinesli veliko skledo te zelenjave na mizo in snahina mama in njena prijateljica sta to s takim užitkom luščili in jedli. Pridružili smo se jima tudi ostali, a sem že precej pozabila, je že dolgo tega. Zdaj ko se pogovarjamo o užitni surovi zelenjavi sem se spomnila na to, ne morem se pa spomniti a je bilo kuhano, blanširano, surovo. Njih pa tudi pozabim vprašati, a saj končno ni tako zelo pomembno, bolj kot zanimivost sem hotela reči.

Hvala za trud Vanja in Mamamia!

 

naor

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

15. apr 2015 16:44

@naor, da ni bil to mlad bob?

Vnaprej se oproščam, če je bila brca v temo in ga dobro poznaš

lp

 

 

mzm

Celeste  

član od: 22.3.2015

sporočila: 36

15. apr 2015 17:28

trac je napisal/a:

Lahko, da se motim, ampak ajda je v glavnem iz škroba. Če pa jo namočimo in s tem sprožimo kaljenje, pa se prične škrob spreminjati v bolj enostavne sladkorje, kar telo lažje izkoristi.



trac

Prebrala sem, da ajdo namočimo čez noč. A je nujno, da je presna, ali je dobra tudi ajdova kaša od, ne vem, Mercatorja, tista, ki ni zelena in bio in presna ampak po možnosti že nekaj toplotno obdelana (v predelovalnem obratu, ko jo pakirajo)?

Vem, da surov škrob iz pšenice (in drugih žit), krompirja ... ni prebavljiv, ob preveliki količini lahko pričakuješ najmanj prebavne motnje; a je z ajdo kaj drugače? (ajda ni žito)

Nekatere stročnice se tudi jedo surove (bob, grah, zlasti pri Jamieju Oliverju), a mislim, da fižola ni med njimi ... po drugi strani pa nakaljeno pšenico in čičeriko in fižol in druge kaleče surove žitarice in stročnice strežejo v solatah, sendvičih ... Ali kaljenje vse spremeni ali je neužitnost le mit? Ali pa v resnici tega sploh ni priporočljivo jesti neprekuhanega?

Če je med nami kak presnojedec ali pa kdo bolje podkovan, naj mi prosim pomaga te stvari razjasnit

Celeste

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti