V rokavicah

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. dec 2014 17:31

rokavic niti v največjem mrazu ne nosim, morda kdaj izjemoma. Mene preprosto motijo. Na vrtu, kar pač delam, delam brez rokavic, ker sem kar nervozna, če si jih nataknem. Tudi drva prenašam brez rokavic, cigle sem tudi tako prenašala, tudi stene sem brusila brez rokavic (in si blazinice naredila gladke, a so se obnovile, hehe).

Čistim brez rokavic.

Mene namreč tako zelo motijo, da sem čisto iz sebe, če jih imam na rokah, pa naj bodo usnjene, iz lateksa, navadne polivinilaste ali iz bomabaža. Roke se mi v njih potijo in me je tega groza.

 

Tudi na glavi niti v največji vročini nimam nič (kaj je v glavi, pustimo ob strani), le v iranu sem morala nosti rutom, a je bilo čisto okej, saj me ni nikjer tiščala.

 

Glede uporabe lateksa " ...tudi v intimnih odnosih?" bi pa rekla da je to itso kot sladolet skozi šipo lizat ...

mamamia

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

9. dec 2014 18:06

-vrt

-čiščenje kopalnice, drugje ne

- sprehod, zimski tek, smučanje.

Seveda za vsako od zgornjih opravil druga vrsta rokavic

 

Še vedno živa, zdrava in odporna, s prvo kožo, ki se pa na srečo obnavlja.

marjja

nb  

član od: 29.11.2005

sporočila: 2339

9. dec 2014 19:49

Za čiščenje jih le redko uporabljam. Na sprehodih zdaj pridejo že kar prav. V domači delavnici obvezno, ker sem alergična na emulzijo, ki jo uporabljamo. Pri delu zunaj kakor kdaj. 

V kuhinji sem jih pa že nekaj let nazaj preizkusila prav zaradi Vendelinje jr. Takrat se mi je zdelo sicer hecno, zdaj pa le redko zamesim testo brez njih. Všeč mi je namreč, da se testo na rokavice bistveno manj prijema kot na roke, kekse lahko oblikuješ brez dodatne uporabe moke. Iz istega razloga delam z njimi tudi recimo čevapčiče, čufte, kruhove cmoke, pa verjetno bi se še kaj našlo. Roke si je pa itak treba umit, ali delaš z rokavicami, ali pa brez.

Nena

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

10. dec 2014 9:14

No, jaz sem pa očitno fina dama, ker jih nosim pogosteje od ostalih. No, ta finost je enostavno tanka povrhnjica in sem z žulji na ti, prav tako z razpokano kožo. Ampak za večino opravil okoli hiše in pa tudi drugje nosim kar fitnes ali kolesarske rokavice brez prstov .

No, odkar sem v testu iskala obliž, ki mi je med gnetenjem padel dol, jih nataknem od časa do časa tudi v kuhinji za pekarsko/ kuharska opravila. No, pa ker me imajo radi tudi karpalni kanali, gnetem bolj malo. Ali to počne mum ali pa eden od mojih treh moških. Krompirja tudi nikoli ne lupim, z rokavicami ali brez.

Loni Makaroni

Mia84  

član od: 4.12.2012

sporočila: 189

10. dec 2014 10:28

Rokavice so meni obvezen dodatek na zimskih sprehodih, sankanju, (nekoč) smučanju, teku, kolesarjenju, .. največkrat pa pri jutranjem nehvaležnem zimskem čiščenju avtomobila

Pri domačih opravilih jih uporablam redko, največkrat pri generalnem čiščenju ali umivanju posode.

Nisem jih še poskusila uporabljati pri gnetenju testa in kuhanju, sem jih pa že večkrat uporabila pri rezanju večje količine čebule in česna.

Nekako me je strah kuhanja z rokavicami, saj se bojim, da bi se v primeru, da se opečem, zaradi rokavic poškodovala še bolj. A je kaj resnice na temu?

Ne bi rada delila komentarjev dokler ne probam, lahko pa samo dodam, da mi nekako ne "pašejo" lateks rokavice v kuhinjo, sploh ko gledam te vrhunske kuharje, a to je samo moje mnenje..

Lp



A.

Sporočilo je spremenil(a) Mia84 dne 10.dec 2014 10:30

neny111  

član od: 29.10.2007

sporočila: 358

10. dec 2014 11:15

Rokavice so moj nepogrešljivi del zimskih oblačil, ker me zelo rado zebe v roke. Imam jih celo zbirko, to ve tudi Božiček, ki mi vsako leto prinese kakšne nove (ker jih tudi pozabljam, izgubljam...). Poleg teh zimskih in smučarskih so seveda nepogrešljive tudi kolesarske, ki si jih razen za na bicikel nadenem tudi pri nordijski  hoji, ker sem od palic parkrat pokasirala prav konkretne žulje. Kar se pa delovnih rokavic tiče, si jih nadenem pri pletju v vinogradu pa ne toliko zaradi dela samega, kot zaradi tega, ker večkrat zgrabim kaj živega (), tega pa res ne prenesem. Pri delu na vrtu jih v glavnem ne nosim, rada imam stik z zemljo. V gospodinjstvu tudi zelo malokdaj, agresivnih čistil ne uporabljam, alergij na srečo nimam. Lateksa pa itak ne maram, v nobeni obliki.

neny111

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. dec 2014 11:26

Ja, pa res: kolesarske sem pa čisto pozabila, brez njih ne grem na bicikel. Brez kože na komolcih se lepo pelješ dalje, brez kože na dlaneh pa ne.

Sonja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

10. dec 2014 11:44

Pri delu na vrtu večkrat uporabljam rokavice. V kuhinji pa jih obvezno uporabljam pri lupljenju in ribanju rdeče pese, včasih tudi pri rezanju rdečega zelja. Pa če imam kakšno ranico in obliž. Zadnjič, ko sem imela šivan prst tudi pri tuširanju. 

Drugače pa jih uporabljam pri kakšnem intenzivnemu čiščenju in pri presajanju rož in zelišč. Pri čiščenju plesni, barvanju, pri opravkih z smdljivimi snovmi in agresivnih barvah in topilih. 

Usnjene in volnene rokavice pa nosim ob nizkih temperaturah, če sem dalj časa izpostavljena mrazu. Pa ob kidanju snega, čiščenju leda na avtu in kepanju. Pa na sankanju in smučanju. Včasih, ko sem aktivno kolesarila pa sem imela tudi kolesarske rokavice. 

Sem pa pred leti spoznala eno gospo, ki jih je uporabljala pri pripravi hrane, kuhanju in pomivanju. Meni je bilo to zelo nenavadno. Je pa imela dolge nalakirane nohte. 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

11. dec 2014 9:31

Lahko bi se podpisala pod mamamio (očitno je bil en tak letnik takrat), z eno izjemo: pri zelenjavi in sadju si vedno nataknem rokavico.

Jih pa včasih rada vržem, ja

lp

mzm

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

11. dec 2014 11:16

Rokavice vedno in povsod pozimi, non stop me zebe v roke. Pri kuhanju, gnetenju, čiščenju načeloma ne, razen v kopalnici zaradi agresivnih čistil, ter v kuhinji pri čiščenju/pripravi artičok/paprik/zelenjave, ki pušča barvo/vonj.

Malo sem obsedena z rokavicami na javnih prevoznih sredstvih, nikoli se ničesar ne dotaknem na metroju, tramvaju, troli... Že od nekdaj. Poleti se naslonim, tako da je stik le z oblačili, in vedno imam v torbici vsaj dezinfekcijski sprej in robčke 

Lp, 

 

 

Saša

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti