Ampak kakorkoli obračam in kakorkoli razmišljam, ko pogledam presek kvaliteta/cena - je tudi (vsaj za Lj, kjer je res obilje ponudbe izvrstnih sladoledov, ki jih doma ne dosežemo), je nakup litra sladoleda v najbolj trednovski slaščilarni na Lj. plaži še vedno cenejši od tega, da bi človek sam delal sladoled in si domišljal, da je tista stvar boljša.
Ker če pogledam naslednje
- strošek nakupa stroja za sladoled (oc 100 EUR navzgor), ergo, če hočem, da bi tole imelo nek fazon, je smiselno mašino vsaj 15 krat letno zagnati
- strošek nakupa embalaže (ergo, bo treba lepo po rostfraj posodice, naslednjih 20 EUR minimalno, ker plastične posode za večkratno uporabo niso opcija9
- sestavine takisto niso zastonj, ergo za enkratno izdelavo minimalno 12 EUR (okej, jaz bi delala vanilijo z burbnosko vanilijo in ne z ekstrakti ali aromamiin bi prišlo takoj še malo več...)
Skratka, v prvem letu za takle šport
oprema: 100 + 20 = 120 EUR
izdelava: 15*12 = 180 EUR
Skupaj 300 EUR
V vseh ostalih letih 180 EUR
S tem, da so stroški hrambe več-ali-manj enaki (strošek zmrzovalnika), medtem ko stroškov energije pri izdelavi nisem upoštevala.
Skratka, izdelava domačega sladoleda familijo letno stane 180 EUR - resno, a toliko pojeste sladoleda v formatu deserta (tistega v kornetu in palčkah tu ne štejem, ker gre to posebej)?
Pa okej, da denar ni pomemben, ampak a je tisti sladoled res tako dober? Jaz še nisem imela sreče, da bi kjerkoli jedla domač izdelek, ki bi premagal kvaliteten profi sladoled. Ozrioma, mašina za sladoled čisto funkcionira v kakšni sladoledno dolgočasni državi (ki so pa razen Italije in Slo. več ali manj vse)....
Jaz pri profijih kupujem sladoled - ker v domači izdelavi ne morem konkurirati. Prav tako pri profijih kupujem krofe iz enakega razloga. Iz obratnega razloga ne kupujem tort v slaščičarni, ker so moje boljše
. Hočem reči, velja premisliti, katere stvari so boljše v domači izdelavi in katere ne.
Vendelina jr.