24. sep 2013 10:25
Tudi letos smo bili na Premudi, kjer so tri restavracije. Ponudbo morske hrane imajo bogato, ampak večina je zamrznjena, ker ni vsak dan dovolj ulova. Cene so visoke, ampak gostje so zadovoljni. Nam je natakar, ker smo bili stalni gostje na pijači lepo povedal, da si ne morejo privoščit , da ni ponudbe, zato imajo polne skrinje. In potem vidiš kakšne iz jaht, ki se mlaskajo z jastogom, škampi, ponujeni kot sveži... Ne vem, ne vem, a res ne občutijo razlike?
Jaz sem sicer jedla hobotnico v solati, saj je zanjo še boljše, da je zmrznjena in mi je bilo všeč, da je bila mlada. Ne tiste debele lovke, ki so jih kuhali v golažu in mi niso izgledale njami.
Sezona pravih jadranskih lignjev pa je šele pozimi. Zadnjič sem jih videla v Leclercu, pa je prodajalka rekla, da so zelo trdi za pripravo napram običajnim- gojenih na Kitajskem. Ne vem, tako redko vidim te prave jadranske lignje. Mi je prodajalec kart na Premudi naredil celo predavanje kako ločiš prave kalamare od gojenih...
Hedonist, tudi jaz sem glede rib in ostale morske hrane zelo zahtevna. Tudi jaz bi vsakokrat, ko gremo na izlet na morje domov nosila ribe in ostale dobrote, pa se mož drži za glavo. Da pa se peljem zgolj na nakup, bi pa morala poznat kakega ribiča... To sem si privoščila le letos na morju. Lepo sipo in morskega pajka sem dobila. Nekaj rib sem tudi zmrznila in ker so bile sveže, so bile tudi kasneje zelo dobre. Edino pri čiščenju je treba pazit, da se očisti vsa kri in drobovina, ki lahko pogreni in pokvari ribo.
In ker rada jem ribe, poskusim kupit kaj svežega. Zadnjič sem v Leclercu( bil je torek) napasla oči od ponudbe. Morski listi, ulov, jadranski lignji, škampi, tako nežni in sveži, da sem jih mogla kupit. Res sem bila presenečena. Mikali so mi listi, ampak za zamrzovalnik mi jih je bilo škoda. Za kapesante pa me je prodajalka, kamor ponavadi zahajam prepričala, da je bolje kupit zmznjene, ker so sveže dostikrat že delikatne.
Kjer je volja, tam je pot. Trixi