19. avg 2013 10:03
Hedonist,
zdaj se pa malo pomiri. Predvsem bi bilo dobro, da bi najprej sploh prebral, nad čemer se zako zelo zgražaš (bi bilo malo manj bedasto), pa da ne proglašaš za bedarije nekaj samo iz razloga, ker ti stvari pač ne veš ali je ne poznaš.
1) da so paraziti v morskih ribah, je dejstvo, da so tudi v Jadranskih, pa prav tako. Malo se sprehodi po literaturi, lahko tudi po spletnih ribiških spletnih straneh, če te je volja, če si zelo natančen, povprašaj na Inštitutu za oceanografijo in ribištvo v Splitu, pri sanitarnih inšpekcijah, beri članke v poljudnih in navadnih dnevnih časopisih..... pred par leti so v Šibeniku imeli celo smrtni primer zaradi okužbe z morsko hrano (mislim, da je šlo za sipo ali hobotnico, nisem prepričana - je pa ta primer res drastičen in izjema, nikakor pravilo). Hrvaške skuše so v precejšnji meri okužene s črvički (Anisakis sp.), zaradi katerih so še ne tako zelo dolgo veterinarski inšpektorji prepovedali družbi s Krka izvoz plave ribe v EU (prepoved ni veljala za hrvaško tržišče..... pa dober tek). To ne pomeni, da zdaj vsevprek v vseh ribah z Jadrana mrgoli črvov - večinoma ne, lahko pa tudi. Pri gojenih ribah pa parazitov preprosto ne moreš preprečiti brez dodatkov farmacevtskih sredstev. Tule imaš en lep pregled: http://om.ciheam.org/om/pdf/a86/00801064.pdf
2) Evropska komisija omejuje dodatek kantaksantina v hrani za ribe na 80 mg/kg peletov (pa verjetno ne bi omejevali nečesa, česar nihče ne bi niti poskušal podtakniti ribam, a ne?). To je barvilo, ki je, kot sem napisala, v naravi v morju v rdečih algah in rakcih, ki jih na veliko prešajo v pelete,se pa lahko dodaja peletom tudi sintetičen in to izključno z namenom, da se obarva meso rib, ki jih uživajo. Z njimi hranijo salmonide (losose, postrvi). Bojda se na tako meso "potrošniki bolje odzivajo". Četudi ti ni všeč, je to še vedno dejstvo.
3) Pokaži, kje v mojem pisanju si prebral, da so gojene ribe boljše od divjih. Pojma nimam, od kod ti je to šinilo skozi možgane. Vseeno je pa uživati gojene ribe bolje kot pa nobenih. Za tem trdno stojim.
4) Eno figo mi je mar, kaj ti ješ.
Sonja
Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 19. 2013 10:54